Bolj ko se boste poglabljali v proces pomnjenja sanj, bolj boste ugotavljali, kako je to naravno in preprosto. Morda tudi zabavno …

Strnili smo nekaj preprostih navodil, da se lahko »dela« kar lotite.

PREPROSTI NAPOTKI

Pomembno je, da se tistega dne, ko si sanje želite zapomniti, psihično dobro počutite. Ne usmerjajte pozornosti na ta cilj na silo, temveč pustite duhu, da se na nočno »snemanje« mirno pripravi. Verjemite, da se bodo sanje same zapisale, popolnoma naravno. Prvi korak pri zapomnjenju sanj je motivacija.

Vedno imejte ob vzglavju mali blok in pisalo. Preden zaspite, zapišite datum in na kratko opišite najpomembnejše dogodke tistega dne – kaj ste počeli, kako ste bili razpoloženi, katera čustva so bila najmočnejša in podobno. Pišite na kratko, v telegrafskem stilu. Dovolj je, da za vsak dan zapišete tri ali štiri vrstice.

Preden zaspite, si mirno nekajkrat ponovite sporočilo »sanje si bom zapomnil/-a«. Takoj ko se zbudite, si še v postelji zabeležite vse, kar vam pade na um kot nadaljevanje tistega, kar je nejasno preplavljalo vašo dušo v zadnjih minutah. Naučite si odpirati svojo dušo na tak način, s pogledom nazaj, v preteklost.

Zapišite si prav vse, česar se spomnite: delček sanj, bežen občutek ali preprosto le to, da se ničesar ne spomnite in ste razočarani.

Če boste vsako jutro zapisali vse, česar se spomnite z vaše »tančice sanj«, se bodo možgani navadili na beleženja oziroma pomnjenja tistih elementov, ki običajno izpuhtijo iz spomina kot jutranja megla.

Ker se praviloma zbujamo tik za tem, ko smo sanjali, boste prav kmalu presenečeni spoznali, koliko elementov si zapomnite.

Naj vas ne vznemiri, če si sanj ne morete zapomniti vsak dan. Če si zapomnite ene ali dvoje sanje na teden, imate na voljo dovolj materiala za ugotavljanje njihovega pomena.

PRIMER SANJSKEGA LISTA

Vsebino smo povzeli po francoskem strokovnjaku za sanje, raziskovalcu Rogerju Rouxu, ki je svoj list obarval tudi malce humorno … A zato seveda njegova veljava ni nič manjša.

– Spomini na jutranje sanje: zelo medlo, medlo, natančno, zelo natančno.

– Osnovna tema sanj: »moj avtomobil se v ovinku ne poravna, ne uboga ukaza«.

– Splošni občutek oziroma kakšne občutke so vam sanje pustile. Ti občutki lahko izražajo: žalost, strah, dobro počutje, nemir, slabo počutje, srečo in tako naprej.

– Podobe iz sanj (tiste, ki ste se jih spomnili ob prebujanju): avtomobil, volan, siva cesta, cvetoča drevesa, most in tako naprej.

– Potek sanj: opišite scenarij ali razvoj sanj. »Pripeljem se v ovinek, vendar avtomobil ne uboga več mojih ukazov … pelje naravnost proti drevesom …«

– Primerjanje sanj s preteklim dnem: kateri dogodki ali čustva so lahko povzročili take sanje. »Neka zadeva, s katero se ubadam v službi in čutim, da mi uhaja iz rok, da je ne obvladujem več.«

– Primerjanje sanj s sedanjim življenjem: kateri dogodki, spremembe ali čustva so lahko sprožili te sanje. »Izguba kontrole nad situacijo na trgu v Parizu pri prodaji piščancev. Kaže, da nam zadeva uhaja … Prekleti piščanci! Zdaj se spomnim! Ogromno jih je bilo v sanjah na drugi strani ceste, vsi so bežali …«

– Kaj lahko storite, da popravite situacijo (da odgovorite na znamenje, ki vam je bilo dano v sanjah). Začnite znova, na začetku! Stopite v stik s tem in onim, telefonirajte, dogovorite se za sestanke. »Skratka: ponovno moram dobiti te presnete piščance.«