Astro

Sonce je vstopilo v raka - spoznajmo ga

(bj, sn)
21. 6. 2019, 07.02
Deli članek:

Danes se Sonce iz Dvojčkov pomakne v znamenje Raka, ki bo vladar neba do 22. julija

pixabay
rak

Rak je ustvarjalec novega življenja, zaščitenega pod njegovim neprebojnim oklepom. Zaradi tega se poistoveti z vsem, kar je materinsko, kar hrani, varuje – skriva in greje nekaj malega in nemočnega.

Njegov vladar je Luna, ki ima v astrologiji pomembno vlogo ‒ simbolizira pasivni, ženski in plodni princip, vlago, noč, podzavest, psiho, svet čustev, sanj in minljivosti. Njeno je vse, kar je skrito globoko v notranjosti bitja in kar je oblikovano z instinktivnimi nagoni ter s skrajnim čustvenim nabojem.

ZNAČAJ

Raka tradicionalno lahko opredelimo kot znamenje zaprtih, vase potegnjenih ljudi; znamenje svoje pripadnike usmerja v intimne, hišne in družinske posle. Raku je prirojeno vse, kar je povezano z začetkom in koncem življenja, rojstno hišo, s starši, stanovanjem, premoženjem in vsemi nepremičninami. Pripadniki tega znamenja imajo močno izražen občutek odgovornosti, še posebno v družinskem okolju, in pripravljeni so potrošiti vso energijo za rešitev težav na tem področju. Zelo pomembno jim je družabno in skupno življenje, družina in medosebni odnosi. Rak je označen kot izjemno konservativno znamenje, čeprav je veliko ekscentrikov rojenih prav v tem znamenju. To je posledica njegove senzibilne narave, čustvenosti in občutljivosti na vse, kar se dogaja v njegovi okolici.

Rakovo življenje v mladosti se bistveno razlikuje od tistega v zrelih letih. V začetku se zanima za vse vrste užitkov in izkušenj, kasneje pa se bo vedno bolj posvečal duhovnosti, ezoteriki in spoznavanju mejnih področij znanosti.

LASTNOSTI

Rak je znamenje velike plodnosti in materinskega čustvovanja. Zato ga bo instinktivno pritegnil vsakdo, ki potrebuje pomoč, zaščito ali zatočišče, ima pa tudi nekoliko neprijetno lastnost, da nerazumno podpira in propagira svoje sorodnike. Ker v tem pogosto pretirava, pozno prepozna svojo zmoto, po navadi šele takrat, ko se že znajde v vrtincu tujih skrbi in problemov. Kot vsa kardinalna znamenja je zelo trmast in pogosto enostranski v izražanju mišljenja. Po navadi je navezan na eno osebo, nagiba se h kopičenju in zbiranju raznih predmetov, čeprav od tega nima velike koristi in jih morda nikoli ne bo uporabljal. Element raka je voda, ki ima nanj izjemen vpliv; privlači ga življenje na morju ali pa ukvarjanje s pomorsko trgovino, ladjami in z vsem, kar spominja na morje.

Za rake je najbolj pomembno, da žive v stabilni in harmonični družini, kjer jih hišni mir lahko napolni z neskončno energijo. Tudi potepinski raki sanjajo o mirnem pribežališču, toplem kotičku, kjer bi se lahko spočili, preden nadaljujejo svoje avanture. Med vsemi znamenji je prav rak najbolj rahločuten in občutljiv ter stalno hrepeni po resnični ljubezni, pozornosti in razumevanju. Prav to lastnost pa zelo redko tudi pokaže, precej vidnejši sta nezanimanje in hladno obnašanje, pogosto pokaže celo prezir proti tistim, ki jasno izražajo nežnosti in občudovanje. Slabe družinske izkušnje ga bodo zaznamovale za vse življenje, te so lahko podlaga za vsa nesoglasja v partnerski zvezi, glede stanovanja, religije ali v pravnih sporih.

Med »višjimi tipi« tega znamenja najdemo zgodbičarje, profesorje, zbiratelje starin, državnike ali preroke, medtem ko med predstavniki »nižjega tipa« rakov najdemo tudi nacionaliste, verske fanatike in licemerneže.

dreamstime
rak

ONA

Ženska tega znamenja se zelo rada žrtvuje in prav v tem vidi smisel življenja. Sicer je mirne narave, na trenutke celo preveč zadržana. Svojih čustev ne pokaže in sama bo le redko, ne glede na to, kako močno je njeno hrepenenje, napravila prvi korak k neki zvezi. Globoko v sebi je hipersenzibilna, ima močno domišljijo in poudarjeno intuicijo. Ker ji je v astrološki delitvi dodeljena vloga matere, je zanjo izjemno pomemben odnos z otroki. Kot žena je zvesta svojemu partnerju, po navadi poišče dominantnega moža, saj bi se proti drugačnemu lahko vedla preveč pokroviteljsko. Ob morebitni prevari se odzove s potokom solza in prizadetosti. Sama je lahko nezvesta le v najbolj morečih sanjah, v realnem življenju pa nima niti želje niti potrebe za skoke čez plot

ON

Moški rak živi v mladosti zelo razvratno in vznemirljivo življenje, ko pa se poda v zakonske vode, pozabi na družbo, zabavo in nekdanje avanture. V zvezi je zelo požrtvovalen in pozoren, vendar ni pripravljen na kakršnekoli sodobne oblike življenja, partnerstva ali odnosov med spoloma. Svoje nezadovoljstvo bo premagoval najprej s pijančevanjem, nato s čezmernim hranjenjem in šele na koncu z drugimi ženskami. Potrebuje in išče marljivo ter spretno partnerico, ki bo stalno reševala njegove težave, v katere bo zabredel zaradi svoje raztresenosti.