Astro

Vsi blagoslovi gibanja na prostem

(sn)
19. 6. 2019, 00.43
Deli članek:

Vsakodnevno gibanje je za psihično in fizično zdravje zelo pomembno. Čeprav dežuje, piha ali pa so temperature nizke oziroma visoke, ni izgovorov za gibanje na prostem. Izberite šport, ki vam najbolj ustreza: tek ali hojo, in začnite že danes.

dreamstime
tek

Če vam naša uvodna misel ni všeč, potem preberite nekaj razlogov, ki vas bodo zagotovo prepričali.

Gibanje zgodaj ali v hladu je bolj učinkovito

Ko se odpravite na tek ali sprehod zgodaj zjutraj v hladu ali ko pada dež, mora vaše telo pospešeno delati, da se ogrejete. To pa pomeni, da je vadba še intenzivnejša, organizem porabi mnogo več kalorij kot sicer. Pomembno je le, da ste primerno oblečeni in obuti. 

Za koncentracijo

Ali ste vedeli, da gibanje na svežem zraku zelo pozitivno vpliva tudi na zdravje možganov? Odpravlja stres, izboljšuje razpoloženje, krepi spomin in koncentracijo. Nedavne raziskave so potrdile, da gibanje na prostem deluje kot meditacija.

Preprečuje depresijo

Vitamin D, ki nam ga nudi sonce, je odlično zdravilo tudi proti depresiji. A pomaga vam lahko že polurni sprehod na prostem. Če imate težave z depresijo, če ste žalostni, pojdite na sveži zrak in zadihajte s polnimi pljuči. Veliko bolje se boste počutili.

Preprečuje prehlad

Več gibanja pomeni tudi boljšo odpornost telesa. Gibanje v vsakem vremenu pa utrjuje zdravje. In ko bodo vaši kolegi oboleli, se boste vi lahko zahvalili sebi, ker ste vztrajali in zares vsak dan trenirali na svežem zraku.

Več energije

Gibanje pospešuje kroženje krvi, boljša cirkulacija pa prinaša telesu več energije. Veliko lažje boste opravljali dnevna opravila, zvečer pa zaspali hitreje in spali veliko boljše.

21 dni

Ali ste vedeli, da je dovolj 21 dni, da nam neko dejanje preide v navado? Zato vztrajajte vsak dan 21 dni in gibanje na svežem zraku ne bo več napor, ne bo več nuja, ampak želja. Ko boste sami na lastnem telesu občutili, koliko dobrega naredite s tem, ko za pol ure odidete v naravo, zagotovo ne boste več odnehali.