Iz skrinje starodavnih zakladov je prišla nova oblika masaže, ki hitro pridobiva veljavo in postaja vedno bolj popularna. Masaža z vročimi kamni je terapija, pri kateri se uporabljajo različna olja in vroči kamni iz bazalta - vulkanske kamnine, ki izredno dobro ohranja toploto.

Zgodovina

Omenjena holistična masaža je šele pred kratkim postala popularna, čeravno je v resnici precej stara tehnika. Njena zgodovina sega 5000 let nazaj v Indijo, kjer je bila (in še vedno je) del ajurvede, stare indijske tradicije zdravljenja, ki se ukvarja z energijo prana, ki ji drugače rečemo tudi dih življenja. Vendar pa Indijci niso edini, ki so odkrili učinkovitost vročih kamnov, in tako je omenjeno prakso moč zaslediti tudi pri Majih, kjer je kot del medicine skrbela za povezanost človeka z naravo, ter pri prebivalcih Havajev, Japoncih in Kitajcih.  

Kaj se sploh dogaja na tovrstni terapiji?

Kot ste verjetno že sklepali sami, terapevt v eni ali drugi obliki uporablja kamne, ki jih ali polaga na vaše telo ali pa vas z njimi masira (pritiska na določene točke ali gladi kožo). Kamni, ki jih polaga na vaše telo, so po večini segreti do nekje med 110 in 130 °C, če pa se ta temperatura za vas izkaže kot previsoka, je lahko tudi nižja. Njihova toplota in teža pogreje in sprosti vaše mišice, kar pa tudi terapevtu pomaga pri nadaljnji masaži.

Kamni se večinoma polagajo vzdolž hrbtenice, na prsni koš, trebuh, obraz, dlani, noge in tudi prste.

Kako iz terapije dobiti največ?

Precej enostavno - skrbno izberite maserja in ne bojte se povedati, da vam nekaj ne ustreza.

Priporočljivo je, da se po masažo odpravite k nekomu, ki je priznan in ima na omenjenem področju več izkušenj in predvsem priporočil. Prav tako se zavedajte, da je komunikacija s terapevtom zelo pomembna. Povejte mu, če so kamni za vas prevroči ali če pri masaži uporablja prevelik pritisk. Navsezadnje naj bi vas masaža sprostila, ne pa spravila v še večji stres ali občutek nelagodja.

7 UČINKOV MASAŽE Z VROČIMI KAMNI

1.       Sprosti napetost v mišicah, lajša bolečino.

2.       Zmanjšuje stres in napetost.

3.       Izboljša spanec.

4.       Izboljša gibljivost in poveča obseg gibanja.

5.       Odpravi kronične bolečine, na primer v hrbtu in artritis.

6.       Pomaga pri depresiji.

7.       Izboljša cirkulacijo.

Kljub vsemu dobremu, kar lahko od nje odnesete, pa masaža ni primerna za vse. Terapevti tako njeno uporabo odsvetujejo vsem, ki:

1.       imajo poškodbe na koži (opekline, podplutbe, ureznine, krčne žile itd.),

2.       imajo infekcije ali so drugače bolni (visoka temperatura, prehlad, gripa itd.),

3.       imajo srčne bolezni, saj lahko sprožijo otekanje ali težave z žilami,

4.       so diabetiki, saj lahko izgubijo občutek za vročino v rokah in nogah in pride do opeklin,

5.       so pod vplivom mamil ali alkohola,

6.       nosečnicam.

Če niste prepričani, ali je to prava masaža za vas, se vsekakor posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

profimedia-0295775791
Profimedia
Sproščujoča terapija z vročimi kamni

Če pa bi masažo z vročimi kamni, radi kdaj poskusili tudi sami doma, je tukaj nekaj kratkih navodil, ki vam bodo pri tem pomagala:  

Položite kamne v posodo z vodo in vodo zavrite, nato posodo odstavite s kuhalne površine. Počasi odlijte vodo in počakajte, da se kamni posušijo in malce ohladijo. Previdno z dotikom preverite temperaturo kamnov.

Ko kamni dosežejo prijetno toplo temperaturo (ne prevroče!), jih lahko uporabite.

Hrbet:

Kamne v enakomernih razmakih položite vzdolž hrbtenice. Hrbtenica predstavlja središče vašega telesa in s pomočjo kamnov boste dosegli notranje ravnovesje. Kamni ne le sproščajo napetost v vašem hrbtu, temveč poskrbijo tudi za splošno dobro počutje.

Ramena:

Položite kamne na ramena in predel vratu, da spodbudite sproščanje utrujenih in napetih ramenskih in vratnih mišic.

Noge:

Manjše kamne položite med prste na nogah. Na nogah so izredno občutljive energijske točke, zato lahko ta terapija pripomore k celostni sprostitvi telesa.

Roke:

Položite kamne na notranjo stran iztegnjenih rok in v dlani. S tem sproščate napetost.