Astro

Odišavite vaš dom čim bolj naravno

K. S.
11. 6. 2019, 07.07
Deli članek:

Če imate radi lepo odišavljen dom, a vam je vonj raznih razpršil in dišečih palčk ali sveč premočan, potem imamo za vas alternativo. Tokrat boste aromo doma lahko kar prikuhali.

Pexels
Gozd

Vsekakor k ustvarjanju domačnosti in udobja v stanovanju močno pripomore njegov vonj. Cimet, pomaranče, vrtnice in mnogo drugega je skorajda klasika, le da te vonje po večini dobimo s prižiganjem dišečih sveč ali palčk. Prav tako lahko čudovite vonje oddaja razno sveže cvetje, a težko je dobiti takšno, ki vonj ohranjajo dalj časa.

Tokrat vam ponujamo alternativo, ki bo zgolj s kuhanjem vaše prostore ovila v omamni vonj sadeža. Vse, kar potrebujete, je lonec z vodo in vaše najljubše sestavine oziroma vonje. V nadaljevanju si lahko preberete šest kombinacij, ki jih lahko preizkusite v svojem domu.

Naj vam bodo le za iztočnico in tako sčasoma začnite s kombinacijami eksperimentirati kar sami.

Pexels
začimbe

Vonj začimb

V posodi zavrite vodo in vanjo dodajte vsaj dve cimetovi palčki, štiri kose ingverja in nekaj muškatnega oreščka. Pustite, da se vse skupaj kuha na majhnem ognju, ves čas pa bodite pozorni tudi na količino vode. Če vidite, da jo primanjkuje, jo dolijte.

Profimedia
jabolčni kis

Jabolka

Če ste ljubitelji tega sadeža, potem nikakor ne morete mimo omenjene kombinacije in vonja. Gre za jabolčni kis, ki je veliko slajši, kot si morda predstavljate. V izbrano posodo nalijte vodo in jo zavrite. Vanjo nato dajte vsaj dve jabolki, eno cimetovo palčko ali več ter vsaj tri klinčke. Zmanjšajte ogenj in pustite, da se sestavine počasi kuhajo. Ves čas bodite pozorni na količino vode in jo po potrebni dodajajte.

Pexels
borove iglice

Vonj borovca in brina – gozdna pravljica

Poigrate se lahko tudi z raznim rastlinjem, na primer z borovcem in brinom. Omenjena kombinacija vas bo z vonjem v trenutku popeljala v čudovit in sproščujoč gozd, ne da bi sploh stopili iz stanovanja. Kako ga torej ustvariti? V posodo z vrelo vodo dajte vsaj pet brinovih jagod, štiri vejice borovca in olupek cele limone. Vse skupaj kuhajte na majhnem ognju in po potrebi dodajajte vodo.

fotografija Pixabay
lovor

Lovorjev venec

Ljubitelji narave in zelišč, za vas imamo še eno precej zanimivo kombinacijo vonjev, ki bo vaš dom objela s svežino in pomagala sprostiti še tako aktiven um. Vse, kar morate storiti, je, da v lonec z vrelo vodo daste vsaj pet lovorjevih listov, tri vejice rožmarina in eno narezano limono. Vse skupaj kuhajte na majhnem ognju in po potrebi dodajajte vodo.

Tako, zdaj ste na vrsti vi. Igrajte se z vonji, poskušajte kombinirati čim bolj različne sestavine in raziščite, kaj vam je resnično všeč.