Astro

Magična moč starodavnih lovilcev sanj

Kristina Strašek
5. 7. 2019, 00.02
Deli članek:

Pripadniki indijanskega plemena Ojibwa so verjeli, da je noč polna dobrih in slabih sanj. Ko se lovilec sanj obesi nad posteljo, se prosto giba in v svoje mreže ujame nočne more. Tako do nas pridejo le dobre sanje, ki se po peresih spustijo v naše misli.

Profimedia
Dreamcatcher

Lovilci sanj so svojevrstne umetnine in del kulturne dediščine ameriških Indijancev, njihov primarni izvor pa pripisujejo plemenu Ojibwa. Ti so jih menda uporabljali za učenje o modrosti narave, bili pa so tudi nujna dekoracija nad otroško posteljo, saj so jih tako obvarovali pred nočnimi morami.

Pripadniki plemena Ojibwa so govorili o lovljenju slabih sanj, med drugimi Indijanci pa so vladale zgodbe o posebnih duhovih, ki so se vpletli v sanje. Ti namreč verjamejo, da so sanje sporočila duhov iz onstranstva in da lovilci sanj privlačijo ne le sanje, ampak tudi duhove, ki so v njih. Pri tem se zlobni duhovi ujamejo v mrežo, dobri pa spustijo po peresih in lebdijo med njimi nad spečimi ljudmi.

Lovilci sanj so bili nekoč namenjeni predvsem otrokom, a imeli so jih tudi mnogi odrasli. Otrokom so jih delale mame ali babice, odrasli pa so se obračali na šamane, ki so jih med izdelavo s svojim prepevanjem molitev tudi posvetili, blagoslovili.

Pexels
Dreamcatcher

Ustvarjanje in videz lovilcev sanj

Lovilci sanj so bili nekoč narejeni predvsem iz lesenih obročev (vrbove veje) ali korenin raznih rastlin in pleteni z vlakni zelišč, sploh koprive. Mreža se je z obročem stikala na sedmih ali osmih mestih, saj je sedmica simbolizirala sedem ognjenih prerokb, osmica pa pajkove noge.

Peresa so imela prav posebno nalogo, vodila so dobre sanje in nasploh dobre energije do spečih oseb. Nekoč so bila seveda to peresa živali, danes pa se uporabljajo predvsem umetna. Ženskam so na lovilce sanj radi dajali sovje pero (simbol modrosti), moškim pa so podeljevali orlova peresa (simbol poguma). Sčasoma so zaradi vladne prepovedi trgovanja s peresi zaščitenih živali peresa zamenjali s kamni. Vpletli so štiri, vsakega za eno stran neba.

Med ustvarjanjem lovilcev sanj je bila tradicija, da se pripoveduje zgodba sedmih prerokb. Ta govori o prihodu sedmih prerokov, ki so prvim ljudem predali sedem prerokb njihovega konca. Ja, ti vključujejo tudi prihod »bledoličnikov«, ki bodo sprožili njihov konec.

Legende

O nastanku lovilcev sanj obstaja več legend, a vse v bistvu nosijo isti pomen: obramba pred slabimi mislimi, idejami, sanjami, energijami, dušami … torej obramba pred slabim.

Prva govori o bolnem šamanu, ki je bil okužen s slabimi sanjami in vizijami. Oborožen z zdravilnim kolesom se je odpravil v gozd ter tam zaspal pod drevesom. Čez noč je čez kolo, ki je viselo nad njegovo glavo, pajek spletel svojo mrežo, na sredini pa pustil praznino. Vanjo se je ujelo pero sove, ki je v tem času priletela mimo. Šaman se je iz spanca zbudil kot prerojen, odpravljene so bile tudi slabe sanje in misli. Ko je v kolesu zagledal pajkovo mrežo in pero, je ozdravitev pripisal kar temu ter začel ugotovitve širiti dalje. Od takrat naprej je bil predmet znan kot lovilec sanj, uporabili pa so ga za vodstvo in zaščito spečih.

Druga govori o ženski pajku po imenu Asibikaashi, ki je bila zaščitnica otrok. Varovala jih je pred slabimi sanjami in jim omogočala miren spanec. A sčasoma so se prebivalci plemena porazgubili po Severni Ameriki, kar ji je znatno otežilo delo. Ker zanje ni mogla več paziti, so babice svojim vnukom in vnukinjam začele plesti čarobne mreže in jih obešati nad postelje. Te so ujele vse more in jih s prvim jutranjim žarkom tudi uničile.

Tretja premore največ simbolike in razlag ter se začne z Lakoto, spiritualnim voditeljem, ki je na gori dobil vizijo. Prikazal se mu je Iktomi (veliki šaljivec, prevarant in iskalec znanja) v podobi pajka in z njim v svetem jeziku spregovoril o ciklu življenja. Med govorjenjem je s tal pobral obroč iz vrbe, ki je imel obešeno perje, konjsko dlako, bisere in darove, ga začel vrteti in tkati sveto mrežo. Vsak cikel prinese sile, tako dobre kot slabe, ki lahko vplivajo na življenje. Če prisluhnemo dobrim, nas bodo vodile v pravo smer, če pa prisluhnemo slabim, smo lahko na koncu močno ranjeni. Ob končanem govoru mu je izročil prvi lovilec sanj, za katerega je rekel: »To je popolni krog z luknjo na sredi. Z mrežo pomagaj ljudem doseči cilje. Naj svoje ideje, sanje in vizije dobro uporabijo. Če verjameš v velikega duha, bo mreža filtrirala tvoje dobre ideje in ujela slabe.«

Profimedia
Dreamcatcher

Simbolika

Vsak del pristnega lovilca sanj ima svoj posebni pomen, ki pa je (kot je za Indijance značilno) povezan z naravo.

Obroč in krog

Obroč je med številnimi Indijanci simbol moči in enotnosti, v tem primeru pa primarno simbolizira ravno cikel življenja. Prav tako nakazuje našo povezavo z Zemljo, naravo in vsem, kar nas obdaja, ter tako temelji na ideji, da smo vsi eno. Povezujejo ga tudi z obliko sonca in lune, ki sta v njihovi kulturi igrala pomembno vlogo. Navsezadnje je ravno sonce tisto, ki zjutraj izniči slabo in da novo energijo.

Mreža

Mreža je glavni lovilec slabih misli in je tako seveda središče celotne umetnine. Služi kot nekakšen stražar, je pa tudi tkalec našega življenja. Skoznjo se med spanjem v univerzum vpletejo tako naša življenja kot sanje in energije. Pomembno je tudi število stikov z obročem, pri čemer je med bolj priljubljenimi število sedem, saj nanj mnogi gledajo kot na število blagoslovov.

Peresa

Pri tem je treba poznati tudi ptico, od katere je bilo pero sploh vzeto. Kot smo že omenili, so ženske imele po večini sovja peresa (simbol modrosti), moški pa orlova (simbol moči in poguma). Pri izbiri peresa je tako pomembno premisliti, katero značilnost in energijo želijo vključiti v naš lovilec sanj.

Kamni, biseri

Ti simbolizirajo dvoje. Na eni strani pajke, ki mrežo seveda stkejo, na drugi pa dobre sanje, ki jim ponoči vseeno ni uspelo najti poti do peres in so se tako materializirale kot blagoslovljeni kamni.

Pomembno: lovilce sanj je priporočljivo redno čistiti s kadili, kot je posušen žajbelj, in ga postaviti kdaj tudi na sonce -  tako se osvobodijo vseh slabih energij. 

Če se tudi sami spopadate z nočnimi morami, morda ni bi bilo slabo, da si tudi sami umislite svoj lovilec sanj. S pomladjo so vrbove veje veliko bolj prožne in tako je čas kot naročen za izdelavo. Naberite jih in jih posušite v obliki kroga. Kar potrebujete zraven, je vrv, nekaj biserov (ali za vas posebnih kamnov z luknjo na sredi), peresa in debelejši trak, s katerim boste obvezali veje. To je prav tako lahko odlična metoda sproščanja in po svoje meditacija. Če vam ta predlog vseeno ni všeč, vam priporočamo, da ga naročite pri nekom, ki jih ustvarja ročno. Zaradi povečanja ponudbe in povpraševanja je namreč prišlo do porasta novodobnih lovilcev sanj, ki so sicer sila simpatični na pogled, a jim manjka magična nota, ki jo doda individualni pristop.

Glede na članek lahko za konec verjetno voščim le še uspešno ustvarjanje in lahko noč.