Astro

Vibracije, ki nam življenje spreminjajo na bolje

Kristina Strašek
8. 6. 2019, 07.00
Posodobljeno: 8. 6. 2019, 10.26
Deli članek:

Mantre so sveta besedila, besede, zlogi ali fonemi, ki jih najdemo v sanskrtu. Zanje velja, da premorejo psihološke in spiritualne moči, njihovo redno prakticiranje pa lahko naše življenje popolnoma spremeni.

Profimedia
mantra in rožni venec

Recitiranje svetega besedila je že tisočletja prisotno v različnih verstvih in tako težko rečemo, da je izključno praksa Indijcev. Gre namreč za ponavljanje besed, ki nam osebno nekaj pomenijo, ki imajo na nas neki vpliv in s katerimi lahko pozitivno vplivamo na svoj um. Po svoje bi tako lahko rekli, da neko obliko manter uporabljajo tudi kristjani, muslimani in drugi, ki poznajo molitve.

Zgodovina manter

Prve zapise manter so našli v Vedah, v katerih sta se tudi na splošno večkrat tematizirala pomen in svetost zvoka. Ta je sčasoma postal pomemben del hinduističnih obredov in tako so veliko časa namenili ravno pravilni izgovarjavi vedskih hvalnic.

A mantre niso bile vedno dostopne širši javnosti. Če se vrnemo v čas Ved, je pomembno poudariti, da se je takrat večinoma vse prenašalo prek ustnega izročila, brahmanski menihi pa so bili edini, ki so v resnici poznali in prepevali mantre. S poznejšim razvojem drugih indijskih religij so mantre postale dostopne tudi širši javnosti. Danes jih najdemo tako v hinduizmu kot budizmu, jainizmu in sikhizmu.

Verjetno ste že opazili, da se mantre tudi zapisujejo. To je vsekakor nekaj, nad čimer bi se prvi uporabniki verjetno zgražali. A s širitvijo budizma (in drugih religij Indije) se je širila tudi informacija o obstoju manter. Medtem ko so budisti dajali prednost govoru in se tako osredotočali na pravilno izgovarjavo manter, so Kitajci, do katerih so te dospele, veliko bolj cenili zapise in tako prednost dajali pravilnemu zapisu.

Moč mantre se skriva v njeni zvočni vibraciji

Beseda mantra se v sanskrtu deli na dva dela, in sicer na man- (misli, misliti ali razmišljati) in -tra (orodje), ki tako celotno besedo opiše kot orodje za razmišljanje ali orodje misli. Je lingvistična naprava, ki pomaga poglobiti misli in nas pripelje do osebnega razsvetljenja, s katerim lahko spremenimo življenje.

Mantre imajo različne vloge, a danes so najbolj priljubljene kot pomoč pri meditacijah in poglabljanju vere, saj kot močne zvočne vibracije pomagajo pri zbranosti, osebni rasti in vizualizaciji božanstva. Obstaja prepričanje, da lahko s pravilnim recitiranjem in razumevanjem manter svoj um obogatimo z mističnimi močmi, ki nam pomagajo preiti iz sveta iluzij v svet razsvetljenja. Mantre se prav tako uporabljajo v različnih obredih, s katerimi si želijo ljudje priklicati bogastvo, se obvarovati pred potencialnimi nevarnostmi ali celo odstraniti sovražnike.

Njihova raba ima veliko pozitivnih učinkov, med katerimi omenimo naslednje:

- pomagajo nam ohraniti fokus na eni stvari in tako med meditacijo preprečijo beganje misli,

- sproščajo stres,

- uravnavajo srčni utrip,

- nižajo krvni pritisk,

- pomagajo pri odpravljanju strahov,

- pomagajo »utišati« slabe misli.

Kdaj torej mantre prakticirati in kolikokrat?

Najboljši čas za mantre je vsekakor zjutraj in zvečer, saj je to čas transformacij (dan v noč, noč v dan), a seveda bo delovalo tudi ob drugih priložnostih. Uporabite jih lahko tako kadar ste v stresu kot tudi med sprehodom po naravi.

V splošnem velja pravilo 108 ponovitev, kar pa izvira iz prepričanja, da imamo 108 energijskih kanalov. A po drugi strani bi prav tako lahko rekli, da jo ponavljajte tako dolgo, dokler pri sebi ne čutite, da je bila ponotranjena. To boste zaznali prek občutka umirjenosti in sproščenosti.

Dreamstime
Mantra OM ali AUM

Katere so najbolj znane mantre in kdaj jih uporabiti?

1. AUM ali OM – zvok Univerzuma

Gre za primarno in glavno vibracijo, gre za prvi zvok, ki je bil slišan ob kreaciji Univerzuma. Kot bela barva vsebuje vse obstoječe barve, AUM vsebuje vse vibracije, ki so ali kadar koli bodo obstajale. Uporabite jo lahko, kadar koli želite.

2. SO HUM – jaz sem

Ta mantra je odlična za delo na korenski čakri, ki vam pomaga pri prizemljevanju in občutku zadostnosti. Izrecite jo petkrat pred razgovorom za službo v svojem položaju moči.

3. ASATAO MA SADGAMAYA, TAMASO MA JYOTIR GAMAYA, MRTYORMA AMRTAM GAMAYA, OM SHANTI SHANTI SHANTI

Prevod: Vodi me od laži do resnice, vodi me iz teme v svetlobo, vodi me iz smrti v nesmrtnost, om, mir, mir, mir.

Uporabite jo lahko pred začetkom novega leta, za svoj rojstni dan ali pred začetkom potovanja.

4. OM SHANTI SHANTI SHANTI – om, mir, mir, mir

Preprosta mantra, ki vam bo umirila misli in v vaše življenje prinesla spokoj.

5. OM MANI PADME HUM – najbolj znana mantra budizma

Ta mantra, ki v prevodu pomeni pozdrav dragulja v lotosu, po besedah dalajlame razkriva, da lahko na svoji poti, ki je nedeljiva zveza metode in modrosti, svoje nečisto telo, govor in um preobrazimo v čisto in vzvišeno telo, govor in um Bude.

PS
Zapestnica Čista duša

Kot smo napisali, nekateri mantre zgolj prepevajo, drugi jih tudi zapisujejo. A v današnjem času veliko ljudi mantre celo nosi s seboj, pri čemer so te napisane na listke ali vgravirane v nakit. Če želite svojo zapestnico Čista duša z mantro Om Mani Padme Hum, jo lahko naročite na spletni strani www.petisvet.com ali pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 61 16. Ali pa kliknete za naročilo kar TUKAJ!

Dreamstime
Om mani padme hum