Astro

Pravila feng šuja za popolno kuhinjo

Alenka Kavčič
1. 6. 2019, 16.00
Deli članek:

Feng šuj je starodavna kitajska veda, ki temelji na pojmovanju obstoja devetih energijskih središč, ki skupaj tvorijo »baguo«, neke vrste karto vašega doma, na osnovi katere lahko naredite analizo energije, ki vpliva na vaše življenje.

dreamstime
Vedno imejte sveže cvetje in sadje.

Po feng šuju se kuhinja šteje za srce doma, ki simbolizira zdravje, bogastvo in izobilje. Je eno izmed treh najpomembnejših območij vašega doma, zato je bistveno, da se prepričate, da je energija či lepa in pozitivna ter prinaša dobro.   

Priprava hrane in čiščenje kuhinje sta pomembna kazalnika, kako skrbite zase in za svoje ljubljene. Slabo urejena kuhinja lahko povzroči stres in tesnobo, skrbno zasnovana kuhinja v skladu s smernicami feng šuja pa lahko zagotovi toplo in vabljivo energijo. Ne pozabite, da se po feng šuju lahko energije pretakajo med vami in prostorom. Bodite pozorni, da se bo nemoteno pretakala po prostoru in ugodno vplivala na bivajoče.   

Kuhinja mora imeti več ravni razsvetljave, mora biti zračna in čista, pomembno pa je tudi, da ni preobremenjena z dodatki in dekoracijo. Sveže rastline pa v kuhinjo prinesejo svežo energijo. Postavite skledo s sadjem, vazo z rožami, lončnico ali začimbe na kuhinjsko mizo ali pult oz. kjerkoli vam to dovoljuje postavitev. Izberite barve, ki se med seboj dopolnjujejo in niso preveč agresivne. Topli toni na primer blagodejno vplivajo na počutje. Navsezadnje pa je najpomembnejše, da si oblikujete prostor, v katerem se boste počutili najbolj domače.

dreamstime
Kuhinja mora biti zračna in čista.

Feng šuj je umetnost pospeševanja pretoka pozitivne energije in naslednjih sedem pravil feng šuja vam bo pomagalo, da izboljšate energijo, ki se pretaka skozi prostor.

Feng šuj priporoča, da je kuhinja odmaknjena od spalnice in ni v neposredni bližini kopalnice.

Najstrožja pravila po feng šuju veljajo v jedilnici, kjer je glavni namen, da v hrani uživamo in pozorno okušamo vsak grižljaj. Mirna, počasna energija v spalnicah in kopalnicah se spopada z živahno in produktivno energijo kuhinje. Ti prostori ne bi smeli biti v neposredni bližini in prepleteni med seboj, saj se le tako izognemo zmešanim in zmedenim vibracijam ali celo zdravstvenim težavam. Območje, namenjeno pripravi hrane, naj bi bilo zaščiteno in zaprto, in če ni druge izbire, je priporočljivo, da postavite zaslon ali pregrado tako, da spalnica ali kopalnica nista vidni iz kuhinje.

Okrogla ali ovalna jedilna miza

Najboljši položaj za jedilnico je vzhodno ali južno od kuhinje, idealno pa je, da je med dnevno sobo in kuhinjo. Priporočljiva je okrogla oblika mize, saj predstavlja nebo in je primerna za vsak slog kuhinje. Še več pozitivne energije boste pritegnili s stenskimi ogledali in vedno svežim cvetličnim šopkom sredi mize.

dreamstime
Okrogla ali ovalna jedilna miza

Premišljena razporeditev kuhinjskih elementov

Mogoče se sliši malce neverjetno, vendar lahko pripomorejo k nabiranju odvečnih kilogramov tudi narobe postavljeni kuhinjski aparati. Pazite, da hladilnik ni postavljen poleg kuhalne plošče oziroma štedilnika, saj se na tak način po starodavnih načelih bivanja uničita elementa vode in ognja. Prav tako bodite pozorni, kam vgradite pomivalno korito, ki prav tako predstavlja vodni element. 

Izogibajte se rdeči in črni barvi

Po feng šuju peč predstavlja element ognja, prav tako rdeča barva. Rdeče in črne barve naj bi negativno vplivale na naše razpoloženje, spodbujajo namreč agresivnost in sovražnost. Rdeča povzroča jezo, črna pa spodbuja žalost in depresijo.

Nikoli ne pustite umazane posode v pomivalnem koritu čez noč

Red in čistoča sta osnovno pravilo, še posebej v kuhinji. Če pustimo ostanke hrane in umazano posodo v kuhinji čez noč, bo to privabilo negativno energijo. Ostanki hrane predstavljajo umazanijo, bedo in bolezen. Poskrbite, da boste čim prej pomili posodo ali pa jo vsaj naložili v pomivalni stroj, tako bo manj verjetno, da boste med spanjem privabili temne, zlovešče sile.

dreamstime
Premišljena razporeditev kuhinjskih elementov

Ogledala v kuhinji

Ogledala v jedilnici ustvarjajo ugodno vzdušje in občutek prostornosti.

Zrcalo, ki odseva, kaj je na mizi, vizualno podvoji hrano in simbolično pomnoži vaše bogastvo.

Zrcalo nasproti delovne površine v kuhinji pa je vedno nezaželeno. Lahko namreč privlači nepotrebne težave na gostitelja in s tem negativno vpliva na njegovo razpoloženje, to pa lahko okus kulinaričnih užitkov pokvari.

Prav tako ni dobro, če peč odseva v ogledalu, saj bo to blokiralo vsako energijo, ki bi pritegnila bogastvo in blaginjo, kar bo povzročilo slabe finančne razmere za tiste, ki tam prebivajo. Postavitev ogledala nad pečjo, ki odseva kuharja med kuhanjem, pa se šteje za dober način za odpiranje vrat pozitivnemu denarnemu pretoku energije.

Vedno imejte sveže cvetje in sadje

Pomembno je, da spodbujamo in pritegnemo v kuhinjo živahnost. Sveže rezano cvetje, žive sobne rastline in sklede svežega sadja vabijo zdravo, živahno energijo v vašo družino in življenje vaših gostov. Bodite pozorni, da v kuhinji ne pustite gnilega sadja ali uvele rože, saj boste privabili bolezen in obup.

Feng šuj se lahko zdi neverjetno zapleten in zastrašujoč. Vendar pa lahko to starodavno filozofijo razčlenimo in poenostavimo v preproste sodobne smernice za optimizacijo energije v naših domovih. Vključitev teh sedmih pravil feng šuja v kuhinjo bo okrepilo pozitivno, poživljajočo energijo, ki vam bo dala dovolj osnovnega znanja o umetnosti, da boste lahko začeli ocenjevati še druge bivalne prostore vašega doma.