Edini način, da se imamo dobro, je, da ne podlegamo dogajanju okoli nas, ampak se sami pri sebi potrudimo in odločimo za spremembe.

Za začetek postavimo svet na glavo in naredimo preizkus: časopis, ki ga berete, začnite brati od zadaj naprej. Psihologi so namreč raziskovali vpliv spreminjanja gledišča in ugotovili, da spremenjena perspektiva pospešuje regeneracijo sivih celic v možganih.

Zdaj pa poglejmo še nekaj majhnih sprememb, ki imajo na nas velike učinke.

DIHANJE
Globoko dihanje ima neverjeten učinek na marsikaj. Intervalno dihanje, na primer, lahko celo do desetkrat pospeši očiščevanje telesa. Zatorej si je smiselno vzeti vsaj dve minuti na dan za – dihanje! Kako naj se tega lotimo? Sedimo po turško oziroma s prekrižanimi nogami na tleh, dlani sproščeno položimo na kolena, potem najprej trikrat globoko vdihnemo in izdihnemo skozi usta, nato pa globoko zajamemo zrak in zadržimo sapo. Pri tem naj bodo prepona in trebušne mišice rahlo napete. Nato izdihnemo zrak skozi nos.
ODMOR
Kdor se ne zna izklapljati, je ves čas pod pritiskom in zagotovo ni najboljše volje. Potem se mu vse nagrmadi in znajde se v začaranem krogu. Raziskave kažejo, da se moramo občasno ustaviti, usmeriti svoje razmišljanje vase, izključiti zunanji svet in se sprostiti. S tem zmanjšamo proizvodnjo stresnih hormonov, podobno kot če bi se sproščali s športom. Predlagamo 20 minut sproščanja z meditacijo ali kratek sprehod vsak dan.

VRTIČKANJE
Delo na vrtu pospešuje prekrvitev, krepi mišice, vitamin D, ki v telesu nastaja le ob blagodejnem božanju sončnih žarkov, pa učvrsti kosti. Poleg tega preprečuje arterijska obolenja in krepi srčno mišico. Ženske po 50. letu, ki vsaj enkrat na teden vrtnarijo, imajo celo gostejšo kostno maso kot vrstnice, ki redno plavajo, tečejo ali hitro hodijo.
NA PAMET!
Raziskovalci delovanja možganov so ovrgli mit, da možganske sposobnosti s časom avtomatično pešajo. V starosti resda slabše opravljamo več reči hkrati, obdelava podatkov v možganih se upočasni, na številnih drugih področjih pa upad zmogljivosti ni nujen – na nekaterih se zelo izboljšajo. Najbolj možganom škoduje nedejavnost. Da ne bi zakrneli, se učimo stvari na pamet. Izberite nekaj lepih pesmi in se jih začnite učiti.

čaj
pixabay
čaj


OBRED
Priporočljivo je redno pitje čaja. Od tri do pet skodelic čaja na dan, najbolje nesladkanega, nam zagotavlja dovolj tekočine, pa tudi nekaj trenutkov, ko se ustavimo, pokramljamo ali se zamislimo.
PREPIRANJE
Raziskovalci so ugotovili, da se pari, ki potlačijo jezo zaradi medsebojnih nesoglasij, razidejo prej od parov, ki se prepirajo. Jezi je torej treba dati možnost, da se razkadi, saj to podaljšuje tako zvezo kot življenje – dolgoročno lahko vase potlačena nejevolja povzroča visok krvni tlak in nespečnost.
IZKLOP
Dosežki moderne tehnologije so sicer sila uporabni, vendar pa povzročajo tudi številne težave. Nenehna priklopljenost na aparate ne nazadnje tudi škodi zdravju. Zato poskusimo kdaj obstajati tudi sami s sabo ali z drugimi, brez sodobnih igračk. Za začetek pojdimo na sprehod brez telefona.
NOVOSTI
Vsak dan bi si morali privoščiti kaj novega. Dovolj je že kakšna malenkost: preizkusimo nov kuharski recept, po daljšem času obiščimo gledališče ali kino in vstopimo v nov, nepoznan svet. Le tako se bomo lahko pogovarjali o novih temah in drugačnih doživetjih, kar ohranja bistrega duha.
ODPIRANJE
Vzpostavljanje novih stikov nam širi obzorje in nas spravlja v dobro voljo, zato se ne bojmo navezovati stikov z neznanci, predvsem pa ohranjajmo stike s prijatelji.

Kot vidite, je kar nekaj stvari, ki lahko pozitivno vplivajo na naše življenje. A vse se v prvi vrsti začne pri nas. Mi smo tisti, ki se odločimo, kako se bomo počutili. Včasih pa vseeno potrebujemo tiste majhne opomnike, ki naše misli v času slabega počutja preusmerijo. Vaš opomnik je lahko tudi v obliki sporočila, ki ga nosite v denarnici ali zapestnica s pravim obeskom. Na naši spletni strani si lahko ogledate ponudbo štirih različnih zapestnic sreče, ki vsaka zase vpliva na druga področja življenja. Želite izboljšati svoje finance, morda čutiti več sreče ali je vaš fokus na vitalnosti? Morda vas katera od teh pokliče. Za ogled kliknite tukaj.

Zapestnica sreče
PS
Zapestnica sreče vam pomaga pritegniti obilje.