Astro

Astrološki nasveti, ki vodijo do dobre forme

bj
30. 5. 2019, 16.00
Posodobljeno: 30. 5. 2019, 16.07
Deli članek:

POLETJE se bliža z nezadržno hitrostjo – in z njim tudi čas oddiha, počitnic, sonca in morja, pa tudi čas lahkotnejših oblačil in seveda kopalk. Za nekatere se je sezona skrbi za postavo, odrekanja in hujšanja začela zgodaj spomladi, spet drugi se lotijo urejanja svojega videza tik pred zdajci. In zadnji čas, da se spravimo v red, je vsekakor napočil.

Profimedia
Pripravite svoje telo na poletje

Vsakdo se pridobivanja kondicije, hujšanja in truda za dobro počutje loteva po svoje, oglejmo pa si, kako to počnejo predstavniki posameznih znamenj. Ko najdete način, ki vam je v zvezdah pisan na kožo, bo vaše delo obrodilo sadove z manj napora in hitreje. Pa tudi če ob nasvetih astrologa ne boste izgubili veliko teže, boste sijali od vitalnosti.

OVEN

Za ovna je značilna izjemna dinamičnost. Močno prezira počitek in živi na robu izčrpanosti, zato je njegovo zdravje pogosto v nevarnosti. Med običajne bolezni tega znamenja spadajo migrena, živčnost, vnetje sinusov in podobno, seveda pa tudi zlomi in poškodbe (zlasti glave).

Oven si mora nenehno polniti baterije, a namesto cigaret in desetih skodelic kave na dan bi si moral privoščiti več spanja. Zaradi sproščanja presežka energije se mora ukvarjati s telesno dejavnostjo, predvsem s športom, ki razvija njegovega tekmovalnega duha. Kar pa zadeva prehrano, se večina ovnov hrani slabo. Ker imajo hiter tempo življenja, se jim hranjenje zdi izguba časa. Za svoj organizem potrebujejo meso, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Podobno je s poprom in začimbami. Umetne začimbe bi morali zamenjati s čebulo, česnom, olivami, redkvijo in hrenom, njihova hrana pa bi morala biti polna fosforja, kalija in vitaminov.

BIK

Bik je sicer robustnega zdravja, ni pa nabit z energijo kot oven. Vse, česar se loti, počne počasi in z več občutka. V otroštvu ga pesti občutljivost grla (pogoste angine), ušes in nosu, kasneje se mu zdravje izboljša, konstitucija pa učvrsti.

Svetovati mu kaže več gibanja. Če se že ne ukvarja s telovadbo, pa naj se več sprehaja oziroma naj vsaj ne je iz dolgočasja. Rešuje ga počasno žvečenje, saj tako podaljšuje užitek pri jedi in ne preobremenjuje želodca. Izogibati bi se moral omakam, sladkarijam in drugi kalorično premočni hrani. Pogosteje naj si privošči jajca, mlečne izdelke, solato in zelenjavo. Ne sme pretiravati z mesom, sicer pa velja, da ima rad vse vrste hrane, če je pri tem le zmeren.

DVOJČKA

Predstavniki tega znamenja so živčni in nepredvidljivi, takšno pa je na splošno tudi njihovo zdravje. Po eni strani lahko zdržijo izjemne napore, po drugi pa se lahko hitro skrhajo in padejo v posteljo. Ko se z leti naučijo nadzorovati svoj živčni sistem, se tudi zdravje izboljša.

Dvojčki potrebujejo zlasti veliko zraka, ker na žalost kar uživajo v cigaretnem dimu. V mladosti so nagnjeni k boleznim dihalnih poti, kasneje pa k težavam z revmo v rokah, ramenih in sklepih. Zaradi kanaliziranja energije se morajo čim več gibati. Športi, ki jim ustrezajo, so namizni tenis, tenis, mečevanje, košarka, smučanje na vodi in jadranje na valovih (srfanje).

Več bi morali piti, poleg tega pa v jedilnik vnesti več limon, pomaranč, ribeza in borovnic. Ker so pljuča njihova občutljiva točka telesa, ne bi smeli kaditi.

RAK

Rakova občutljiva točka je želodec, kljub temu pa je osnovna bolezen tipičnega raka hipohondrija. Nagnjen je k uživanju preveč hrane, poleg tega si pogosto privošči hrano, ki njegovemu organizmu ne prija. Kljub vsemu je rak izjemno vzdržljiv in prenese veliko več pritiskov, kot želi priznati.

Nujno potrebuje urejeno in mirno življenje, dovolj spanja, izogibati se mora vsem vrstam pretiravanja. Alkohol ni zanj, prav tako ne gazirane pijače, saj ga napenjajo. Za njegovo zdravje in fiziološko ravnotežje je odločilna prav prehrana. Rad ima mlečne izdelke, v prehrano pa mora vključiti čim več sadja in zelenjave, lešnike ali mandlje, ribe in morske specialitete. Zmanjšati mora uživanje mesa in omak. Izogiba naj se ogljikovim hidratom, najpomembnejše od vsega pa je, da je med jedjo čim bolj umirjen, saj ga hranjenje na živčen želodec vodi naravnost k čiru.

LEV

Kljub sijajnemu videzu ima tudi lev šibke točke. Ena od njih je recimo vid, ki pri levih pogosto prezgodaj opeša, sicer pa je njihova poglavitna občutljiva točka organizma srce. Lev je precej živčno znamenje in svoje težave pogosto rešuje tako, da se to pozna pri zdravju, zato je tudi močno nagnjen h kapi in kolapsu. Zanj je zelo pomembno, da se tu in tam dobro odpočije ali se vsaj posveti drugi dejavnosti. Priporočiti mu gre jogo, taj či ter druge tehnike sproščanja in nadomeščanja izgubljene energije.

Pri hrani mora lev nadzorovati in po potrebi omejiti uživanje mesa, alkohola in vsega, kar zvišuje tlak. Pije naj sokove in uživa suho sadje, polno naravnega sladkorja. Med začimbami ima najraje lovor, žafran in česen, ki med drugim uravnavajo oziroma znižujejo krvni tlak. V njegovi prehrani naj bodo paradižnik, korenje in borovnice (oboje je dobro za vid), olive, rdeča pesa in žitarice.

DEVICA

Devica po navadi zelo dobro pazi na svoje zdravje in analizira vsak še tako droben znak, da z zdravjem nekaj ni v redu. Ni daleč od hipohondrije, vsekakor pa je pri tem dlakocepska. Hudo se boji mikrobov in okužbe. Hitro se utrudi, vendar je sposobna še hitreje nadoknaditi izgubo energije. Pogosto zapade v depresijo, nagnjena je k boleznim prebavil, zlasti črevesja.

Device je pravzaprav lahko zdraviti ali pripraviti k dieti, saj se predpisanega držijo do najmanjše podrobnosti. Asketski tip device, ki je zelo pogost, kar nekako ljubi diete in rad eksperimentira s seboj, včasih še preveč. Devicam je zelo všeč grozdje, sadje njihovega letnega časa. Jesti morajo čim več žitaric, zeleno, jabolka in kuhano solato. Surova živila in zelenjava ne godijo njihovim prebavilom, predvsem pa naj se izogibajo vsaki hrani, ki je težavna za prebavo, na primer škrobu, mastnim jedem, suhomesnatim proizvodom.

TEHTNICA

Za tehtnice dobro zdravje res ni značilno. Za njihove šibke točke organizma veljajo ledvice in mehur, zato potrebujejo bolj kot katerokoli drugo znamenje veliko tekočine, ki sproti čisti te dele telesa. Marsikatera tehtnica bi že v otroštvu lahko preprečila nekatere neprijetnosti v kasnejših letih, če bi le uživala dovolj tekočine. Poleg tega mora tehtnica živeti zdravo, po možnosti naj se ne ukvarja z grobimi športi. Na kožo so ji pisani namizni tenis, tenis, golf, sprehajanje in vrtnarjenje. Za ženske tehtnice je idealna rekreacija balet.

Tehtničina prehrana mora biti lahka in predvsem redna, obroki pa naj bodo bogati s solatami, sadjem, svežo zelenjavo, jajci in mlečnimi izdelki. Dosledno naj se izogiba vsemu, kar vznemirja ledvice in mehur: alkoholu, gorčici in drugim ostrim začimbam.

ŠKORPIJON

Škorpijon ima jekleno zdravje in po navadi ne razume, kako je kdo sploh lahko bolan. Če se ga že loti bolezen, se ne meni zanjo. Najbolj trpi zaradi spolnih organov, jajčnikov in prostate. Svojo izredno energijo bi moral sproščati s športom, in sicer ima najraje borilne (judo, rokoborba) in ekstremne športe, pa tudi vse tiste, ki zahtevajo močno koncentracijo, na primer lokostrelstvo. Škorpijon po navadi je in pije preveč, pogosto uživa zase povsem neprimerno hrano. V globljem smislu gre za nekakšen prikrit samouničevalni impulz. Izogibati bi se moral vsej hrani, ki draži sluznico (recimo začimbam), vendar ima po navadi najraje ravno to vrsto hrane.

Ker so njegovi problemi globoki in največkrat psihosomatskega izvora, je zanj zelo pomembno, da se lahko o teh pogovori z osebo, ki zna ne le poslušati, temveč ga tudi usmeriti.

STRELEC

Strelec je dobrega zdravja, vse dokler živi zdravo. Majhna težava je v tem, da simptomov bolezni noče videti, dokler stvar ne postane resna. Poleg tega je zanj značilno, da si rad privošči hrano, ki njegovemu organizmu sploh ne ustreza, na primer omake, suhomesnate izdelke, dobra vina, sladkarije in podobno. Za njegov občutljivi žolč je to po navadi prenaporno. Strelci so rojeni pod varstvom Jupitra, ki pa pogosto pomeni pretiravanje kakršnekoli vrste, in ravno temu bi se strelci morali karseda izogibati. Nagnjeni so tudi k umikanju v svoj svet, vendar se tam ne počutijo nič bolje. Pretirano kajenje se po navadi odrazi na njihovi polti.

V mladosti se kar radi ukvarjajo s športom, z leti pa se pogosto polenijo. Najbolj jim ustrezajo sabljanje, jahanje in atletika.

KOZOROG

Šibka točka rojenih v kozorogu so kosti, sklepi in zobje, podvrženi pa so tudi revmatičnim obolenjem. Tudi zlomi so pri njih pogosti. Po navadi dajejo vtis, da so precej krhki, vendar to ne drži. Ravno nasprotno, so zelo vzdržljivi, poleg tega pa so po naravi zelo disciplinirani, saj se znajo marsičemu odpovedati.

Njihov organizem potrebuje veliko vode in kalcija. Četudi imajo radi surovo zelenjavo, naj z njo ne pretiravajo, saj draži njihovo občutljivo črevesje. Podobno velja za mastno in težko prebavljivo hrano. Jedo naj veliko zelja in rdečega zelja, pa tudi grenivke in tiste vrste sadja, ki pospešujejo izločanje toksinov iz telesa. Vsakodnevna juha iz zelene je za kozoroge skoraj kot zdravilo. Za izboljšanje prekrvitve ter ohranjanje kondicije in gibkosti bi se kozorogi morali ukvarjati s telovadbo.

VODNAR

Vodnar je nagnjen k vrtoglavici in izgubi zavesti. Na vsak način se mora izogibati prevelikim naporom, saj so zlasti živci njegova šibka točka. Pogosto mu ponagaja tudi srce, a tudi to temelji na živcih.

Vodnarji morajo še posebno paziti na spanje, saj je zanje trden in zdrav spanec osnovni vir živčne energije. Iz istega razloga jim gre odsvetovati kavo, cigarete in druge stimulanse. Jedo naj hrano z veliko fosforja (ribe), magnezija, železa in vitamini. Po navadi ne marajo zapletenih in težkih jedi, raje imajo raznovrstnost in zato pogosto posežejo po novih in neznanih jedilih. Med športi jim velja priporočiti smučanje, tenis, namizni tenis in vse tiste aktivnosti, ki zahtevajo spretnost in razmišljanje.

RIBI

Rojeni v znamenju rib pogosto trpijo zaradi deformacije ali poškodb stopal, poleg tega so za to znamenje značilne hormonske nepravilnosti in zadrževanje vode v tkivih. Na psihičnem področju so ribe nagnjene k duhovni odsotnosti in bežanju v »umetni raj« (sanjarjenje, TV-serije, družbena omrežja, računalniške igrice in podobno, vse do alkohola in mamil).

Ribe so dodobra skregane z disciplino, kar se pozna tudi pri prehranjevanju. Rade imajo potovanja in eksotično hrano. Predvsem se morajo prisiliti k redni prehrani, piti morajo veliko vode, jesti ribe, žitarice in zelenjavo, poleg tega tudi morsko hrano z veliko joda, izogibajo pa naj se sladkarijam in škrobu. Občasno bi bilo dobro, če bi si privoščile nekaj dni posta. Vsekakor pa za ribe velja, da jim od vsega najbolj koristita spanje in pogovor s prijateljem.