Astro

Predstavljamo vladarja pekla in njegovo druščino

(snč)
22. 5. 2019, 07.00
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 13.13
Deli članek:

Angel je splošna oznaka nadnaravnih duhovnih bitij v bližini božanstev, pogosto so njihovi služabniki in sli. Njihovo bivališče so večinoma nebesa.

Arhiv svet 24
hudič

V nasprotju z zlimi duhovi angeli zastopajo nebesni svet in dobro, vanje veruje ogromno ljudi, poznamo jih celo po imenih.

Tokrat smo zato pobrskali dlje, da bi spoznali še drugo plat: angele teme oziroma padle angele. Najbolj skrivnostno bitje je seveda Satan – hudobec, ki je s peklom neločljivo povezan in je navsezadnje tudi nasprotje prvega med svetlimi nadangeli Mihaela.

Spoznajmo torej vladarja pekla in njegovo druščino.

SATANEL

Bil je najmogočnejši med serafi, podkralj ali božji vladarski namestnik. V tej izvirni obliki ga prikazujejo z dvanajstimi krili. Pred padcem je menda nosil druge angele kot oblačilo, s čimer je vse presegal po slavi in vedenju.

Njegova imena so tudi Lucifer, Azazel, Mefistofelas in še mnoga druga. Skrivanje za različnimi privzetimi imeni se zdi za kneza laži in prevar kar primerno.

Vsekakor je hudobec in poosebljena hudoba, ki združuje sedem naglavnih grehov v enem bitju: Luciferjev napuh, Mamonovo požrešnost, Satanovo jezo, Asmodejevo nečistost, Belcebubovo lakomnost, Leviatanovo nevoščljivost in Belfagorjevo lenobo.

RAZLIČICE

Avtor kultne knjige Angeli – ogrožena vrsta Malcolm Godwin v predstavitvi angelov, ki bivajo v temi, vse predstavi kot Satanela. »Najdemo ga tudi za drugimi maskami in privzetimi imeni. Naštejmo samo nekatere iz kartoteke nebeške policije,« povabi.

Abadon

Nekdaj hebrejsko ime za Apolona, angela peklenskega brezna. Hebrejci so si za stvaritev gehene, katere hudobni vladar se imenuje tudi Arsiel, izposodili sedemplastni model babilonskega podzemlja. Arsiel pomeni črno sonce, negativno sonce antimaterije.

Samael

Privzeto ime je sumerskega izvora in pomeni angel strupa. Je tudi angel smrti, označen je bil tudi kot poveljnik satanov. Znan je kot velika kača z dvanajstimi krili, ki je za seboj vlekla osončje. Obtožen je tudi, da je prav tista kača, ki je Evo zapeljala v skušnjavo. Po neki pripovedi je ne samo zapeljal našo popustljivo prednico, ampak mu je pri tem uspelo zaploditi Kajna.

Belial

Je vladajoči knez šeola (dela peklenskih območij). Belial pomeni ničvreden, je pa menda znan po tem, da se ves čas baha, da je bil ustvarjen prvi; Mihael naj bi bil drugi, Gabriel tretji, Uriel četrti in Rafael peti.

Belcebub

V mnogih davnih verstvih so imele muhe duše in verjeli so, da ženske zanosijo, če jih požrejo. Belcebub je bil gospodar muh oziroma gospodar duš, a potrjeno tudi utelešenje zla in predstojnik demonov.

Profimedia
padli angel

Azazel

V okultnem izročilu je demon s sedmimi kačjimi glavami, vsaka ima dve obličji. Tako po rabinskem kot tudi po islamskem nauku je bil on tisti, ki ni hotel priznati Adama in se mu pokloniti, ko je bil kot človek predstavljen drugim hierarhom nebes.

Mastema

To je tožniški angel, skušnjavec in krvnik, prav zaradi te lastnosti je hotel Mojzesu vzeti življenje. Toda brez uspeha. Zakrknil je faraonovo srce in pomagal egiptovskim čarovnikom proti Izraelcem. Zaklal je tudi prvorojenega v Egiptu.

Lucifer

On ima najbolj očarljivo ime – prinašalec luči, sin jutra, zmaj jutranje zarje, knez oblasti zraka … Svoj čas je veljal za največjega med angeli in ljubljenca Boga Očeta, Gospoda Luči. A bil je tudi prvi, ki se je ločil od božanskega vira.

O najmočnejših angelih svetlobe - štirih nadangelih, pa si lahko preberete TUKAJ