Astro

Kako do neprecenljivega vodstva lastne intuicije?

(sn)
14. 5. 2019, 07.00
Posodobljeno: 14. 5. 2019, 09.13
Deli članek:

Če ste imeli ob kakšnem človeku ali dogodku izrazito dober ali slab občutek, mu prisluhnili in se potem ravnali po svojem šestem čutu – ste delovali intuitivno.

pixabay
intuicija

Švicarski psiholog Jung je opisal intuicijo kot percepcijo, ki prihaja iz nezavednega, kot notranji glas. Nemški filozof Kant pa je pisal o intuiciji kot o pomembnem orodju, ki ga lahko uporabljamo.

Danes strokovnjaki menijo, da je intuicija funkcija desne možganske polovice, ki je odgovorna za naše občutke, ustvarjalnost in tudi parapsihološka doživetja.

VEČ NAČINOV

Ljudje intuicijo največkrat povezujemo s pojmi, kot so šesti čut, notranji glas, podzavest in slutnja. Gre za poseben psihološki pojav, ko se v nas prebudi neko védenje o nekom ali nečem brez kakršnegakoli predznanja ali izkušenj. Pri tem pa so pogosto prisotni tudi različni občutki, na primer ko začutimo, da nekaj ni v redu ali da nečesa ne bi smeli narediti. Včasih lahko intuicijo občutimo tudi na fizični ravni, ko nas na primer zmrazi, ko se nam naježi koža, ko občutimo mravljince … Intuicijo zaznavamo na več načinov, ti pa se med seboj povezujejo.
Če gre za jasnovidnost, ni nujno, da dobesedno vidite v prihodnost, temveč gre bolj za to, da začutite, kako se bodo stvari razpletle, oziroma vam postane jasno, kaj bi bilo dobro storiti v določenem primeru. Pri jasnoslušnosti pa gre za to, da lahko odgovore, sporočila in različne zvoke »slišite« tudi v svojih mislih. Kadar nekaj močno občutite oziroma začutite psihično ali fizično, lahko rečete, da ste imeli jasnočutno zaznavo.

ps
intuicija

IZBOLJŠANJE INTUICIJE

Sposobnost intuicije imamo vsi. Skrivnost, zakaj je nekdo bolj intuitiven, pa se skriva v tem, da je svojo intuicijo bolj razvil kot drugi. Res je, v intuiciji se lahko izurite. Prvo pravilo pa je, da stopite v stik s samim seboj, torej da se povežete s svojim notranjim bitjem, ki ga zaradi stresa in vseh obveznosti pogosto zanemarjate. Poskusite z naslednjimi predlogi.
Zaželeno je, da se gibljete v mirnem in prijaznem okolju, torej brez motečih dejavnikov, kot so stres, hrup, sevanje, tehnične naprave in glasni stroji. Pomembno je tudi, da se v okolju dobro počutite. Za dobro počutje in udobje poskrbite z umirjenimi in svetlimi barvami, udobnim pohištvom, nežno svetlobo, rastlinami, ki bodo oskrbele prostor s kisikom, ter različnimi pripomočki (na primer s solno svetilko in različnimi kristali). 
Ker naše življenje upravljajo in vodijo vsakdanje obveznosti in stres, povezan z njimi, zato marsikdo nima več časa niti za družino, kaj šele da bi se posvetil svoji notranjosti in občutkom. Meditacija je eden izmed najboljših načinov, da stopite v stik s samim sabo. Izvajajte jo v mirnem okolju in poskrbite, da vas pri tem ne bo nihče motil. Zaprite oči, globoko dihajte ter se prepustite miru in spokojnosti.
Tudi glasba nam omogoča priti v stik s seboj, seveda le, če poslušate tisto, kar vam je všeč, pa naj bo to klasika ali rock. Glasba, ki jo imamo radi, nas namreč sprošča, s tem pa smo že na polovici poti do cilja, torej umiritve.