Astro

Poiščite si meditacijo, ki ustreza vašim potrebam

Karmen Klinc
10. 5. 2019, 13.00
Deli članek:

Bi želeli meditirati, pa ne veste, kakšna meditacija je za vas najboljša?

Profimedia
Meditacija

Vsakdo izmed nas je že slišal za meditacijo. A marsikdo izmed tistih, ki je ne prakticirajo vsak dan, sploh ne ve, da obstaja več vrst meditacije. Ste se kdaj vprašali, kaj »meditacija« sploh pomeni? Beseda je izpeljana iz latinske besede »meditatio« in pomeni premišljevati ali oblikovati. Gre za različne dejavnosti, pri katerih posameznik načrtno spreminja stanje zavesti z namenom, da bi dosegel specifično zastavljen cilj ali se samo preprosto umiril.

1.       Koncentracijske meditacije

Pri tej vrsti meditacije gre predvsem za to, da se na nekaj osredotočimo. Osnovana je na ponavljanju manter, vizualiziranju, osredotočanju na predmet in dihanju. Meditacijo lahko na primer izvedemo tako, da se v neki predmet zazremo z odprtimi očmi, nato pa v mislih z zaprtimi očmi ostanemo osredotočeni samo na ta predmet. Lahko tudi meditacijo v celoti opravimo z odprtimi očmi ali pa se v njej posvetimo le dihanju, pri čemer se osredotočimo na vdihe in izdihe. Pri koncentracijskih meditacijah se sproža zelo močno možgansko valovanje beta in gama, ti valovi pa so sicer značilni za zelo močne miselne napore.

2.       Čuječnostna meditacija

Čuječnost je v zadnjem desetletju ena najbolj raziskovanih kliničnopsiholoških intervencij. Razvila se je iz budizma, saj gre v budistični praksi predvsem za doseganje razsvetljenja in osvoboditev od trpljenja. Čuječnost ima številne pozitivne učinke, saj pomaga pri duševnih stiskah in blaži udarce usode. Številne raziskave so pokazale, da naj bi ta vrsta meditacije med drugim izboljšala počutje in kakovost življenja, zmanjšala naj bi stres in depresijo ter pomagala v odnosih do bližnjih. Vseeno pa strokovnjaki opozarjajo, da jo moramo jemati z zdravo mero razuma. Zahodni svet je čuječnostno meditacijo izoblikoval precej po svoje, gre pa predvsem za doživljanje sedanjega trenutka, ne da bi ga želeli spremeniti ali mu ubežati. Takrat naj bi močno delovali možganski valovi theta, ki so značilni za spanje in dremanje.

3.       Transcendentalna meditacija

Transcendentalna meditacija je vrsta meditacije, ki dokazano že takoj na začetku sistematično povzroči izjemno globoko umirjenost in urejeno fiziološko delovanje. Je ena najučinkovitejših metod odstranjevanja posledic stresa, obenem pa je zelo pomembna za osebno rast. V ZDA lahko zdravniki transcendentalno meditacijo celo uradno priporočajo svojim pacientom. Njen glavni cilj je sproščanje napetosti s pomikanjem globlje v zavest s pomočjo mantre. Tovrstna meditacija vzbuja v možganih intenzivne valove alfa, ki so značilni za stanje umirjene notranje budnosti.

Profimedija
Meditacija

Še vedno ne veste, za katero izmed naštetih vrst meditacije bi se odločili?

Vse je odvisno od vaših želja. Vprašajte se, kaj bi radi z meditacijo dosegli. Preden se odločite, je priporočljivo, da se o vsaki vrsti meditacije posebej podrobno pozanimate. Nekatere vrste meditacije zahtevajo vodenje učitelja, druge tehnike so precej enostavnejše za učenje in jih lahko izvajamo tudi sami doma. Pomembno je, da vam tip meditacije tudi osebnostno ustreza. Lahko preizkusite več metod in se na koncu odločite za eno. Če vam življenjski slog to dopušča in če imate dovolj časa, pa ni nič narobe, če se ukvarjate z več vrstami meditacije, saj so navsezadnje vse koristne. Najpomembnejše je, da ne obupate. Zavedajte se, da sta za uspeh potrebna čas in vaja.

Kako se z meditacijo v 20 minutah rešiti bolečin, pa preverite TUKAJ.