Astro

Svetovno znani budisti so navdihnili nebeškoskop

Mihael Žmahar, duhovni terapevt
10. 5. 2019, 07.00
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 09.12
Deli članek:

Kaj začutite ob teh besedah – prost vikend, plačane položnice, srečno smo prispeli …? Najverjetneje začutite … mir. Mir, ki prihaja iz vedenja, da je vse v redu, kajne?

pixabay
Buda

Veste, kdo uči o miru? Buda. Pa poznate začetek njegove zgodbe? Pred davnimi časi je živel princ Siddhartha Gautama, ki je zapustil svojo palačo in iskal odgovore življenja ter razsvetljenje. Na noč polne lune se je podal v globoko stanje meditacije in dihanja, da bi izgnal vse nižje energije in misli, ki so bile polne strahu. V tem stanju je uspel dojeti, kako premagati trpljenje in kaj je bistvo življenja. Ko je vstal iz tega sedečega položaja, je postal Buda.
In to razsvetljenje po svetu praznujemo s praznikom vesak. Ob tem prazniku nastopajo zelo močne energije, ki nam pomagajo hitreje dvigniti našo zavest in umiriti življenje. 
Na ta veliki budistični dan, 15.maj, bo tudi imeli tudi v našem duhovnem ateljeju Potovanje duše veliko meditacijo “Veliki praznik Bude in meditacija pred modro polno luno” (več o tem na koncu članka). Zato smo za vas spisali čudovit nebeškoskop, za katerega modrosti so prispevali svetovno znani budisti. Pa poglejte, kaj je tisto, ki vsakemu nebeškemu znamenju prinaša … mir.

52303826e76e0dc7223247b2a2786952.jpeg

OVEN
Ovni ste kot znamenje izjemno močni in trdni. To vam pogosto omogoča realizacijo ciljev, ki ste si jih zastavili, toda trenutno obdobje od vas zahteva malce drugačno energijo. Čas je, da se umirite in v svoje življenje vnesete mir. Na vse ravni – v um, čustva, fizične okoliščine, kajti druga polovica leta bo za vas izjemno aktivna. Zato se spočijte zdaj. Če vaš ego išče mir v doseganju velikih ciljev, pa vaša duša trenutno išče mir v majhnih čudežih življenja. Čas je, da se umaknete od moderne družbe in se vrnete k naravi, kajti tam najdete tisto, kar potrebujete. Tako kot pravi vietnamski budistični mojster Thich Nhat Hanh: »Ljudje po navadi kot čudež dojemajo hojo po vodi ali pa po zraku, vendar jaz mislim, da je pravi čudež, ne hoja po vodi oziroma zraku, ampak hoja po Zemlji. Vsak dan smo vpeti v čudeže, katerih pa se niti ne zavedamo: modro nebo, beli oblaki, zeleni listi, črne radovedne oči otroka, vaše lastne oči … Vse to so čudeži.« Ovni, prisluhnite Thichu in vaše življenje se bo umirilo.

44f28efa74787d3e848e7156d326af06.jpeg

BIK
Biki ste kot osebnosti lahko izjemno dinamični. Ste rojeni voditelji, ustvarjeni za doseganje velikih uspehov, vendar pa tisti smisel, tisti mir, ki ga ob ustvarjanju čutimo vsi, pri vas ne prihaja od doseženih ciljev, temveč od sprememb, ki ste jih naredili na poti do cilja. Na poti sprejemate veliko odločitev, ki zadevajo tudi druge ljudi. In ravno ti so tisti, ki vam prinašajo največje zadovoljstvo. Da, znotraj sebe ste veliko mehkejši, nežnejši in občutljivejši, kot pa poskušate kazati navzven s svojimi bikovskimi rogovi. Zato za stvaritve tistega resničnega miru, katerega si želite in zaslužite, v tem obdobju sledite besedam enega največjih budističnih učiteljev vseh časov, 14. Dalajlame, ki pravi: »Ljudje obstajajo zato, da so ljubljeni. Stvari obstajajo zato, da so uporabljene. Svet je v kaosu, ker sta ti dve stvari obrnjeni.« Biki, postavite prioritete prav in vaše srce bo napolnil mir.

917e201343e6bab02b0c78b9214353e0.jpeg

DVOJČKA
Dvojčki, trenutno obdobje od vas zahteva, da se poglobite v svoje občutke, notranje resnice, da najdete tiste elemente sebe, ki ne delujejo, da se očistite starih zamer, ran, strahov … Ta čustven proces je trenutno namenjen vam zato, da boste lahko v svojem življenju gojili tisti pravi mir, ki vas bo spominjal, da ste srečni v vsakem trenutku. In če želite razrešiti svojo podzavest in postaviti stvari na svoje mesto, je pomembno, da se ne primerjate z drugimi. Velikokrat vam pogled uide na druge ljudi, kaj oni počnejo, kako oni delujejo. Ne, ne glejte jih, osredotočite se nase. Tukaj poslušajte nasvet Jaya Shettyja, meniha, ki je postal svetovno znan učitelj in od katerega je življenje, če je želel uspeti, zahtevalo enako: »Vsak ima različen čas. Počakajte na svojega.« Dvojčki, ukvarjajte se s seboj in s svojim tempom delovanja, kajti to vam bo prineslo želeni mir.

09f2f721d6b19377835d121e237b4c38.jpeg

RAK
Raki, če pride v vaše življenje nemir, pride zato, ker imate izziv pri upravljanju svoje energije. Nihče tega ne bi mogel bolje pojasniti kot indijski mistik Sadhguru, ki pravi: »Nobeno delo samo po sebi ni stresno. Tisto, kar ga dela stresnega, je vaša nezmožnost upravljanja telesa, uma in čustev.« Zato, raki, čas je, da se osredotočite na brušenje svojih veščin, umirjanje svojih misli, poznavanje svojih čustev, krepitev svojega telesa … To je tisto, kar bo prineslo ogromen mir v vaša življenja, kajti ne bo več podzavestnega občutka, da niste pripravljeni. Kot osebnosti ste zelo inteligentni in čustveno močni, zato je v večini primerov to edini razlog za vaš notranji nemir. Naučite se osredotočiti nase in na naloge, ki jih morate opraviti, naredite tisto, kar je treba narediti, da se stvari zgodijo, in noben nemir ne bo mogel zlesti pod vaš oklep.

4bf6dca8314d67ecef111911aea6a630.jpeg

LEV
Levi imate močne sposobnosti ustvarjanja, za kar seveda potrebujete hiter in fleksibilen um. Zato lahko imate tako aktivne misli in istočasno razmišljanje o več stvareh naenkrat, kar pa je tudi vir nemira in frustracije, ki jo velikokrat čutite v sebi. Vsaka misel, ki jo imate, je namenjena temu, da nekaj naredite z njo. In če imate preveč misli, jih ne morete vseh uresničiti. A ker jih vseeno gojite, za to pa ne prejmete nobene nagrade, to v vas vzbudi nemir. Mir boste v tem obdobju najhitreje ustvarili, če boste živeli po principu, ki ga je učil veliki indijski mojster Sathya Sai Baba: »Stopinje Boga lahko slišite šele takrat, ko v vašem umu kraljuje tišina.« V tem obdobju veliko meditirajte, ne zapletajte se v razmišljanja o prihodnosti, sproti razrešujte odprte stvari v življenju ter vsak večer pojdite spat v lahkotni energiji. In mir se bo pojavil.

d7bf48c5d33ad017b14a707f0eac080f.jpeg

DEVICA
Device, trenutno leto je obdobje, ki vam je zelo naklonjeno pri doseganju osebne rasti, vendar pa sta del osebne rasti tudi nemir in strah, ki se včasih prikradeta in malce začinita doživljanje. Za vas je zelo pomembno, da razumete, kaj je tisto, kar v vašem življenju ustvarja upor, kajti upor pozneje vedno vodi do nemira. Zato prisluhnite besedam Tenzin Palmo, duhovne učiteljice, ki po vsem svetu predava o duhovnem življenju: »Veste, navezava je, ko nekaj držiš zelo trdno, toda prava ljubezen je, ko nekaj držiš nežno.« Zato device, če želite v življenju več miru, poskrbite, da se ne navežete premočno na druge ljudi, okoliščine … Namesto tega se jih naučite imeti rade na sproščen, nezavezujoč način. Na način, ki ne bo omejeval nikogar. To je vaša pot do miru v tem obdobju.

a6e9b0f897df55dbc8b4d091429ba56e.jpeg

TEHTNICA
Tehtnice ste v sebi dokaj čutne in nežne, včasih celo občutljive. Življenjski nameni, ki si jih izbirate, zelo pogosto vključujejo druge ljudi. Tako ste prek svojega dela skoraj vedno prepleteni s soljudmi. In tukaj je tudi pogosto vir nemira, če ga imate. Stanje vam bodo pomagale razumeti besede znanega indijskega duhovnega učitelja Gaura Gopala Dasa: »Delajte zaradi razloga, ne zaradi aplavza. Svoje življenje živite zato, da vi navdušite druge, ne da druge navdušite nad sabo.« Druge ljudi postavite na pomembno mesto v svojem življenju in poskrbite, da boste vedno gledali tudi na njih. Takšen način delovanja bo v vaše življenje prinesel globok smisel, ta pa se bo razvil v mir. Kot znamenje lahko močno vplivate na družbo, zato je še toliko bolj pomembno, da to razumete. Če boste delovali po tem duhovnem principu, boste živeli bogato in mirno življenje.

5e3212e2dd012e86849936bf3cae507f.jpeg

ŠKORPIJON
Škorpijoni ste kot intenzivno znamenje pogosto vpeti v aktivno izkušanje energij. Vir večine izmed njih ste vi sami. Le redki ljudje imajo dovolj moči, da vplivajo na vas. Če ste odprtega uma, potem se znate sami motivirati in napredovati. Če pa je vaš um zaprt, s takšnim načinom omejite samega sebe. Večino nemira prinese v vaše življenje razmišljanje, da ste ujeti, da nimate dovolj, da ni poskrbljeno za vas. Zato je pomembno, da odprete svoj um in da niste preveč zvezani s svojimi vzorci razmišljanja in čutenja. Pri tem vam lahko pomaga stavek znanega učitelja meditacije Sakykonga Miphama: »Težko je imeti vizijo, če nas je strah pogledati navzgor.« Naučite se ustvarjati lahkotnost pri sprejemanju novih idej, navad in razmišljanj. Ne oklepajte se svojih egovzorcev. To je pot do dušnega miru v tem obdobju vašega življenja.

ab554db3d67b0ec325554d5e2f60f924.jpeg

STRELEC
Strelci, vaša energija je lahko zelo osredotočena. Prav tako ste sposobni biti skoraj prilepljeni na svoja prepričanja, kar je po eni strani prav, saj ste lahko zaradi tega zelo načelni, po drugi strani pa je pretirana navezava na lasten prav omejitev pri duhovni rasti. Duhovna rast je namreč mogoča le takrat, ko imamo na voljo zunanjo energijo, ki ima informacije, ki pa jih mi še nimamo. Pogosto se nemir sproži pri vas takrat, ko je nekaj, kar vas bremeni, dolgo časa prisotno v vašem življenju in ne razumete, zakaj je tako. Nov mir v vaše življenje vam bo pomagalo vnesti učenje, ki ga podaja budistična učiteljica Pema Chodron: »Nič ne odide stran, dokler nas uči tisto, kar se moramo naučiti.« Strelci, vaš mir prihaja iz tega, da dojamete, zakaj se vam dogajajo stvari, ki vam niso všeč. Za to pa je treba odpreti um, sprostiti svoj ego in dovoliti okolici, drugim ljudem, da vas nauči novih stvari in pogledov na svet. In mir bo prišel.

29573ed2071438338e7f978015c45ece.jpeg

KOZOROG
Kozorogi ste kot znamenje, ki ima »rogove«, dokaj močni v tem, kar mislite, da je prav. Posledično na podzavestni ravni močno sami upravljate svoje občutke, ki nastanejo kot posledica tega. Čestitamo, kajti zaradi tega vas je težko zamajati. Vendar pa je pri takšnem načinu delovanja treba biti pripravljen izražati svojo pravo resnico, kajti včasih svoje resnične občutke malce skrijete in celo zatrete. In pogosto se zgodi, da ljudje okoli vas sploh ne vedo, kaj si mislite oziroma kako čutite. In ta notranji spor je vir vašega nemira. V tem obdobju vam bo pomagalo ustvariti mir to, da boste pozorni na tisto, kar čutite. To uči tudi Dzogchen Polop Rinpoche, meditacijski mojster tibetanskih ved: »Ko se zavemo svojih čustev, se zgodi nekaj izjemnega. Izgubijo svojo moč nad tem, da bi nas naredila nesrečne.« Ta modrost vam bo pomagala najti svoj mir. Priznajte svoje občutke. Sebi in drugim.

841491a5addf50e9d7d74c5d7d33557b.gif

VODNAR
Vodnarji, vi ste čustveni bojevniki vesolja. Tako veliko čustveno inteligenco imate zato, ker ste namenjeni, da ljudem kažete primer. Da ste vzorniki. Da odpirate nove možnosti. In tisto, kar pogosto v vaše življenje prinese nemir, je strah pred … povprečjem. To resnico je odlično povedal Dzigar Kongtrul Rinpoche, tibetanski budistični učitelj: »Ko pogledamo v ogledalo, je ena izmed stvari, ki jih ne želimo videti, običajno človeško bitje.« Vodnarji, ko imate občutek, da ste običajni, to prinese velik nemir v vaše življenje. Zato odpirajte nove možnosti svoji rasti in razvijajte življenje ves čas. To bo prineslo veliko zemeljske dinamike, a hkrati tisti dušni mir, ki ga želite. Ne pozabite, več akcije vam prinaša več miru, kajti bojevnik čuti svoj smisel le, če se bojuje. Iz tukaj izhaja vaš resnični mir.

63e418ec2be96100092256a2c84ea20c.jpeg

RIBI
Ribe ste močno inteligentno znamenje. Imate bogat notranji čustveni svet, ki pa se lahko dokaj hitro zamaje. In ko se zamaje vaš temelj čustvene varnosti, takrat postanete živčni. Ne marate, da se kdo igra s tem področjem vašega življenja. In zdaj vam tukaj razkrivamo vaše skrito orožje, s katerim boste lahko vsem odvzeli moč nad majanjem vaše čustvene varnosti, zaradi česar boste posledično lahko deležni velike količine duhovnega miru. Pa naj vam razkrije, kaj to skrito orožje je, znan pisatelj budističnih resnic Robert Thurman: »Nikoli se ne sramujte trpljenja, ki ste ga izkusili.« Ribe, začnite izražati svoje bolečine, dvome, napake, celo šibkosti. Bodite vi tisti, ki jih pokažete drugim ljudem. Bodite vi prvi. In nikoli ne bo nihče imel moči nad vami, da bi vam kratil vaš … mir. Naredite to zdaj in imeli boste čudovito življenje.

Vse o praznovanju vesaka v duhovnem ateljeju Potovanje duše pa si lahko preberete  TUKAJ.