Marsikje so v teh dneh okna hiš in stanovanj brez zaves, saj so le te v pralnem stroju, stekla pa so že sijoča ali še čakajo na svoje čiščenje, da bodo brez zimske prašne obloge spet ozaljšana z dišečimi zavesami.
Toda načini, kako se kdo loti pomivanja in pospravljanja svojega doma, so zelo različni. Astrologi so se podali tudi na to področje in preučili, kako nebesni znak, v katerem ste rojeni, vpliva na vaš odnos do čiščenja in tudi na njegov potek.
Device se denimo čiščenja zelo veselijo, škorpijonom pomeni poseben ritual, kozorogi ga razumejo kot del tradicije, nekatera znamenja vidijo v njem priložnost za druženje, druga pa priložnost na nakupe drobnjarij.
Pa se sprehodimo med posameznimi nebesnimi znamenji …

čiščenje oven
Profimedia
čiščenje oven

OVEN

POMLADNA PUSTOLOVŠČINA

Spomladi se najbolje počutite in tudi čiščenja se lotite polni elana ter volje. Pozitivna energija vas obdari z najhitrejšimi obrati in v resnici je vaš dom v skoraj nemogoče kratkem času pospravljen ter čist. Pogled na rezultat vas spravi tudi v dobro voljo, na neugodnega človeka pa bi naletel tisti, ki bi vas med procesom čiščenja motil – kaj šele da bi vam dajal nasvete, kako delati. Če si ob čiščenju vrtite še poskočno glasbo, ki vas dodatno stimulira, lahko postanete v čiščenju prvak.

Dobronameren nasvet: vnaprej si naredite vsaj okvirni načrt čiščenja, v katerega obvezno vključujte tudi odmore za sprostitev.

čiščenje bik
pixabay
čiščenje bik

BIK

SISTEMATIČEN NAPAD

Obožujete udobnost in hlepite, da ste obkroženi z lepimi stvarmi. Ker si želite svoje gnezdece narediti še udobnejše in lepše, se spomladanskega čiščenja lotevate sistematsko in ga temu primerno načrtujete za več dni skupaj. Celo lepega aprilskega vikenda vam ni škoda porabiti zanj. Dokler ne nakupite vseh potrebnih pripomočkov, detergentov in razkužil, ne boste obrisali niti prahu s police. Ko je vse očiščeno in pospravljeno, pa z največjim veseljem dodate nove okraske – blazine, lončnice in podobno.

Dobronameren nasvet: čeprav najraje čistite popolnoma sami, si včasih le omislite družbo oziroma svetovalca, ki vam bo pokazal stvari, ki so vam že odslužile, a jih sami kar ne morete zavreči.

čiščenje dvojčka
pixabay
čiščenje dvojčka

DVOJČKA

VSE NAENKRAT

Poosebljate vse, kar ste na svet prinesli s svojim nebesnim znamenjem: neobičajno mešanico vsega mogoče in voljo do početja vsega mogočega, kar pogosto povzroči veliko površnosti. Slednja vlada tudi v vašem domu, a ni vidna na prvi pogled. Imate vse pospravljeno, a ko se odprejo vrata kakšne od omar, se potlačene stvari v njej včasih tudi skotalijo iz nje. V svojem stilu, da opravljate več stvari hkrati, se lotite tudi spomladanskega čiščenja: malo tukaj, malo tam, kuhinjo in kopalnico ste spodobni čistiti skoraj hkrati.

Dobronameren nasvet: če si boste temeljito uredili delovne površine, kot so pisalna miza ter predali in kuhinjske omarice, bodo vsakdanja opravila potekala lahkotnejše.

čiščenje  rak
profimedia
čiščenje rak

RAK

OKLEPANJE ŠARE

Vaše srce prebiva v vašem domu, zato se prav na vsako stvar v njem neizmerno navežete, ob pogledu na drobnjarije, ki vas obkrožajo, obujate spomine, kje ste predmet dobili, kdo vam ga je podaril … In dokler iz vašega doma nič ne bo šlo, temveč se bo vanj le prinašalo, boste čistočo težko vzdrževali. V vaši navadi je, da se pri spomladanskem čiščenju najprej lotite kuhinje – in ta se potem res blešči od čistoče in urejenosti, potem pa vam gre iz prostora v prostor delo počasneje od rok.

Dobronameren nasvet: v prizadevanjih, da bo v vašem domu vsepovsod polno toplih in udobnih kotičkov, pomislite, da je za lažje dihanje potrebno tudi malce praznine.

čiščenje lev
profimedia
čiščenje lev

LEV

POVABILO PRIJATELJEM

Z lahkoto odnašate iz doma stvari, za katere se vam zdi, da so odslužile svoje, a še z večjim veseljem novosti v svoj dom prinašate. Stanovanje oziroma hiša vam namreč ne pomeni samo doma, temveč tudi idealen teren za razkazovanje socialnega statusa. Če spadate v razred bogatejših, je vaš dom vsekakor razkošen. In kar zadeva pomladno čiščenje, je prav tako v stilu, da ponosno pokažete, kaj lepega imate. Radi povabite svoje prijatelje in po delovnem dnevu naredite zabavo.

Dobronameren nasvet: ker umazana opravila, kot je čiščenje, sovražite, pomislite, da jih morda tudi vaši prijatelji. Plačajte torej nekoga, da vam bo dom spravil v red, družbo pa povabite nato vanj le na zabavo.

čiščenje devica
pixabay
čiščenje devica

DEVICA

UŽIVANJE NA VSO MOČ

Čeprav ste v vsakodnevnem čiščenju temeljiti, da bolj ne bi mogli biti, za nič na svetu ne bi izpustili pomladnega generalnega čiščenja. Kljub polnim omaricam različnih čistil, krp in premazov, si v tem času omislite povsem novo kolekcijo, še posebej če je na trg prišlo kakšno novo čudežno čistilo – če je to po možnosti še ekološko, si boste omisli kar dva. In ko po nekaj dneh drgnjenja, brisanja in pomivanja vaš dom zablesti v vsem svojem sijaju, uživate na vso moč, se sprehajate po prostorih, občudujete in vdihujete čistočo – in od sreče sijete tudi vi.

Dobronameren nasvet: verjemite nam, da se v kotih garderobnih omar res ne nabere toliko umazanije, da jih je treba čistiti mesečno.

čiščenje tehtnica
profimedia
čiščenje tehtnica

TEHTNICA

POČASNI OBRATI

Z vso svojo bitjo se vsako pomlad odločite za generalno čiščenje svojega doma, saj neizmerno uživate, ko imate vse čisto in pospravljeno. A ko si v mislih že slikate, kako boste v počiščen dom namestili nove okraske, ki ga bodo še polepšali ... dela še niti začeli niste. Iz dneva v dan z začetkom akcije odlašate, in tudi ko se čiščenja lotite, se ob delu, ki vam ne godi, hitro utrudite in opravila prelagate iz dneva v dan. Rezultat čiščenja je seveda temu primeren – skromen.

Dobronameren nasvet: ker vam pomladno čiščenje resnično predstavlja grozovit napor, prosite za pomoč svoje bližnje ali pa za en dan najemite čistilni servis.

čiščenje škorpijon
profimedia
čiščenje škorpijon

ŠKORPIJON

POSEBEN RITUAL

Ne da bi v čiščenju posebej uživali, a ko se za generalno čiščenje odločite, vas ne more nič ustaviti, dokler obstaja samo sum, da se nekje v vašem domu skriva še mali atom prahu. Ste organizirani in temeljiti, načrt imate izdelan do popolnosti in zato si ne dovolite, da bi se kdorkoli v vaš vrstni red, tempo ali način čiščenja kakorkoli vmešaval. Ko svoje delo zaključite, nikoli niste utrujeni, temveč se tako kot vaš dom počutite napolnjene s svežo čisto energijo.

Dobronameren nasvet: ko vam kdo predlaga kakšen drugačen način čiščenja, kot ga imate vi, se nikar ne odzovite sovražno in napadalno. Saj ga ni treba upoštevati …

čiščenje strelec
profimedia
čiščenje strelec

STRELEC

NUJNO DEKORIRANJE

Zaradi prihoda toplih dni ste polni pozitivne energije in optimizem imate vsekakor namen vnesti tudi v svoj dom. Veliko bolj kot čiščenje pa vas navdušuje krašenje z dekorativnimi izdelki – čim manj uporabnimi in čim bolj lepimi, najsi gre za blazine, cvetje, vaze, preproge …, samo da so prostori videti osveženi ali kot novi. Čistite seveda malo po malo, tako da se lahko akcija raztegne čez ves teden, toda na koncu je vse videti dokaj zgledno pospravljeno in še lepo dekorirano.

Dobronameren nasvet: malce temeljitosti vam nikakor ne bi škodilo. Morda bi plašče, preden jih pospravite v omaro do naslednje zime, vseeno prej še oprali ali nesli v čistilnico.

čiščenje kozorog
profimedia
čiščenje kozorog

KOZOROG

TRADICIONALEN PRISTOP

Pomladi za vas ni brez generalnega čiščenja. Ko zavonjate v zraku prve cvetke, že se v vas zgane tradicionalen nagon in v vaših rokah se znajdejo vedra, krpe, čistila … Že po naravi ste delavni in dosledni, a ko gre za čiščenje, ste še bolj nepopustljivi. Dokler ni prav vsak kotiček kot iz škatlice vzet in malodane dezinficiran, se ne pustite motiti nikomur in ničemer. Edino, kar vas upočasnjuje, so razni predmeti, ki jih je že davno povozil čas, a se od njih kar ne morete posloviti, temveč jih zaradi navezanosti nanje počasi in z občutkom polirate.

Dobronameren nasvet: kaj pa če ne bi šli vedno v najmanjše detajle, ampak se kakšne zadeve lotili malce bolj površno?

čiščenje vodnar
profimedia
čiščenje vodnar

VODNAR

VESEL DOGODEK

Na spomladansko čiščenje gledate kot na večino stvari v življenju – zakaj bi se z nečim obremenjevali, če se vse lahko obrne na veselo plat? Ker pa se težko zabavate sami, si za družbo pomagačev najraje omislite prijatelje, ki so vam podobni: niti preveč temeljiti niti organizirani in oboževalci dolgih odmorov s prigrizki ter pijačo. Pri čiščenju tudi ne upoštevate nobenih pravil, kot je denimo čiščenje od podstrehe do kleti ali obratno, temveč ves čas delujete spontano. Toda rezultati so zgledni.

Dobronameren nasvet: če se vam zdi, da bi se bolje počutili, če bi najprej v balkonska korita zasadili rože in šele potem očistili kopalnico – tako tudi storite.

čiščenje ribi
profimedia
čiščenje ribi

RIBI

DUHOVNO ČIŠČENJE

Pri vseh vaših aktivnostih igrajo glavno vlogo občutki in pri čiščenju ni prav nič drugače – piko na i pomladni generalki vedno dodate s prižigom dišečih svečk ali kadil, ki dom prežamejo s posebno energijo in ga z elementom ognja še dodatno očistijo. V čiščenju doma vidite duhovni proces, s katerim čistite tudi sebe. Zavestno se posvečate okraskom na policah, jih čistite, kakšne tudi zavržete in si s tem delate prostor za nove v svojem duhu ter razumu. Ker je čiščenje doma za vas prav poseben proces, si pri tem ne želite družbe, temveč uživate sami s seboj.

Dobronameren nasvet: čeprav se vam zaradi svečk in kadil posmehujejo, jih ne opustite, imajo svoj namen.