Astro

Žival vas razume brez besed, če počnete to!

T.P.
2. 4. 2019, 19.01
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 09.18
Deli članek:

Ni vam treba biti dr. Dolittle, da bi vzpostavili komunikacijo z živalmi. Pravzaprav je bolj enostavno, kot mislite. To lahko počnete vsakič, ko ste v stiku z živaljo, verjeli ali ne.

ps
Najlažje je komunicirati s kužki.

Bistvo je v prepoznavanju tega, kar vi govorite njim in kar oni govorijo vam, nato pa v načinu komunikacije, ki živalim omogoča razumeti tisto, kar jim govorite. Z malo vaje lahko vsak osvoji to veščino. Ključ je v potrpljenju in ljubezni.

pixabay
Oba nas razumeta, če se potrudimo.

Začnite z nečim enostavnim

Najbolje je, da za začetek vadite z družinskim ljubljencem, ki ga dobro poznate, npr. z mačko ali s psom. Z mačkami je lahko malce težje, ker so bolj izbirčne glede osebe, s katero so pripravljene komunicirati in ji prisluhniti. Zatorej, če nimate ravno najbolj pristnega odnosa z mačko, razmislite o družinskem psu. Z njimi je običajno lažje delati, saj so krdelske živali in se lažje uskladijo z vodjo tropa, v tem primeru – z vami.

Nežno in tiho – formula za uspeh

Začnite tako, da odvedete psa v tiho sobo. Ker prepoznava vaš glas, ste v prednosti. Sedite na tla poleg njega ali naj on sede poleg vas na fotelj oziroma posteljo, če mu je dovoljeno. Božajte ga tam, kjer mu najbolj ugaja, dokler se ne sprosti. Nato mu začnite tiho in nežno govoriti.

ps
Komunikacijo z živalmi začnimo doma, s svojimi hišnimi ljubljenčki.

Izgovarjajte kratek stavek ali besedo in to stalno ponavljajte. Na primer: »Živjo, srček, živjo srček, živjo srček ...« Vsak ima svojo frazo. Nagovarjajte ga s to ključno frazo. Ko desetkrat izgovorite ključno frazo z ritmičnim glasom, zaprite oči in ostanite v tišini. Nehajte božati psa in začnite v mislih ustvarjati sliko tega, kar želite, da sedaj naredi. Ne zapletite se v 'miselno podobo'. Raje si predstavljajte, da si skupaj s psom delite zavest in da so vajine misli ter emocije povezane.

Prikličite občutek trenutka, ko psu dajete nagrado, on pa vam to vrača.

Živali, kot so mačke, psi in nekateri večji sesalci, to dokaj hitro občutijo. Če želite, da vam postavi glavo na noge, si predstavljajte, da to počne, vi pa ga za nagrado božate po priljubljenem delu. Morda bi bilo dobro, da ga pogledate v oči in mu miselno ter čustveno prenesete informacije.

Pomaga lahko tudi to, če si predstavljate, da se istočasno stimulirata vaše in njegovo tretje oko, čeravno se bo to tako ali tako zgodilo, ko boste usmerili pozornost na misli, ki se izmenjujejo med vama. Ko to storite, zopet izgovorite ključno frazo in pošljite sliko v njegovo glavo, kot da jo tja odnese oblaček.

Ponavljajte to, dokler ne vstane in odide ali dokler vam ne položi glave na noge.

Če imate izrazito teritorialnega nekastriranega samca, se lahko zgodi, da bo enostavno vstal in odšel. Če to stori, mu sledite in poskusite znova.

Pomembno je vedeti, da v primeru, če pes vstane in odide ali če se na vaše delovanje ne odziva, to ne pomeni nujno, da počnete nekaj narobe. Morda ga enostavno ne zanima, ne želi poizkusiti, ali pa v tem trenutku ni usklajen z vami in misli na nekaj čisto drugega.

Številni psi pozornost lahko hitro obrnejo drugam, na kar vplivajo najrazličnejši dejavniki – pasma, starost, prehrambene navade (ali je hrana vedno dostopna ali ga vi redno hranite?), sprehajalne navade ... Od vsega tega je odvisen uspeh. Običajno se kastrirani samci in samice z radostjo prepustijo vizualizirani obljubi ljubkovanja in od njih lahko pričakujete, da vam bodo najhitreje položili glavo na noge. Če vam uspe, čestitke! To je bila vaša prva komunikacija s psom!

Trdoglava in svojeglava

Sedaj pa mačke! Ne glede na to, ali ste ljubitelj psov, mačkov ali obojih, je dejstvo pač tako, da so mačke kanček bolj trmoglave. Če so pripravljene sprejeti vaš slikovni pogovor, ga bodo sprejele. Če niso, ga ne bodo, in bog vam pomagaj, če jih boste skušali prisiliti, da storijo nekaj, česar nočejo.

Psi vam bodo prisluhnili in sodelovali z vami za ljubezen. Mačke ne. Morate jim dati boljšo spodbudo.

Če se vaša mačka izrazito rada crklja, vsekakor vizualizirajte, kako jo gladite po njenem najljubšem predelu. Če ni crkljiva, ji poskusite pokazati, da bo dobila priljubljeno poslastico. Zopet izgovorite ključno frazo. Veste, kakšen ton glasu ima rada. Govorite s tonom, ki bi ga uporabili pri hranjenju otroka. Po nekaj trenutkih (mačkam hitro postane dolgočasno) izgovorite ključno frazo in pobožajte mačko, ustavite se, nato začnite vzpostavljati zvezo.

Pri mačkah najbolje deluje jasna, hitro poslana slika. Ničesar ne zahtevajte. Samo pošljite sliko ljubezni za začetek. Vizualizacija hranjenja (pred resničnim hranjenjem) po navadi dobro deluje. Ste pomislili na to, da bo mačka odhitela k posodi za hrano, če boste to storili pred hranjenjem? Absolutno imate prav. V tem je tudi poanta. Mačka se bo navadila na to, da ji govorite, da dobre stvari pridejo v času, ko pač pridejo. Kasneje ji lahko nenadoma pošljete podobo nečesa povsem drugega in razumela vas bo.

Manjše živali, ptice in plazilci

Ko se pogovarjate z manjšimi živalicami, morate vedeti, da imajo manjše možgane. Sprejemanje podob bo šlo počasneje, torej bo trajalo dalj časa. Nivo njihove zavesti je precej nižji od stopnje zavesti mačk ali psov, zato je njihova sposobnost usklajevanja precej bolj omejena. Če je žival hišni ljubljenec, mora biti navajena na zvok vašega glasu.

profimedia
Za ptice potrebujemo malce več časa.

Če žival ni vaša, raje malo počakajte na pogovor z njo. Bodite potrpežljivi. Ko boste enkrat znali klepetati s hišnim ljubljencem, bo ostalo prišlo samo od sebe. Če žival ne reagira na ključno besedo ali stavek, kar je zelo mogoče, najdite kakšen drugi zvok. Morda tiho 'čččč' ali nežno 'šššššš'.

Izkazalo se je, da 'čččč' najbolj zažge pri plazilcih in drugih hladnokrvnih živalih, medtem ko se ptice najbolj odzivajo na 'šššš'.

Nekateri plazilci uživajo v človeškem dotiku, vendar ne večina. Enako je s pticami, z želvami, žabami itd. Če žival ne mara dotika, se držite nežnega 'šššš'. Na začetku ritmično ustvarjajte ključni zvok. Ko se žival navadi nanj, si hitro zamislite enostavno podobo oziroma sliko, brez kakšnih podrobnosti. Slika naj bo jasna in enostavna, vi pa morate biti hitri. Vizualizirajte in takoj izstrelite vizualizacijo. Zapomnite si, z vajo do popolnosti.

Nudenje pomoči

Če se vaš hišni ljubljenec poškoduje ali ni videti dobro, ga lahko vprašate, kaj ga boli ali zakaj se tako obnaša. Vprašanja lahko formirate na isti način, le da morate poslati sliko živali točno takšne, kakršna je, ter ji prikazovati posamezne dele njenega telesa, enega za drugim, dokler vam ne da znaka, da se zaustavite.

Lahko vas poliže, se premakne, začne presti, a če ste zelo skoncentrirani, vam žival lahko celo pove, kaj točno je njena težava. To je zelo koristno, kadar naletite na poškodovano žival. Seveda, če je ne poznate, je pametno ostati na varni razdalji.

Tudi iz daljave lahko komunicirate in umirite preplašeno ali poškodovano žival.

Lahko pošljete slike, ki prikazujejo žival v trenutku, ko se počuti dobro. Pošljete lahko celo ljubezen. Ljubezen ne potrebuje vizualizacije in podobe. Pošiljka pomirjujočega, blagega občutka miru dela čudeže.

Uporabljajte besede

Več, kot komunicirate, bolj se z živaljo zbližujete. Vsak verbalno komunicira s svojimi živalmi. Mnogi psi, pa tudi mačke, začnejo razumeti, kaj pomenijo določene besede, zlasti takšne, kot je 'hrana'. Z vajo se bo poglabljala tudi vaša povezanost z njimi in besede kmalu ne bodo več potrebne. Takrat postane čarobno.

Ali odgovarjajo?

Seveda odgovarjajo. Na različne načine. Nekateri od večjih sesalcev so že na tej stopnji zavesti, da vam takoj odgovarjajo. Obstajajo psi, ki lahko vedno jasno povedo, kaj želijo: božanje, hrano, vodo, sprehod ... Pri nekaterih takoj veste, kdaj so zadovoljni in kdaj slabe volje. Ko enkrat začnejo tako dobro komunicirati, je treba komunikacijski kanal vzdrževati odprt.

Psihične sposobnosti

Največje vprašanje je: "Ali moram imeti razvite psihične sposobnosti, da lahko govorim z živalmi?"

Odgovor je: "Da."

Toda ne skrbite, vsak lahko razvije svoje psihične sposobnosti. Vsi mi imamo to v sebi. Morda te sposobnosti še niso izklesane, morda so uspavane in moramo malce delati na njih, a pomembno je, da to stanje lahko spremenimo.

Določene možganske funkcije lahko izboljšamo z enostavno tehniko ponavljanja, vaje, učenja in izvajanja. Enako je kot z dvigovanjem uteži - če želite mišičasto telo, ga morate spraviti v pogon in poskrbeti, da ostaja aktivno. To so naši darovi. Moramo jih uporabljati. Pogovarjanje z živalmi je eden tistih darov, ki nam lahko v življenje prinese veliko čarobnosti, sreče, ljubezni in tople povezanosti.