Astro

Šok: umrla je posebej ljubljena oseba!

Marjetka Vodovnik, terapevtka za pomoč pri žalovanju
2. 4. 2019, 15.58
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 18.06
Deli članek:

Faze žalovanja so pri ljudeh različno dolge, tudi glede na to, kakšna smrt je posamezniku odnesla ljubljeno osebo.

pixabay
Poznamo različne faze žalovanja.

Prek razumevanja teh faz boste razumeli sebe in vam lasten način, kako preboleti smrt ljubljene osebe.

1. FAZA – ŠOK
Pojavi se ne glede na to, koliko časa je bila oseba, ki je umrla, bolna. Če je umrla nenadne smrti, je šok lahko večji oziroma traja dlje časa. Čustva se v tej fazi skrijejo in telo ter um sta obnemela.
Izjemno pomembno je, da v tej fazi ne uživate pomirjeval oziroma jih ne svetujete tistim, ki so pravkar doživeli izgubo ljubljene osebe. Pri uživanju pomirjeval ali antidepresivov se namreč lahko zgodi, da oseba ne more stopiti v naslednje faze žalovanja, kar jo »odreže« od življenjske energije in ji onemogoči nadaljevanje svojega življenja po instinktu in s podporo lastne duše.

Avtorica članka, terapevtka za pomoč ob žalovanju Marjetka Vodovnik bo gostovala na Festivalu ezoterike, astrologije in numerologije, kjer lahko njeno predavanje o energijska zaščiti ob večjih travmatičnih dogodkih doživite v živo!

Petisvet.si
ps

Celoten program in urnik lahko preverite >>>TUKAJ!

Vstopnice pa si lahko zagotovite na prodajnih mestih in spletni strani Eventim, bencinskih servisih Petrol, poslovalnicah Pošte Slovenije, spletni strani naše trgovine ali pa kar na brezplačni telefonski številki 080 6116!

dreamstime
V prvi fazi žalovanja je nujno, da se odreče uživanju kakršnihkoli pomirjeval.


2. FAZA – STISKA
Nastane takoj, ko šok popusti. Takrat ne veste, kam z lastnimi čustvi, in jih skrivate ali pa se vržete v njih tako močno, da vas čisto prevzamejo in vaše življenje izgubi pravo smer.
Na tej stopnji vam bodo prišli prav prijatelji in znanci, ki vas bodo odpeljali na izlet, četudi vam ni do tega, vam pripovedovali svoje male patetične zgodbe (take se bodo zdele vam) ...
Lahko da vam ne bodo odkrili, kako preboleti smrt ljubljene osebe, vas pa bodo odprli za življenje, ki se dogaja zunaj, in vam pomagali narediti korak naprej.
To obdobje lahko traja od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno od tega, kako stabilni ste v sebi. Koristno pa je, da ne greste prehitro v fazo 3, ki odreže žalost in vsa negativna čustva od vašega dojemanja, ker potem ostanete v fazi 3, dokler se ne ponovi kakšen tragičen dogodek, ki iz vas izpusti tudi vso preteklo žalost.

Nemogoče je, da bi ljubezen izginila kar tako, včasih si nadene oblačila žalosti. 

3. FAZA – ZANIKANJE
Je obdobje, ko se ne želite pogovarjati o smrti vaše ljubljene osebe, ne želite recepta, kako preboleti smrt ljubljene osebe, saj se delate, da je vse v redu. Navidezno zaživite svoje življenje in na zunaj deluje vse dobro.
Znance in bežne prijatelje lahko celo pretentate, da ste že dobro in da gre življenje naprej. Pravi prijatelji pa vas opazujejo, kdaj se boste sprostili in začeli pravo žalovanje. Z vami delajo v rokavicah in vam dovolijo vašo igro, saj vedo, da še niste pripravljeni na korak naprej.

V vseh fazah žalovanja in čustveni ter umski transformaciji je izjemno pomembno:

– da po vseh fazah čistite svoj dom,

– da ne kopičite predmetov ljubljene osebe,

– da ne pretiravate z obešanjem fotografij umrle osebe na stene v vašem domu. 

4. FAZA – ŽALOVANJE
Se začne takrat, ko vas v določenem trenutku v času, v katerem se izmenjajo prazniki, se spremenijo letni časi, spreleti, da vaše ljubljene osebe, ki je umrla, zares ne bo nazaj.
Ne glede na to, da je vaš um sprejel dejstvo, da je umrla, je en del vas neskončno upal, da se bo oseba nekje pojavila. Ta del je čakal, da bo ljubljena oseba pozvonila na vratih, se pripeljala s kolesom ali vas prebudila na sobotno jutro. Ta del je čakal tisto, kar je bilo v navadi, da ta oseba naredi.
In šele zdaj, ko tudi ta vaš del, ki ga lahko imenujemo večni optimist, spozna, da te osebe ne bo več z vami v tej dimenziji, se lahko začne pravo žalovanje, ki bo imelo smisel.
Pravo žalovanje vas poveže z globino vaše žalosti, ki pokaže globino vaše ljubezni. Zato se ne sramujte, če žalujete dolgo.
Če pravi kdo, da je to predolgo, ga poglejte v oči in mu recite, da ljubezen ne izgine kar tako in da si je tokrat nadela oblačila žalosti. Žalovanje lahko traja več desetletij, seveda ne ves čas, temveč po trenutkih, urah, ko vas preplavijo spomini na ljubljeno osebo in se jim predate, ker imate dovolj miru v okolici in ker si dovolite, da se vam srce odpira.
Bolj ko se srce odpira, več žalosti vas preplavi. Brez tega žal ne morete priti do čutenja ljubezni, zato ne bežite od žalosti, temveč ji korak za korakom predajajte srce, saj jo s tem osvobodite, da lahko preidete v naslednjo fazo.

dreamstime
Šok ob smrti se pojavi ne glede na to, koliko časa je bila oseba, ki je umrla, bolna.

V četrti fazi nikar ne bežite od žalosti, temveč ji korak za korakom predajajte srce, saj jo s tem osvobodite, da lahko preidete v naslednjo fazo. 

5. FAZA – SPOMINJANJE
Je zadnja faza, v kateri že veste skrivnost, kako preboleti smrt ljubljene osebe, saj se je spominjate z ljubeznijo. Radi razmišljate o njej in o tem, kako je lepo, da ste delili del življenja z njo. Morda vas še na trenutke oblije žalost, a se je ne bojite, ne bežite od nje, saj veste, da samo še poglobi občutek ljubezni in vam prinese dušni mir.