Astro

Luna v našem gospodinjstvu dela to!

M.B.
31. 3. 2019, 11.58
Posodobljeno: 31. 3. 2019, 12.27
Deli članek:

Ne, ne potrebujete gospodinjske pomočnice, saj imate najbolj zanesljivega pomočnika za vsa hišna dela na nebu.

Profimedia
luna

Skoraj vsa hišna opravila, ki imajo kaj skupnega s pospravljanjem, pomivanjem, čiščenjem, lahko zelo uspešno in brez velikega napora opravite pri pojemajoči Luni.

 
Pranje, čiščenje, pomivanje: Pranje perila pri pojemajoči Luni prispeva k bolj čistim oblačilom, zlasti na vodne* dni. Rastoča Luna, nasprotno, otežuje čiščenje, trdovratni madeži ostanejo na perilu.

Lesena in parketna tla: Temeljito jih lahko zdrgnete le pri pojemajoči Luni. Kadar Luna raste ali na zračne* dni, pa uporabite za čiščenje tal le vlažno krpo.
Okna in steklo: Pri pojemajoči Luni ter na zračne* ali ognjene* dni zadošča že pomivanje z vodo in kančkom špirita. Pri zelo umazanih oknih, pa boste na vodne* dneve dosegli še boljši rezultat.

Porcelan: Pri pojemajoči Luni vzemite v roke vlažno krpo, dodajte malo soli in očistite površino porcelana.

Kovina: Pri pojemajoči Luni bo čiščenje najbolj uspešno.

Medenina – moko in sol v enakih delih zmešajte z malo kisa v kremasto pasto. Nanesite na medenino in po kratkem času učinkovanja splaknite in osušite.

Srebro – na zračni* dan očistite srebro s salmijakom in spolirajte s kredo.

Baker – zmešajte vroč kis in malo soli in očistite bakreno površino. Osušite.

Čevlji: Trdovratna umazanija se najlažje odstrani ob pojemajoči Luni. Če čevlje ob tej Luni prvič impregnirate, bo impregnacija držala do konca življenjske dobe čevljev.
Generalno čiščenje: Za korenito pospravljanje počakajte na zračni* dan v pojemajoči Luni.

Prezračevanje žimnic: Na zračne* in ognjene* dni se priporoča izdatno zračenje, na zemeljske* in vodne* dni pa le kratkotrajno, hitro zračenje. Nikakor pa ne prezračujte pri naraščajoči Luni na vodni* dan – zlasti je to nevarno za ljudi z revmo, saj se takrat žimnica navzame preveč vlage. 

Vlaganje in shranjevanje: najugodnejši so dnevi, ko se Luna nahaja v znakih od Strelca do Dvojčka.

Barvanje in lakiranje: Pri pojemajoči Luni se barva dobro prime na podlago. Vodni* dnevi pa so zelo neprimerni za ta opravila, saj se barva slabo suši. Tisti dnevi, ko je Luna v Levu, pa so preveč suhi in barva lahko razpoka.

Nega sobnih rastlin: Zasajanje in presajanje je idealno v dnevih, ko je Luna v Devici. Zalivajte, če je le mogoče ob vodnih* dneh, gnojite pa pri pojemajoči Luni na vodne* dni.

*ognjeni dnevi: Luna v Ovnu, Levu ali Strelcu

*zračni dnevi: Luna v Dvojčku, Tehtnici ali Vodnarju

*zemeljski dnevi: Luna v Biku, Devici ali Kozorogu

*vodni dnevi: Luna v Raku, Škorpijonu ali Ribah