Astro

Martina Borščak: »Take, kot sem jaz, so zažigali na grmadah!«

Sonja Javornik/Revija Bodi zdrava
18. 3. 2019, 12.21
Posodobljeno: 18. 3. 2019, 12.43
Deli članek:

Zase pravi, da je čarovnica, a to samo zato, ker rada meša zelišča, olja, se igra s kamni … Vsekakor pa na videz ni podobna tistim grdim čarovnicam iz pravljic, saj je kozmetičarka Martina Borščak videti prej kot vilinsko bitje. Po končanem šolanju se je njeno izobraževanje šele začelo, saj spada med tiste kozmetičarke, ki ves čas raziskujejo.

osebni arhiv
Martina Borščak: "Odkar imam svoj salon, do mene prihajajo ljudje, s katerimi imamo podobno energijo."

Najdete jo v Šminkarnici v ljubljanskem centru Ledina, kjer si za stranke vzame po dve uri, saj so njene nege zelo posebne. Ker se ne posveča le koži, pač pa tudi energiji, dihu, srcu …

Kot kozmetičarka ste delali v različnih salonih, pred letom dni pa ste odprli svoj salon Šminkarnica. Zakaj ste si želeli na svoje?

Če sem popolnoma iskrena, si nisem mislila, da bom imela svoj salon. Vmes sem se celo umaknila iz te industrije in delala izključno kot make up artist po terenu, svoje nekdanje salonske stranke pa sem pošiljala h kolegici. Pred enim letom sem ugotovila, da to delo pogrešam, se opogumila in odprla salon. Če preveč razmišljaš, nikoli ni pravi čas za tak korak. Vesela sem, da sem se zanj odločila.

Odkar ste samostojni, imate povsem proste roke. Namesto da bi hiteli in čim več zaslužili, ste se odločili, da si boste za stranke vzeli še veliko več časa, kot bi vam ga pustil kak drug delodajalec. Zakaj?

V preteklosti sem čutila, da se mi na neki način režejo krila. Ali sem se preveč ukvarjala s strankami, porabila preveč materiala – vedno je nekaj bilo. Imela sem krasne šefice in mentorje, za katere sem hvaležna, a nekaj je manjkalo. Po duši sem negovalka, terapevt. Da se mi poslušati ljudi, jim pomagati, jim podariti prijetno izkušnjo. Za to sem se rodila. Tretmaji pri meni trajajo do dve uri, salon odprem za vsakega posameznika posebej, stranke se med seboj skoraj ne srečajo. Pravilo imam, da naredim do tri stranke na dan. Ker si vsaka zasluži mene celo, ne mene vso zdelano in utrujeno. 

osebni arhiv
V svoje delo vlaga strokovnost in ljubezen.

Vaše nege se začnejo zelo posebno. Najprej namreč stranki ponudite dišečo palčko. Kako to?

Ko stranka stopi v prostor, s seboj prinese 'probleme z ulice'. Včasih celo takšne, da se nikakor ne more pomiriti. Ker gre pri negi obraza za neposredni stik in močan prehod energije, sem se odločila, da imam v Šminkarnici svoje rituale. Tako stranko najprej energijsko prečistim z nekim simboličnim dejanjem. Prižgejo dišečo palčko in z njo zažgejo vse, kar jih trenutno mori. Tako v delovno kabino dobim 'čisto' osebo, ki ji res lahko podarim izjemno izkušnjo, v kateri uživa, se je zaveda in je prisotna.

osebni arhiv
Martina vsako svojo stranko na začetku osvobodi stresa, ki ga je prinesla s seboj.

Tudi med samim tretmajem ste pozorni na energije, pri masaži pa uporabljate celo minerale. Kakšen je njihov učinek?

Da, masiram s kristali. Kristale imam za dodatno energijsko podporo. Gre za žive organizme, iz katerih je grajena zemlja. Stranki ni treba verjeti v njihovo moč, pa vendar nam zaradi lastnosti kvarca delajo vsi naši pametni telefoni in preostale napravice. Torej nekaj je na tem, kajne!

»Samonegovanje je zame ena izmed oblik ljubezni do sebe.«

Ste opazili konkretne učinke mineralov pri strankah?

Večinoma delam popolnoma intuitivno. Med masažo izbiram kristale, ki jih začutim. Po končanem tretmaju mi stranka začne razlagati, da je čutila na delu, kamor sem postavila kristal, vibracijo ali toploto, kakšna ne začuti nič, kakšna pa se po koncu zjoče, drži za srce in se mi zahvaljuje. Kristali so moji prijatelji, pomočniki in sodelavci. So podaljšek mojih prstov, so čista magija.

Od kod je prišla ideja, da nego končate z zvončki?

Koshi bells uporabim na koncu, da stranko prebudim iz stanja, v katerega sem jo dala. Z nežnim zvončkljanjem jo vrnem v realni svet, zraven pa jo opozorim, da diha v trebuh, se zaveda vsakega diha. Pomislite. Kdaj ste se nazadnje zavedali svojega diha in srčnega utripa? Tako samoumevni smo si.

osebni arhiv
"Dobra kozmetičarka je že na pol dermatolog," pravi Martina.

Kako se stranke odzivajo na te bolj alternativne pristope?

Odkar imam svoj salon, do mene prihajajo ljudje, s katerimi imamo podobno energijo. Vsaka se mi na koncu zahvaljuje, ker jo pripeljem nazaj do srca. Meni pa tudi poje srček, ko vidim, da gre človek od mene z žarečimi očmi, da sem ga vsaj malo odklopila. In priznam, hranim se na sporočila, ki jih dobivam še teden dni pozneje po negi, ko mi pišejo, da so še vedno prerojene.

Sicer pa je treba omeniti, da ste pri samem kozmetičnem delu zelo strokovni – samo energije pač ne pomagajo k izboljšanju kože, kajne?

Seveda. Strokovnost je ključnega pomena. Treba je poznati materiale, s katerimi delaš, in stanje kož, s katerimi imaš opravka. Energetska pomoč je le dodatek. Vse drugo temelji na štirinajstletnih izkušnjah, delu v tujini, srkanju znanja, vlaganju vase. Brez nič ni nič.

osebni arhiv
Martina se drži pravila, da sprejme do tri stranke na dan. "Ker si vsaka zasluži mene celo, ne mene vso zdelano in utrujeno," pojasnjuje.

Koliko časa potrebujete, da prepoznate stanje kože in temu prilagodite izbor izdelkov, terapij?

Za to ne potrebujem posebnega časa, le popolnoma očiščeno kožo in dobro lupo, ki pokaže vse nepravilnosti in problematiko. Analiza kože je bistvenega pomena, nobena koža ni enaka. Treba se je prilagoditi vsakemu posamezniku za dosego najboljših rezultatov, nikakor se ne posplošuje zadev. Dobra kozmetičarka je že na pol dermatolog.

Vaše stranke pa vsakič čaka nekaj popolnoma drugega, kajne?

Ja. Ker se iz dneva v dan spreminjamo. Tako čustveno kot tudi fizično. Leta ne gredo nazaj in stres se načelno ne manjša. Individualen pristop je bistvenega pomena. Ne maram tako imenovanih copy/paste tretmajev. Tretmaji imajo neko okostje v smislu protokola čiščenja, pilinga, masaže. Vse drugo se ustvarja sproti glede na stanje človeka.

»Preveč instant smo postali in pozabili, da za vsako stvar rož'ca raste.«

Vaša za zdaj še neuresničena želja je, da bi strankam kar sproti mešali kozmetiko. Kaj bi bila prednost tega in zakaj je to velik zalogaj?

Take, kot sem jaz, so včasih zažigali na grmadah. (smeh) Moja želja na dolgi rok je personalizirana negovalna kozmetika. Rada bi delala svoje tinkture, olja, mešala rožice in glino. Vidim se kot novodobno Pehto. Preveč instant smo postali in pozabili, da za vsako stvar rož'ca raste.

Kako pa ste zadovoljni s korejsko kozmetiko, ki jo uporabljate? Korejci so v zadnjih letih zelo cenjeni v kozmetični industriji, kajne?

Za zdaj zelo. Blizu mi je njihova miselnost, ki je v prvi meri skrb zase. Zase in za nego kože si vzameš čas. To ni razkošje, to je del življenja. Samonegovanje je zame ena izmed oblik ljubezni do sebe.

osebni arhiv
Individualen pristop je za vilinsko kozmetičarko bistvenega pomena.

Ali tudi za ličenje uporabljate korejsko kozmetiko?

Kadar delam tako imenovani 'no makeup makeup', vsakič. Njihove teksture so lahke in nežno pigmentirane. Tako lahko v ospredje postavim zdravje kože, in ne z ličili zakritega obraza.

Kakšen izziv je za vas ličenje in kakšnih projektov se najraje lotite, glede na to, da recimo maturantk sploh ne sprejemate?

Maturantk ne sprejemam, ker želijo biti nekaj drugega. Stranka ima vedno prav, pravijo. Ker se strinjam, sem se odločila, da tega ne delam, ker ne verjamem v estetiko spreminjanja, temveč v estetiko manj je več, bodi tak, kot si.

osebni arhiv
»Po tretmaju mi stranka začne razlagati, da je čutila na delu, kamor sem postavila kristal, vibracijo ali toploto, kakšna ne začuti nič, kakšna pa se po koncu zjoče, drži za srce in se mi zahvaljuje.«

Kaj svetujete našim bralcem za lepo kožo?

Stalnost. Rituale in iskreno skrb zase. Ko vodim v Šminkarnici delavnice nege kože, vidim, s kakšno ihto se nekatere dotikajo svojega obraza. Kakšna uporabi celo tako silo, da je takoj popolnoma zabuhla in rdeča. Rade se imejte! Pobožajte svoj obraz in si recite: lepa sem. Ker je to res.

Kakšni pa so trendi pri ličenju?

V svetu je precej naravnega ličenja, pri nas pa je še vedno opaziti dosti lutk in silikonskih obrazov. Tudi to se počasi spreminja. Počasi. (smeh)