Astro

Ko nas boli v medenici ali stopalih, to pomeni, da smo ločeni od ...

Barbara Tavčar, inštruktorica, www.bodytehnika.si
15. 3. 2019, 16.08
Posodobljeno: 16. 3. 2019, 11.43
Deli članek:

Energija ima smer, moč in karakter. Poskrbeti moramo, da se enakomerno prepleta skozi glavne čakre, komore (votline) ter da se odraža v celični pulzaciji.

profimedia
Ljudje vse prepogosto pozabljamo, da naše telo deli vibracijo z materjo Zemljo.

Morda se sliši preprosto, vendar si v današnjem, stresnem življenju harmonijo organizma lažje le predstavljamo in želimo, kot pa resnično živimo.

"Telo je visoko organiziran anatomski proces, ki misli, čuti in razmišlja znotraj sebe." -Sigmund Freud

Ni naključje, da so hormonski centri točno v sredinski liniji telesa, kjer poteka tudi centralni energijski kanal. V svetu gibanja se dogajajo »čudežne«, presenetljive stvari; vsi se postopoma vračamo nazaj k naravi, k sebi, svojemu telesu – k svojemu izvoru. Že Sigmund Freud našo anatomijo opisuje kot našo usodo. Telo vidi kot visoko organiziran anatomski proces, ki misli, čuti in razmišlja znotraj sebe. Uživajmo v teh trenutkih.

pixabay
Način, kako ravnamo s svojim telesom, vpliva na Zemljo.

LOČENOST

Bolečine in blokade, še posebno v področju medenice in stopal, kažejo na oviran pretok energije v telesu – takrat smo »ločeni« od zemlje. Ta bolečina je pravzaprav potreba radovednega notranjega otroka, ki se ponovno želi povezati s fizičnim, čustvenim, mentalnim in duhovnim nivojem svojega obstoja. Mogoče lahko bolečino vzamemo kot priložnost, da to potrebo ozavestimo.

ps
Barbara Tavčar: "Današnji človek se je bolj kot kadarkoli prej zaradi dominantnosti uma odcepil od svojega izvora – Zemlje."

Današnji človek se je bolj kot kadarkoli prej, zahvaljujoč dominantnosti uma, odcepil od Zemlje, torej od svojega izvora. Pri tem pogosto pozabimo, da naše telo deli vibracijo z Zemljo. Ko izgubljamo svojo prizemljenost, zanemarjamo svoje telo – takrat pravzaprav izgubljamo komunikacijo in stik s površino, ki nas v življenju podpira. Ta začarani krog pa teče v obe smeri. Tudi Zemlji manjkajo naši koreni, naša prisotnost, prizemljenost. Zaradi pretiranega izkoriščanja njenih virov in neusklajenosti z naravnimi cikli človek še kako ruši naravno ravnovesje energijskega toka.

POVEZANOST

Ciljne vaje body tehnike, ki na telo deluje celostno, služijo za uravnoteženje vseh sistemov, ki proizvajajo energijo (krvožilnega, prebavnega, hormonalnega in mišičnega sistema). Z vajami, pri katerih bistveni poudarek dajemo na »občutek« prizemljenosti, spodbudimo komunikacijo po celotni vertikalni liniji, prisotnost in osredotočenost uma na telo pa doprineseta k večji povezanosti energijskega, fizičnega in mentalnega nivoja telesa.

Ko smo toksični in neprisotni, se od Zemlje oddaljujemo in s tem vplivamo na porušeno ravnotežje ekosistema, v katerem živimo. Pri tem se ruši tudi naše zdravje, ki ne more obstajati brez energije Zemlje. 

Kako živeti po naravnih zakonih? Način, kako ravnamo s svojim telesom, vpliva na Zemljo. Ko smo toksični in neprisotni, se od Zemlje oddaljujemo in s tem vplivamo na porušeno ravnotežje ekosistema, v katerem živimo. Pri tem se ruši tudi naše zdravje, ki ne more obstajati brez energije Zemlje.

VADBA

Dober začetek je »trening prizemljenosti«:

Stojite vzravnano, z nogami v širini kolkov. Začutite, da so stopala povezana s površino, na kateri stojite, kolena so malenkost pokrčena, hrbtenica vzravnana. Zamislite si, da navpična linija poteka od analnega dela do vaše glave po zadnji strani ter od sramne kosti do glave po prednji strani.

ps
Barbara Tavčar

V tem položaju naredite vdih v predel trebuha. Prepričajte se, da zrak najprej napolni vašo trebušno votlino in se šele nato dviga vertikalno proti prsnemu košu (ta dvig je subtilen, ne sme priti do dviga ram ali pretiranega dviga prsnega koša). Z izdihom potisnite stopala navzven (brez konkretnega premika, samo ozavestite potisk) ter istočasno krčite mišice medeničnega dna.

Z vajo spodbudite povečano celično komunikacijo od stopal prek medenične in pljučne diafragme do vrha glave. Tako boste revitalizirali središčni energijski kanal, kjer so tudi vsi glavni centri z žlezami z notranjim izločanjem ter vsi glavni vitalni organi.

Ne pozabite – ta trenutek ustvarjate sled, da bo vsak naslednji dan bolj zdrav in bolj vitalen.

Avtorici članka Barbari Tavčar (bodytehnika.si) se lahko pridružite na javni tribuni 2019 - NARAVNI PRISTOP K MENOPAVZI IN ANDROPAVZI, ki bo v četrtek, 21.3.2019 s pričetkom ob 17.00 uri, v prostorih Mestne knjižnice v Kranju. Podrobnejše informacije o tribuni in vseh predavateljih - TUKAJ.