Astro

Tako uporabljamo eterična olja, ki so dobra za ....

K. S.
13. 3. 2019, 18.15
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 18.22
Deli članek:

Eterična olja marsikdo pozna iz sveta duhovnosti, saj so večkrat omenjena pri čakrah in njihovem čiščenju. A v resnici že več stoletij pomagajo na različne načine, če jih uporabljamo pravilno.

revija Maja
Eteričnih olj nikoli ne nanašajte na kožo nerazredčenih! Izjema sta eterični olji čajevca in sivke.

Eterična olja so znana tudi kot esencialna olja ali esence, pri čemer beseda eterično pomeni izhlapevanje, esenca pa vonj. Pridobivajo jih iz zelišč, začimb, sadja, delov cvetlic in raznih smol, pri tem pa uporabijo različne tehnike. Cenovno so lahko precej draga, saj lahko le za deciliter olja porabijo več tisoč delov rastline (3 dcl eteričnega olja vrtnice naj bi nastalo iz okoli 60.000 cvetov).

Profimedia
Eterična olja

Eterična olja imajo lahko veliko vlogo pri promoviranju dobrega počutja. A glede na poplavo vseh ponudb je včasih težko vedeti, kaj je res in kaj ni. Vsi bi prodali svoje olje kot pravo, po možnosti eno eterično olje, ki reši vse. A da ne boste nasedali vsaki reklami, ki vam pride na pot, in morda celo škodovali svojemu zdravju, vam v tokratni reviji predstavimo osnove, ki jih morate poznati za izbiro eteričnih olj, povedali, kako in kje jih uporabljati, za konec pa še našteli najuporabnejša eterična olja.

Za pravilno uporabo eteričnih olj morate poznati njihove osnove: kaj so, kako delujejo.

Eterična olja so olja, na arome katerih reagiramo biološko, čustveno, mentalno in tudi duhovno. Imajo moč, da pomagajo tako na telesni kot duševni ravni. Kako lahko pomaga spiritualno? Z vonjem. Ta je povezan s predelom možganov, ki je odgovoren za spomine in čustva. Tako naj bi esence imele moč, da vas z vonjem popeljejo v poseben čas in sprožijo dobra občutja. Vohanje nečesa, kar nam je všeč, sproža občutek sproščenosti. Na drugi strani ima številne blagodejne učinke tudi na samo fizično telo. Veliko vrst različnega eteričnega olja uporabljamo za kožo, z njimi pa blažimo tudi boleče mišice, lajšamo dihanje in podobno.

Thinkstock Photos
Eterična olja so majhne, lahkohlapne molekule, ki lahko prečijo možgansko bariero (predvsem seskviterpeni) in pomagajo uravnati živčne prenašalce v možganih.

A eterična olja sama po sebi niso tako neškodljiva. Treba jih je uporabljati razumno in po predpisih, ki so priložene stekleničkam. Nikakor jih ne mešajte z vodo, razen če jih uporabite pri proizvajanju arome v samem prostoru. Eterično olje v kombinaciji z vodo namreč pridobi moč, kar lahko škodi vašemu telesu.

Imejte v mislih, da niso vsa eterična olja prava za vsakega. Eno lahko pri vaši prijateljici sproži dobro počutje, vam pa glavobole. Če ugotovite, da vam ne ustreza, preprosto poskusite katero drugo.

Kako se uporablja eterično olje

1.       Razpršite ga po prostoru.

2.       Odprite stekleničko in vdihnite vonj eteričnega olja v njej.

3.       Razredčenega nanesite na kožo (razredčite ga s kokosovim oljem; ob prvi uporabi ga testirajte na manjšem predelu kože).

4.       Nekatera olja se tudi zaužije (pri tem je nujen posvet z osebnim zdravnikom ali aroma terapevtom!).

5.       Uporabite jih v raznih kozmetičnih izdelkih.

6.       Nakapljajte ga v kopel (3–12 kapljic eteričnega olja vrtnice ali sivke nakapljajte v veliko žlico kokosovega olja in to dodajte kopeli. Nikar ne kapljajte samo eteričnega olja, saj se lahko pojavijo težave s kožo).

Profimedia
Bolj ko je koža mastna, večji delež v mešanici naj ima ricinusovo olje.

Pri uporabi eteričnih olj morate biti pozorni tudi tole:

·         Eteričnih olj ne uporabljajte pri otrocih.

·         Eterična olja hranite v temnem prostoru.

·         Eteričnega olja ne hranite dlje kot tri leta, in če opazite, da je njegova barva ali vonj drugačna od prej, ga nemudoma zavrzite.

·         Pred nanosom na kožo ga nujno razredčite s kokosovim oljem in najprej testirajte na majhnem delu. Če pride do reakcije, ga odstranite s kokosovim oljem (ali drugim priročnim oljem) in nikakor ne z vodo.

·         Ne mislite, da je več bolje. Čeprav eterična olja prihajajo iz narave, so lahko škodljiva, če pretiravamo pri količini, zato se držite navodil.

·         Eteričnih olj ne uporabljajte v šoli ali na delovnem mestu, saj lahko na različne osebe različno vplivajo (vam bo vonj sivke ustrezal, sodelavki pa povzročil glavobol).

·         Uporabljajte različna olja, ne pa vedno le enega; tako boste preprečili, da bi vonj olja povezovali z nekim časom in čustvi, pred katerimi ste takrat z uporabo esenc bežali.

·         Ne uporabljajte eteričnih olj za vsako malenkost (glavobol je na primer lahko tudi posledica dehidriranosti telesa).

·         Eteričnih olj nikoli ne zaužijte brez predhodnega posveta z osebnim zdravnikom ali aroma terapevtom.

·         Ko imate na koži eterično olje, se izogibajte soncu.

Spoznali ste torej osnove delovanja in uporabe eteričnih ali esencialnih olj, za konec pa vam predstavljamo še nekaj najbolj tipičnih in priljubljenih olj, ki trenutno obstajajo, obenem pa vam zaupamo tudi, kje vam bo katero od njih v resnici koristilo.

Revija Zarja
Za lajšanje bolečin v živčevju in njegovo obnovo so najučinkovitejša eterična olja iz sivke.

ETERIČNO OLJE CIMETA

Blagodejno vpliva na prebavo in ženske težave med menstruacijo. Pomirja mišične krče, prav tako se uporablja proti napenjanju, driskam in slabostim.

Stoletja ga uporabljajo tudi kot afrodiziak, saj močno dviga libido in povečuje spolno slo.

ETERIČNO OLJE KAMILICE

Eterično olje kamilice se že stoletja uporablja kot zdravilo za blaženje vnetij, pomaga pa tudi pri ranah, alergijah in izpuščajih. Vonj sprošča telo, zato ga mnogi uporabijo proti depresiji.

Dreamstime
Eterična olja nas lahko tudi pomirijo, nam vrnejo samozavest, nas uravnotežijo …

ETERIČNO OLJE JASMINA – KRALJ ROŽNIH OLJ

Cvetove jasmina pobirajo zgolj ponoči, saj ima takrat najmočnejši vonj. Prav zato se večkrat uporablja v raznih (dragih) parfumih, sam vonj pa učinkuje predvsem na čustveni ravni. Pomirja, daje občutek sreče in varnosti, njegov vonj pa je dober tudi pri boju z depresijo. Blaži menstrualne težave in razne bolečine ter pomaga pri suhi in občutljivi koži. Jasmin je namenjen ženskam, ki želijo nekoliko bolj čutno izraziti svojo naravo, prav tako pa je eden izmed bolj znanih afrodiziakov

Primeren je za vse tipe kož. Povečuje njeno elastičnost, odpravlja strije, zmanjšuje brazgotine, sami koži daje sijaj.

ETERIČNO OLJE SIVKE – MATI ETERIČNIH OLJ

Sivko nabiramo zgodaj zjutraj, saj je takrat po vonju najmočnejša. Po večini se uporablja v razne kozmetične namene (večino kot mila, kreme, losjoni). Vonj sivke pomaga odpravljati stres in depresijo, po njeni zaslugi pa tudi bolje spimo. Prav tako je olje sivke koristno pri obnavljanju kože in boljšem delovanju imunskega sistema. Premore moč razkuževanja, ker pa obenem tudi pomirja, je postalo priljubljeno pri izvajanju meditacije.

Profimedia
Eterična olja in izparilnik lahko nesete s seboj tudi na potovanje.

ETERIČNO OLJE VRTNICE – KRALJICA ETERIČNIH OLJ

Poleg sivke je med bolj uporabljenimi klasičnimi olji vsekakor eterično olje vrtnice. Pogosto je tako v aromaterapiji kot naravni kozmetiki, v kateri jo uporabljajo proti popokanim kapilaram in rdečici kože. Pomaga pri depresiji, žalosti, jezi, strahu in ženskam pri menstrualnih težavah.

Je eden izmed najbolj cenjenih vonjev in dobro poznan afrodiziak.

ne uporabljaj
Eterična olja, pridobljena iz citrusov, morate še posebno previdno uporabljati. Za ta eterična olja namreč velja, da povečujejo občutljivost kože na sonce

ETERIČNO OLJE ROŽMARINA

To svetlo rumeno olje pomaga pri odpravljanju depresije, prav tako pa bo prišel prav v času, ko se boste spoprijemali z nihanjem razpoloženja in posledično močnimi čustvi. Pospešuje celjenje ran in obnavlja poškodovano kožno tkivo. Sprošča mišične krče, odpravlja bolečine, blagodejno pa tudi deluje na ljudi, ki se spopadajo z revmatitisom, artritisom in migrenami.

V kozmetiki ga najpogosteje uporabljamo za preprečevanje celulita, pomaga pa tudi pri krepitvi las, njihovi rasti in vračanju sijaja. Večkrat je del nege mastne ali aknaste kože.