Astro

10 receptov za eterična olja, ki čudežno vplivajo na kožo

Marjana Ogorevc Žgalin
27. 2. 2019, 17.13
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 07.51
Deli članek:

Že stoletja dolgo ljudje uporabljajo eterična olja za ohranjanje zdravja in lajšanje mnogoterih lepotnih tegob. Skorajda ni kopeli brez sivke, masaže brez dodatka rožmarina ali obrazne maske brez kamilice.

Profimedia
eterično olje

Eterična olja so vsestranska in celo tako močna, da jih je treba pri nanašanju na kožo redčiti z osnovnimi olji ali jih mešati z drugimi sestavinami, kot so oglje, karitejevo maslo in glina.
Tokrat vam predstavljamo 10 najprimernejših eteričnih olj za nego kože in recepte, v katerih jih lahko uporabite.

Sivka

Eterično olje sivke pomaga zdraviti razdraženo kožo. Poleg tega še čisti rane in praske ter pomirja kožo, kadar je v stresu.

Sivkino pršilo za telo

To pršilo lahko uporabite, kadarkoli čutite, da je vaša koža v slabem stanju. Primerno je tudi za po sončenju. Vsebuje eterično olje limone, ki poživlja, ter sivke in sandalovine, ki pomirjata.

Sestavine: ½ skodelice prekuhane vode, 1 žlica vodke, 20 kapljic eteričnega olja limone, 5 kapljic eteričnega olja sivke in 5 kapljic eteričnega olja sandalovine.

V sterilizirani steklenički z nastavkom za pršenje zmešajte skupaj vse sestavine. Pred uporabo dobro pretresite. Popršite se po vsem telesu, pri čemer se izogibajte obrazu in vsem tistim mestom, ki jih boste kasneje izpostavljali soncu.

Eteričnih olj nikoli ne nanašajte na kožo nerazredčenih! Izjema sta eterični olji čajevca in sivke.

Bazilika

Bazilika je idealna za občutljivo kožo. Pomaga pri pikih insektov, lajša srbečico in blaži otekline. Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke v nosilno olje (kokosovo, olivno, mandljevo, jojobino) in nanesite neposredno na ugriz ali pik insekta. Če se počutite zelo izžeti po trdem delu, pa kanite nekaj kapelj bazilike v masažno olje in si pregnetite utrujene mišice.

Kadilna bosvelija

Če negujete zrelo kožo, imate težave s pomanjkanjem elastičnosti v njej ali si želite samo regenerirati kožne celice, je eterično olje kadilne bosvelije prava izbira. Pomaga tudi pri neenakomerni pigmentaciji, tonira in učvrsti kožo ter je znano po svojih naravnih antiseptičnih lastnostih. Kadilna bosvelija varuje pred tetanusom, sepso in odganja bacile.

Razkužilo za roke

Sestavine: žlica nepozebnika (hamamelis), 2 čajni žlički aloe vere, 2 čajni žlički olja vitamina E, po 10 kapljic eteričnih olj sivke, čajevca in kadilne bosvelije, filtrirana voda.

Zmešajte nepozebnik, alojo, olje vitamina E in eterična olja v majhni steklenički s pršilom. Dodajte toliko vode, da seže skoraj do vrha. Pred uporabo dobro pretresite.

Ylang ylang

Ylang ylang je odličen pri negi mastne, k aknam nagnjene kože. Pospešuje rast novih kožnih celic in pomlajuje že obstoječe. Skupaj z mandljevim oljem se odlično vpija v kožo in je primeren za vsakodnevno vlažilno nego v zimskih mesecih.

Negovalno olje pri mastni koži

Na vsakih 28 g mandljevega olja dodajte od 10 do 15 kapljic eteričnega olja ylang ylanga. Mešanico hranite na suhem in temnem mestu, da ohranjate njeno potenco.

Dreamstime
eterično olje

Limonina trava

Velike pore je težko zožiti, a eteričnemu olju limonine trave to uspe z lahkoto. Odlično se obnese tudi kot tonik in adstringent.

Losjon z limonino travo

V skodelico nevtralnega losjona za telo primešajte 5 kapljic eteričnega olja limonine trave in 5 kapljic eteričnega olja nageljnovih žbic. Poleg odlične nege vas bo vonj limonine trave vsaj nadaljnji dve uri varoval tudi pred nadležnimi komarji.

Olje čajevca

Možnosti za uporabo eteričnega olja čajevca so neštete. Deluje protibakterijsko in protiglivično, zato je prva izbira pri nečisti koži, zdravi lahko tudi manjše poškodbe, poleg tega globinsko očisti kožo.

Domače čistilo za odstranjevanje ličil

Sestavine: 2 žlici nepozebnika, 2 žlici mandljevega olja, 2 žlici filtrirane vode, 1 do 2 kapljici eteričnega olja čajevca.

Zmešajte vse sestavne v steklenički in jo pred uporabo dobro pretresite. Z oljnim čistilom napojite kosem vate in odstranite ličila z obraza.

Kamilica

Le malokatero eterično olje je tako uporabno kot ravno kamilica. Zdravi razpokano kožo, ekcem, vnetja, rozaceo in akne.

Sproščujoča kopel s kamilico

Sestavine: skodelica blagega tekočega mila, ¼ skodelice rastlinskega glicerina, žlička vaniljevega izvlečka, žlička eteričnega olja kamilice, po želji pa še 2 do 3 kapljice rdečega barvila za živila.

V plastenki zmešajte navedene sestavine. Bodite nežni, da v steklenici ne nastanejo mehurčki. Približno pol skodelice nalijte v kad pod tekočo vodo, da dobite bogato peno. Namakajte se v kopeli vsaj 20 minut.

Neroli

Neroli je odlično eterično olje za revitalizacijo zrele in občutljive kože. Deluje učvrščevalno, krepi vezno tkivo ter izboljša elastičnost v podkožju.

Nega proti strijam

Sestavine: 7 žlic avokadovega olja, 10 kapljic eteričnega olja sivke, 6 kapljic eteričnega olja nerolija, 2 kapsuli vitamina E in še temna steklenička, lijak, velika šivanka.

Skozi lijak nalijte v stekleničko avokadovo olje. Dodajte sivko in neroli. S šivanko prebodite kapsuli z vitaminom E in stisnite njuno vsebino v stekleničko. Zaprite in dobro pretresite. Kanite malce olja na dlani in ga s krožnimi gibi nanesite na predel, kjer imate strije ali celulit.