Astro

Jasni znaki, da živite v strupenem odnosu!

Melita Kuhar, strokovnjakinja za odnose
27. 2. 2019, 11.56
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 12.42
Deli članek:

POPOLNOMA jasno je, da strupene snovi uničujejo vse okrog sebe: kontaminirajo stvari, zastrupljajo organizme in delujejo uničujoče tudi na odnose.

dreamstime
Preverite znake in ukrepajte!

Oglejmo si, kaj vse nakazuje, da ste v zastrupljenem odnosu. Tak odnos namreč lahko uničuje življenja!

Odnos zastrupimo tudi s svojimi toksičnimi mislimi, četudi jih morda ne povemo na glas.

Predvsem je treba vedeti, da odnos zastrupimo s svojimi toksičnimi mislimi, četudi jih morda kdaj ne povemo na glas. Pa si na primer mislim, da bi moj fant seveda kar moral vedeti, kaj se mi mota po glavi in kaj si želim. Besedica »moraš«, ki jo izrečemo partnerju, ubija ljubečo pripadnost. In enako škodljivo je, ko imamo to besedico v mislih in je sicer ne izrečemo, a skozi svoje vedenje dajemo nam dragi osebi vedeti, da nekaj ni naredila, ali jo grdo gledamo (partner sam seveda nima pojma, zakaj ga tako osorno ošvrknemo s pogledom) ali od partnerja pač čustveno izsilimo nekaj, kar hočemo, pa mu tega nismo primerno in argumentirano povedali.

Besedica »moraš«, ki jo izrečemo partnerju, ubija ljubečo pripadnost. 

JASNI ZNAKI

Kritika in prezir

Oboje deluje zelo uničujoče na ljubečo zvezo. Partner se norčuje iz vas. Še posebej je boleče, če to počne v javnosti, pred drugimi ljudmi. Karkoli naredite, vedno najde nekaj, kar lahko pokritizira ali se s tem ne strinja. Vaše dosežke prezira in jih omalovažuje. Lahko se vede superiorno in na vas gleda zviška. Takšen odnos med partnerjema vodi v razkroj poprej ljubeče zveze, je tudi izjemno čustveno nezdrav. Boli.

Svet 24
Melita Kuhar, univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka

Izogibanje pogovorom in soočenju

Tišina. Beg iz situacije, v kateri bi se bilo treba začeti pogovarjati in razreševati nakopičene nesporazume in čustveno ohlajenost. Je zelo boleče stanje, saj je izogibanje in ignoriranje oblika pasivne agresije, ki nas boli, a tej bolečini ne znamo določiti točnega izvora, le zelo nas prizadene.

Če boste ugotovili, da ste se zataknili v strupenem odnosu, bo to mogoče dovolj velika motivacija, da takšen odnos prekinete. Razhod boli, potreben je čas, da ga prebolite, a nagrada je lahko tudi ta, da sebe dobite nazaj.

Počutite se izgubljene

Vaša energija odteka in ne morete je nadomestiti s čustveno bližino partnerja, ker se ta odmika, partnerja prehajata v odtujen in ohlajen partnerski odnos. Počutite se potlačene, čustveno izdane, vsako čustveno približevanje partnerju se izjalovi, ker se ta izmika, išče razne izgovore, beži pred soočanjem s propadom čustvene zveze ter krivi vas, češ da ste sami v celoti krivi za nastalo strupeno razmerje.

Pomanjkanje prevzemanja odgovornosti

Vsaka partnerska stran naj bi prevzela svoj delež odgovornosti za uspešno zvezo. Mnogi tega ne naredijo, so agresivni do partnerja in od njega zahtevajo, da izpolnjuje vse njihove želje, sami pa menijo, da jim ni treba biti odgovoren za svoje odločitve, ki seveda tudi prizadenejo partnerja.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

UKREPANJE

Predvsem bodite iskreni sami s seboj. Pomembno je vedeti, kdaj je tisti trenutek oziroma čas, ko je treba izstopiti iz strupene zveze. Recepta žal ni. Morda nekateri pari prezgodaj odnehajo in se ne potrudijo dovolj, kasneje pa obžalujejo svojo odločitev o ločitvi, ko še niso preizkusili vseh sredstev, ki so na voljo. Če pa opazite, da partner noče delati z vami na vajinem odnosu, je morda čas, da odidete. Če boste ugotovili, da ste se zataknili v strupenem odnosu, bo to mogoče dovolj velika motivacija, da takšen odnos prekinete. Ker poznate svojo vrednost in se cenite, imate radi sami sebe.

Razhod boli, potreben je čas, da ga prebolite, a nagrada je lahko tudi ta, da sebe dobite nazaj. Pa še z mnogo življenjskih in partnerskih izkušenj boste opremljeni, torej je večja verjetnost, da v prihodnje teh napak ne boste ponavljali.