Astro

Feng šuj recept, da naš dom postane tempelj sreče

Lidija Jež, revija Ženska
20. 2. 2019, 09.34
Posodobljeno: 20. 2. 2019, 09.39
Deli članek:

»Naj bodo stene v centru stanovanja take, kot želite, da je vaše življenje,« pravi Andreja Novak.

Dreamstime

Andreja Novak razkriva moč energij glede na strani neba in na center stanovanja ali hiše. Izhaja iz principov feng šuja in svetuje, kako nas lahko dobre energije podprejo pri ustvarjanju prijetnega in uspešnega življenja.

Center stanovanja

V centralnem delu stanovanja (center določimo glede na tloris) so energije, ki nudijo podporo vsem preostalim prostorom. Če je v centru stanovanja (hiše) stopnišče, to nakazuje stalne premike, potovanja. Andreja pravi, da so v tem primeru člani družine redko vsi skupaj doma. Svetuje, da centralni del stanovanja skrbno negujemo in mu omogočimo čim več praznega prostora, center naj bi deloval slovesno. Če je več sten (med različnimi prostori), je dobro na stene obesiti slike z lepimi motivi, jih prijetno dekorirati.

Preberite tudi: Energijsko čiščenje prostora osupljivo spreminja življenje Kliknite TUKAJ!

Vzhod

Negativne energije in blokade na vzhodnem delu stanovanja vplivajo na zdravja in počutje cele družine, pa tudi na (ne)razumevanje med družinskimi člani. Za izboljšanje stanja je dragocena zelena barva, saj ta na vzhodu prinaša domu ljubezen in moč. Andreja opozarja na čistost, da bo imela energija dovolj prostora za gibanje. In nasprotno – navlaka, pokvarjeni predmeti, nagrmadene nepotrebne stvari itd., ki jih zadržujemo na tem delu stanovanja, škodujejo zdravju vseh stanovalcev. Poleg zelene barve bomo energije v tem predelu izboljšali tudi tako, da postavimo večje rastline, še zlasti »srebrno tolstico«. Njeni listi so v obliki »cekinov« in nudijo podporo energijam obilja. Če bomo upoštevali te Andrejine nasvete, bomo ustvarili podporo za blagostanje, za razvoj otrok in dobro počutje ter razumevanje v družini.

Dreamstime

Jugovzhod

Blokade na tem predelu povzročajo finančne težave in težave v splošnem blagostanju. Tudi tu jih povzroča navlaka, zato se je moramo znebiti. Na jugovzhodnem delu je dobro imeti lesene predmete, tudi manjše dodatke. »Posebno srečo v financah pa na jugovzhodu prinašajo ptice,« pravi Andreja. Še zlasti spomladi, sicer pa ob mlaju in v času rastoče lune je velika moč lesa, ki krepi blagostanje. V tem obdobju priporoča tudi intenzivno čiščenje. Blagostanje aktiviramo tudi z zeleno barvo in pokončnimi oblikami, in ponovno je dragocena že omenjena srebrna tolstica, ki še poveča blaginjo. Andreja pa še pojasni, da elementu lesa pripadata številki 3 in 4, zato je dobro imeti na vzhodu in v jugovzhodnem predelu prav toliko rož.

Jug

Na jugu najdemo podporo ugledu in slavi ter razsvetljenju. Če pa je na jugu blokada, se lahko hitro znajdemo v težavah glede razumevanja s sosedi, pa tudi širše. Te blokade rade povzročajo tudi brezvoljnost in pomanjkanje pravega veselja do življenja.

Slabe energije na jugu lahko otežijo tudi iskanje dobre službe, slabo vplivajo na poslovne odnose in na splošen ugled.

Te energije pa bomo izboljšali, če bomo upoštevali zmernost elementa ognja (sveče, rdeče in oranžne barve). Vse to na jugu sicer okrepi ugled in izboljša naše možnosti za službo in napredovanje, toda preveč oranžne barve, ognja in dekoracij na tem mestu povzroča že omenjene težave. Za umiritev tega območja, še zlasti poleti, ko je element ognja najmočnejši, je dobro na jug postaviti glineno skledo z ogljem. In še nasvet – število, ki pripada ognju, je 9 – za posebne priložnosti prižgemo 9 svečk.

Dreamstime

Jugozahod

To je smer partnerstva in ljubezni, zato nam prinašajo blokade na jugovzhodnem delu stanovanja občutek osamljenosti in razočaranja v ljubezni. Navlaka, poškodovane in nekoristne stvari na jugozahodu slabo vplivajo na harmonijo, na zdravljenje srca, na upanje v ljubezni. Če pride do blokade energij na jugozahodu, se partnerstvo in prava ljubezen ne moreta razviti.

Da bi pritegnili srečo v ljubezni, je dobro postaviti na jugozahodu slike ali figure dveh ptičkov. Podpora dobremu ljubezenskemu razmerju je tudi okrogla vaza v jugovzhodnem kotu. Če nimamo svežega cvetja, Andreja priporoča, da so v vazi pavja peresa ali pa cvetje iz svile. Tudi kotiček za druženje na jugozahodu bo aktiviral dobro partnerstvo. Naj pa bo v barvah elementa zemlje, ki vlada jugozahodu. Za harmonično partnerstvo dobro položite dva kamna na jugozahodni del doma ali sobe; tudi to vnaša element zemlje. »V podporo ljubezni pa poskrbite, da sta na nočni omarici vedno po dva predmeta: dve knjigi, dva robčka …«
In tudi rožo tolstico, ki povečuje moč energij, vpliva pa tudi tako, da nam denar bolj zaleže, je dobro imeti v stanovanju na jugozahodu.

Zahod

Prinaša podporo otrokom, ustvarjalnosti in novim projektom, blokade pa to onemogočajo. Te lahko vplivajo tudi na težave pri zanositvi. Negativne energije na zahodu zavirajo vse novosti, ki jih želimo vnesti v življenje, zavirajo ustvarjalnost in povzročajo neravnovesje.

Dreamstime

Da bi se otroci brez težav razvijali in da bi lažje vnašali novosti, je nujno zavreči vso nakopičeno kramo. »Če pa v poslu ne dosegate želenega uspeha, je treba vnesti element kovine – to pa predstavljajo bela barva, okrogli predmeti in seveda kovinski predmeti. Zadoščajo že beli ali kovinski lončki za rože. Na zahodu so dobrodošli tudi vetrni zvončki … vse to bo koristilo vašim otrokom in vašemu poslu,« pravi Andreja. Tudi na zahodu je dragocena roža »srebrna tolstica«, saj pomaga pri večjih zaslužkih. Za večji red in časovno usklajenost so dobrodošle ure z nihalom in s kovinskimi deli, saj aktivirajo boljšo organiziranost in pomagajo pri bolj urejenem življenju.

Severozahod

To je smer, ki omogoča podporo Univerzuma, privabi dobre prijatelje, sočutje in tudi potovanja. Da bi vse to dosegli, Andreja v prvi vrsti svetuje: »Znebite se krame! Zaradi te vas dobre energije ne morejo v celoti odpreti in zato ne srečate pravih prijateljev. Imate težave s sočutjem in tudi drugi niso sočutni do vas.« Pravi tudi, da te blokade prinašajo težave na potovanjih, zato se jim mnogi rajši izogibajo.

Na severozahodu je skladišče energije, pomoči za celoten prostor, za celotno življenje. Tudi na severozahodni strani so zato dobrodošle ure, ki dodajajo ritem, da se človek lahko uglasi in najde tudi svoj ritem. Tudi vetrni zvončki na severozahodnem delu pomagajo spodbuditi gibanje življenjske (in ljubezenske) energije oziroma pomoči Univerzuma za vsa področja življenja. Za hitro ustvarjanje energije je dobro v kote postaviti rastline s koničastimi listi, razen v spalnico. Na ta način se izognete zastajanju energij po kotih stanovanja.
Tudi barve so podpora energijam in na severozahodu je dobro imeti belo, srebrno, zlato ter vse kovinske barve. Na severozahodu je nujno vzdrževati suho stanje, saj to okrepi element kovine. Na tem predelu števili 6 in 7 aktivirata podporo vesolja, prijateljev … »Uporabite jih na različne načine, lahko tudi kot kovinsko številko za dekoracijo.«

Dreamstime

Sever

Okrepitev kariere in življenjske poti dobijo podporo na severu. Na tem predelu ni dobro, da je prisoten element ognja, tudi sveče naj ne bi bile na severni strani stanovanja ali sobe. Tako navlaka kot tudi prazni prostori na severu jemljejo moč za napredovanje v karieri in za dobro počutje v službi. Zaradi blokad na severu nimamo pravih idej glede življenjskega poslanstva in zato se prave poti ne odprejo. »Severni del stanovanja je dobro aktivirati, saj pogosto kar zamre zaradi mirovanja energij,« opozarja Andreja. Da bi življenje steklo, kot si želimo, je dobro na sever postaviti sliko z vodnim motivom ali kar vodo »v živo«. Za boljše finančno stanje pa naj bi imeli na severni strani stanovanja majhen sobni vodomet ali mehko padajoče zavese, ker tudi pripadajo elementu vode.

Tudi na severu so dobrodošle ure, saj podprejo severno energijo vode (čustev, bogastva). V kotih naj bodo kovanci, ki na severu stopnjujejo srečo na poklicni poti.

Severovzhod

Znanje, modrost in osebna rast se krepijo s pozitivnimi energijami severovzhoda. Tudi na tem predelu navlaka ruši stabilnost in zaustavlja osebno rast; slabe energije na severovzhodu pa so lahko vzrok tudi za to, da otrok ne dokonča šole in negativno vplivajo na napredovanje vseh družinskih članov.

Kaj pa na severovzhodu spodbuja pozitivne energije? »Knjižnica, zapisi idej in vse, kar krepi modrost in znanje. To je tudi pravi prostor za učenje,« razlaga Andreja. Severovzhod podpira element zemlje, zato naj bi v tem delu stanovanja imeli rjavo, rumeno in bež barvo, ki aktivirajo osebno rast. Če nam primanjkuje stabilnosti, bodo na severovzhodu dobrodošli izdelki iz gline, saj s tem okrepimo element zemlje. Skrb za čistost tega predela je nujna tudi zato, da jasno vidimo svoje življenje.