Astro

Čudežni učinki žvrkljanja olja

Sanja Lončar/revija Zarja
18. 2. 2019, 09.51
Deli članek:

Preveč preprosto, da bi bilo resnično?

Revija Zarja
Na evropskih tleh najpogosteje srečujemo priporočilo, naj za žvrkljanje uporabimo hladno stisnjeno sončnično olje.

Pozdravljeni, vaše prispevke vedno preberem z velikim zanimanjem in jih shranjujem. Nisem pa še zasledila vašega mnenja o jutranjem žvrkljanju olja, ki naj bo brez okusa in hladno stisnjeno. Je res, da s tem počistimo vse bakterije, ki se čez noč naberejo v ustih? In menda naj bi v dvajsetih minutah žvrkljanja veliko slabega potegnili iz vsega organizma? Hvala za odgovor in vse dobro še naprej, Branka

Predračun, koliko me bo stalo zdravljenje parodontalne bolezni, me je vrgel na r... Iščem druge možnosti in slišal sem, da bi si lahko pomagal tudi z žvrkljanjem olja. Je to kakšen hec, ali je vredno poskusiti? Edgar K.

Žvrkljanje olja je ena izmed tistih skozi tisočletja preverjenih in učinkovitih tehnik, s katerimi lahko dosežemo celo čudežne ozdravitve. Metoda je preprosta, skoraj nič ne stane in bi potemtakem lahko predpostavljali, da jo bo izvajal sleherni Zemljan. Zadnje desetletje poslušam neverjetne zgodbe o tem, kako so si ljudje z žvrkljanjem olja pozdravili parodontozo, se rešili migrenskih glavobolov, težav s sklepi … Vsak, ki je to počel več kot nekaj tednov, se je prepričal, da zares učinkuje. In zakaj potem to ni del osnovne vzgoje? Metoda ima le eno hibo – zahteva vztrajnost in nekaj časa.

Po drugi strani »onemogoča«, da veliko časa in denarja porabite za druge izdelke in storitve, ki enake težave blažijo ali rešujejo veliko dražje. Zato se o tem manj piše in zagotovo nihče ne naroča PR-objav o tej temi.

Kako žvrkljanje učinkuje na zobe in ustno votlino

Vpliva na zdravje naših ust ni težko razložiti. Številne kakovostne maščobe topijo ovojnice patogenih organizmov in jim tako, ne da bi uporabili nevarne kemikalije, onemogočajo razvoj. Z mehanskim porivanjem in sesanjem olja med zobmi dosežemo učinek, za katerega bi sicer potrebovali zobno prho ali nitko, le da olje to naredi nežneje, a nič manj učinkovito.

Petnajstminutno žvrkljanje je hkrati učinkovita telovadba za mišice obraza in ustnih tkiv. Bolj prekrvljena tkiva pa so tudi bolj zdrava, imunske celice bolj patruljirajo po slehernem kotičku in tako tudi sproti odpravljajo morebitne težave.

Kombinacija prekrvljenosti in porivanja olja pod tlakom, ki ga ustvarjamo z žvrkljanjem, hkrati očisti žepke, v katerih domujejo najbolj problematične anaerobne bakterije. Zato je žvrkljanje eno od najučinkovitejših naravnih metod za preprečevanje ali ustavitev parodontalnih težav.

Do te točke vam je verjetno vse logično in razumljivo. Težje pa je razložiti, kako lahko z žvrkljanjem izboljšamo krvno sliko, odpravimo revmatoidni artritis, okrepimo ledvice in srce, pozdravimo bronhitis, diabetes, astmo, včasih celo raka …

Revija Zarja
Ameriški viri prisegajo na hladno stisnjeno kokosovo maščobo.

Kako žvrkljanje globinsko učinkuje na telo

Splet je prepoln novodobnih čudežnih receptov, ki vse pozdravijo čez noč. Žvrkljanje ni sodobna internetna pogruntavščina. Gre za metodo, staro tisočletja, ki jo ajurvedska medicina zelo dobro pozna in uspehe zdravljenja dokumentira že ves čas uporabe.

Da bi razumeli, kako lahko žvrkljanje v ustih vpliva tudi na organe, s katerimi usta (navidezno) niso povezana, je najprej treba posodobiti naše razumevanje anatomije. V standardnem zahodnjaškem pogledu na telo so usta stanovanje v zgornjem nadstropju nebotičnika, jetra ali ledvice pa so sostanovalci, ki živijo v spodnjih nadstropjih in jih tisti, ki živijo v zgornjih nadstropjih, skorajda ne srečujejo. Tako nekako večina ljudi razume delovanje telesa. Tako ga vidi tudi še vedno prevladujoča alopatska medicina, zato specialist za oči ne vidi nobene povezave med vašim vidom in stanjem vaših jeter, psihiater pa ne vidi povezave med strahom in stanjem ledvic ali mehurja, zato boste morali še k urologu.

Tradicionalne medicine, ki niso toliko časa posvečale detajlom, so videle širšo sliko, zato jim ni ušlo, da je vse v našem telesu zelo povezano in se preliva, kot da »v nebotičniku« sploh ne bi bilo sten in ločenih prostorov.

Usta so zelo pomembna vstopna točka v telo. Naš jezik je prepreden z brbončicami, s katerimi čutimo okuse, ti pa direktno aktivirajo organe v telesu. Zato z okusom hrane določene organe spodbujamo, druge pa zaviramo – odvisno od tega, kar jemo.

Pomislite sami – če vam pekoč okus takoj nažene solze v oči, postanete rdeči in prepoteni ali vas prežene na stranišče, očitno od jezika pelje direktna povezava do pljuč, kože in debelega črevesja. Če ste živčni ali potrti in ugriznete v kremno rezino ali tiramisu, naenkrat nastopi trenutek blaženosti, globlje zadihate in trda vranica popusti svoj krč. Enako velja za povezavo drugih brbončic z drugimi organi. (O tem mehanizmu in kako ga pravilno uglasiti, smo veliko pisali v knjigi Ščepec ustvarjanja.)

Tradicionalne medicine hkrati vedo, da so tudi zobje neposredno povezani z različnimi organi in vstavljeni v različne meridianske poti. Če imamo težave z vranico, se bo to zelo verjetno poznalo tudi na naših kočnikih (zobje takoj pred modrostnimi zobmi). Pri težavah z ledvicami in mehurjem pa bodo najbolj trpeli prednji zobje (sekalci). Tudi točke na jeziku so zemljevid, s katerega je možno razbrati dogajanje v celotnem telesu.

Revija Zarja
Čudežni učinki žvrkljanja olja

Zato iridodiagnostiki, ajurvedski ali tradicionalni kitajski zdravniki obvezno pogledajo jezik, zob in dlesni, da lažje postavijo diagnozo.

Če je za vas ta razlaga nova, pomislite, kako učinkujejo zdravila, ki jih dajemo pod jezik, pršimo po ustih ali jih v njih raztopimo. Če srčni bolnik umiri srce tako, da si da pod jezik nitroglicerin, ali če na enak način uporabljamo homeopatska zdravila, obstaja med sluznico pod našim jezikom in organi v središču telesa direktna povezava.

Tudi za resorpcijo mnogih vitaminov v zadnjem času odkrivajo, da je vsrkavanje skozi ustne sluznice boljše, kot če bi te vitamine uživali in prebavljali v želodcu in črevesju. Nevidni predor, ki ga sicer ne vidite, ko pogledate pod jezik, deluje celo hitreje, kot če bi učinkovine potovale po redni poti.

Na kaj učinkuje žvrkljanje?

Če torej razumemo, da lahko koristne učinkovine skozi usta dostopajo do sleherne točke v telesu, ni težko razumeti, da lahko enako bližnjico uberejo tudi škodljive snovi.

V naših ustih gostimo več bakterij, kot jih najdemo v gobčku psa ali mačke. Zveni neverjetno, ko pomislite, kaj vse vaš dragi hišni ljubljenček poliže. Razlika je v tem, da obrambni mikroorganizmi v gobcu živali opravljajo svojo nalogo in  preprečujejo naselitev nekaterih mikroorganizmov, mi pa smo lastno obrambo precej razredčili, zato ustvarjamo čudovita gojišča za patogene organizme.

Tako kot črevesje tudi sluznice ust najbolj varuje naša lastna mikroflora. Torej lahko koristni mikroorganizmi v boju s patogenimi naredijo več kot fluor, triklosan ali druge kemikalije, s katerimi se borimo proti zobni gnilobi in bakterijam. Bolj ko uporabljamo kemijo, bolj hromimo lastne obrambne moči, zato patogeni mikroorganizmi dobivajo vse več prostora za delovanje in razmnoževanje.

Drugi razlog, zakaj so usta postala takšno gojišče patogenih mikroorganizmov, so lahko mrtvi zobje, parodontalni žepi ali nepravilno odstranjeni zobje, za katerimi so ostale »votline«, v katerih zdaj domujejo nevarni mikrobi.

(Več o tem ali in pod kakšnimi pogoji ohraniti mrtve zobe, na kaj biti pozoren pri odstranjevanju in podobno, preberite v priročniku Resnice in zmote o zdravju zob. Prelistate ga lahko na shop.zazdravje.net.)

Dejstvo je, da prav v ustih najdejo domovanje najnevarnejši sevi anaerobov, ki potem tako kot teroristi iz varnega zavetja delujejo tudi na bolj oddaljenih teritorijih.

Če lahko zdravilo ali vitamini v hipu iz ust dosežejo oddaljene organe, znajo tudi patogeni mikroorganizmi uporabiti enako bližnjico. Še več, to, kar je za nas najbolj nevarno, včasih niso mikroorganizmi sami, temveč njihovi izločki, ki so za naše telo hud strup.

Če povem bolj plastično – mogoče vas ne moti, da ima sosed v zgornjem nadstropju pujsa v stanovanju, resne težave pa se začnejo, ko začne polivati gnojnico po skupnem stopnišču. In ravno to se dogaja, ko v ustih gojimo populacijo nevarnih patogenih mikroorganizmov. Aktivne kolonije patogenih bakterij ali njihovi izločki potujejo povsod, največ škode pa povzročijo v tistih delih telesa, kjer smo iz nekega razloga že oslabljeni. Tam so tudi naše obrambne moči najbolj načete, zato ne preseneča, da je seznam možnih točk tako raznolik.

Revija Zarja
Žvrkljanje olja je ena izmed tistih skozi tisočletja preverjenih in učinkovitih tehnik, s katerimi lahko dosežemo celo čudežne ozdravitve.

Medicina zelo dobro pozna mnoge izmed teh povezav. Če se pripravljate na operacijo srca, vam bodo povedali (to je standardna procedura), da si morate najprej odstraniti vse mrtve zobe. Enako velja za transplantacije in druge zahtevne posege.

Torej, kot vidite, s tem da naredimo red v ustih, zmanjšujemo obremenitve na velikem številu točk v telesu in svojemu imunskemu sistemu pomagamo pri obvladovanju vsakdanjih izzivov. Zato ne preseneča, da tudi krvna slika osebe, ki začne žvrkljati olje, hitro pokaže zmanjšanje vnetnih procesov v telesu in izboljšano stanje imunskega sistema. Če ste razumeli, kako vse skupaj poteka, je na vrsti še razumevanje, kako izvajati žvrkljanje, da zares učinkuje. 

Kdaj žvrkljanje ne učinkuje?

Od 15 do 20 minut žvrkljanja je zlati standard, da se tkiva zares prepojijo, da »prepihamo« vse žepe in da dobra maščoba pride do živega patogenim mikroorganizmom.

Spletni napotki, da tudi od tri do pet minut nekaj šteje, žal izhajajo iz nerazumevanja procesa. Če v olje dodamo eterično olje ali zdravilna zelišča, bomo učinek res okrepili in dezinfekcijski učinek dosegli prej, vseeno pa žvrkljanje ne bo vplivalo na povečano prekrvitev, krepitev dlesni in aktivacijo imunskega sistema.

Druga standardna napaka je, da nekateri olje uporabljajo po tem, ko so nekaj že spili ali pojedli. Bele obloge in slab zadah le sporočajo, da je limfni sistem pripeljal smeti skoraj do vrat, in na vas je le, da to poberete in spravite iz telesa. Ko spijemo vodo ali kavo, nabrane smeti na celi prebavni cevi le splaknemo globlje v telo. Če pa z oljem polovimo vse, kar je na površju, bomo telo veliko učinkoviteje razbremenili.

Nekateri ga priporočajo občasno, dvakrat ali enkrat na teden, a najboljše rezultate dosežemo le, če žvrkljamo olje vsak dan. Ne morete se en dan bojevati proti teroristom v ustih, drug dan pa jih pustiti, da delajo, kar želijo. Tkiva potrebujejo čas, da si opomorejo, se očistijo in obnovijo. Ko se lotimo prenove, je dobro vztrajati vsaj za obdobje enega obnovitvenega cikla celic. Odvisno od tega, katera tkiva so prizadeta, se ta čas razlikuje. Čarobna številka, ki velja za zlati mejnik, ko se zares nekaj temeljito spremeni v telesu, je šest tednov oziroma 40 dni.

Katera olja žvrkljamo?

Na območju, kjer je ajurveda doma, najbolj uporabljajo hladno stisnjeno sezamovo olje, ker je tudi najbolj dostopno. Ameriški viri pa prisegajo na hladno stisnjeno kokosovo maščobo, ki je tudi zelo znana po tem, da pobija viruse, bakterije, zajedavce in kvasovke, ob tem pa ne poškoduje koristnih mikroorganizmov. Na evropskih tleh najpogosteje srečujemo priporočilo, naj za žvrkljanje uporabimo hladno stisnjeno sončnično olje. Vse tri rešitve so dobre. Pomembno je predvsem, da uživate kakovostna, ekološko pridelana olja, ki niso rafinirana ali hidrogenirana. Za eno žvrkljanje potrebujemo eno jušno žlico olja.

Kako izboljšamo učinke?

Protivnetno in protimikrobno učinkovanje olj močno okrepimo z dodatki zelišč ali eteričnih olj.

Za zaviranje parodontoze in anaerobnih bakterij, ki se ob njej pojavljajo, so najbolj dokazani učinki timijana, šetraja in rmana. Za vse, ki imate upočasnjen metabolizem, slabše delovanje srca in ste utrujeni, timijan ni primeren (ker učinkuje tudi pomirjevalno) in namesto njega uporabite galgant.

V olja lahko nakapljamo tudi nekatera eterična olja. Praviloma so priporočila, ki jih zasledimo na spletu, pretirana in ne upoštevajo, da so naše sluznice veliko občutljivejše od kože. Varne meje za nanašanje na sluznice se pri večini olj gibljejo 0,1–0,2 odstotka, kar v praksi pomeni, da na 1000 ml (en liter) dodamo le en mililiter eteričnega olja (16–20 kapljic). Izjema so blaga olja, denimo sivkino, ki jih lahko dodamo v večjih odmerkih.

Revija Zarja
Za zaviranje parodontoze in anaerobnih bakterij, ki se ob njej pojavljajo, so najbolj dokazani učinki timijana, šetraja in rmana.

Eterična olja niso le močno koncentrirane začimbe. V njih so včasih koncentrirane tudi takšne snovi, ki nam v obliki začimbe ne bi škodovale, pri uživanju pa postanejo izjemno nevarne. Zato žajblja, ožepka, pelina, pehtrana, kafre in muškatnega oreščka ne uživamo v obliki eteričnega olja. Zaradi cimetnega aldehida je v večjih koncentracijah nevarno tudi cimetovo eterično olje, zaradi evgenola pa moramo biti skrajno previdni pri uporabi olja klinčkov.

Kljub pogostim nasvetom na spletu je treba biti pri uporabi olja klinčkov skrajno previden. Za dermalno uporabo (na koži) je evropsko priporočilo 0,1 odstotka (1 ml na 1000 ml). Ker so sluznice še občutljivejše, naj ga bo v olju za žvrkljanje za polovico manj. Za začetek dajte 1 kapljico eteričnega olja klinčkov na 1 dl olja. Če po žvrkljanju začutite, da vas v ustih mravljinči in vas peče sluznica, razredčite z dodatno količino olja.

Ni vsako žvrkljanje učinkovito

Na internetu berem, da 15 minut jutranjega žvrkljanja ne pomeni, da zraven ne morete početi nič drugega. Tudi sama vztrajno poskušam med žvrkljanjem početi še kaj drugega – ženske smo pač takšne, ne znamo sedeti križem rok, vendar vsakič znova ugotovim, da takoj, ko moja misel preskoči na zajtrk, ki ga pripravljam, elektronsko pošto, ki jo preverjam, ali nekaj tretjega, moj jezik pozabi porivati in vleči olje med zobmi. In tako olje obleži na mestu. V takšnem primeru nič ne pomaga, četudi je olje v mojih ustih 20 minut. Ves čas ga je treba pretakati med zobmi in telovaditi z jezikom in ustnicami.  Zato, če mislite zraven opravljati še kakšno aktivnost, naj bo čim preprostejša, da ostanete pozorni na dogajanje v ustih.

Kdaj je dovolj

Ko začutite, da se je olje v vaših ustih že popolnoma razpustilo in ponovno postalo »smrkljasto«, je čas, da ga izpljunete. Pazite, da ga ne pogoltnete, ker je v njem res visoka koncentracija toksinov. Olja za žvrkljanje nikoli ne grgramo. Še ena malenkost je pri tem pomembna. Najbolje je, da nasičeno olje izpljunete v straniščno školjko, saj lahko zamaši odtoke (posebej kokosova maščoba, ki se strdi ob stiku z mrzlo vodo).

Penasta bela tekočina je znak, da ste dobro opravili nalogo. Če je olje še vedno rumeno, to ponavadi pomeni, da ste ga prehitro izpljunili ali premalo mešali v ustih.

In kaj potem?

Ko smo olje izpljunili, je treba očistiti tudi ostanke v ustih. Najlažje in najboljše je jezik očistiti s strgalom. Če ga nimate, lahko uporabite zobno ščetko. Tudi če se vam bodo usta zdela zelo mastna, ni treba pretiravati z uporabo »odmaščevalca«. Ne pozabite, da so pore odprte in da bodo močne kemične zobne paste ali ustne vode lahko premočno učinkovale in pokvarile vaše razstrupljevalne napore. Najbolje bo, če uporabite zobno pasto domače izdelave ali kakšno certificirano naravno zobno pasto.

Objavljeno v Zarji št. 49, 4. 12. 2018.