Astro

Tako se bolezen najavi v sanjah!

LZ
17. 2. 2019, 11.20
Posodobljeno: 17. 2. 2019, 12.20
Deli članek:

Priznani preučevalci sanj so si edini: sanje, še zlasti če so ponavljajoče, nam razkrivajo, katere bolezni pestijo naše telo.

profimedia
Prepoznajte bolezen, ki se najavi v sanjah.

Možgani, ki med spanjem ne prejemajo informacij od zunaj, naj bi se ponoči osredotočali na informacije, ki jih pošiljajo posamezni deli telesa. Bolniki in ljudje, ki šele zbolevajo, si sanje zapomnijo pogosteje od zdravih ljudi.

Že rimski zdravnik Klavdij Galen je opisal primer pacienta, ki se mu je sanjalo, da je njegova noga postala kamnita. Čez nekaj časa je zbolel, paraliza je prizadela prav nogo, o kateri se mu je sanjalo, da je kamnita.

Še pred njim je Aristotel zapisal, da se »začetki bolezni in drugih nevšečnosti, ki bodo doletele telo (…), bolj očitno kažejo v sanjah kot v budnem stanju«.

Sanjsko opozorilo je izjemnega pomena, saj se sanje začnejo pojavljati še v inkubacijskem obdobju bolezni.

ZNAK ZA ALARM

Sanje so namenjene predelovanju reči, ki se nam dogajajo v budnem stanju. Če ste že kdaj dlje časa opazovali svoje sanjske dogodivščine, ste gotovo opazili, da se nekatere sanje večkrat ponovijo. Včasih so za ponovitev glavni vzrok podobne okoliščine, v katerih ste se znašli – večer pred prvim dnem v šolo se vam lahko denimo sanja kaj zelo podobnega kot večer pred prvim dnem v novi službi. Da so ponavljajoče se sanje nekaj, na kar bi morali biti še posebej pozorni, menijo tudi sodobni psihologi. Ti namreč trdijo, da ima naša podzavest metodo ponavljanja, da bi zavesti sporočila tisto, kar je zares pomembno za nas. Strokovnjaki menijo, da nam ponavljajoče se sanje sporočajo, da se v resničnem življenju naš odziv v določenih okoliščinah ne spreminja – čeprav bi se moral spremeniti, saj je, če nas nanj opozarjajo sanje, za nas zelo mogoče škodljiv. Če na primer nekdo pogosto sanja, da je na delovnem mestu ugotovil, da je njegova torba polna plišastih igrač, si najbrž podzavestno očita, da jemlje svojo službo premalo resno. Ko bo ozavestil težavo in odpravil neprijetne občutke, bodo najverjetneje izginile tudi sanje.

Psihiater Sigmund Freud je sanje označil za kraljevsko pot v nezavedno in s tem do duševnih bolezni ter telesnih motenj.

BOLEZEN?

Ruski strokovnjak dr. N. V. Kasatkin pa je ugotovil, da je za spremembo sanjanja po navadi vselej glavni vzrok bolezen. Ko zbolimo, je ugotovil, sanjamo drugače, kot kadar smo zdravi. Sanje se lahko spremenijo popolnoma ali le deloma, skoraj vedno pa je zanje značilno, da se pojavijo večkrat. Pri nekaterih boleznih se sanje ponovijo večkrat v eni noči, za daljše bolezni pa je po Kasatkinovih opažanjih značilno, da se pojavljajo več noči zapovrstjo. Sanje, ki namigujejo na bolezen, so po navadi žalostne. Kasatkin je iz praktičnih primerov sestavil seznam ponavljajočih se sanj, ki opozarjajo, da smo zboleli, in z njimi povezanih bolezni. Tudi Kasatkin meni, da spremembe v sanjah potekajo, preden zbolimo, koliko prej, pa je odvisno od posamezne bolezni. Po njegovem mnenju se pri angini sanje spremenijo eno noč, preden zbolimo, kronični gastritis začnemo sanjati mesec pred začetkom bolezni, nevroze pa nase opozorijo od tedna do nekaj mesecev prej. Na visok krvi tlak vas bodo sanje opozorile dva do tri mesece pred začetkom bolezni. Eden najbolj znanih zahodnih sodobnih preučevalcev sanj, psiholog Robert Van de Castle, med drugim opisuje primer moškega, ki se mu je sanjalo, da so ga ustrelili z brzostrelko; krogle so ga zadele v predel prsi levo spodaj. Ko je šel na preiskave, so mu na levem pljučnem krilu odkrili majhen tumor, ki pa na srečo še ni imel metastaz.

1. Omislite si sanjski dnevnik in redno zapisujte svoje sanje.

2. Bodite še posebej pozorni na ponavljajoče se sanje.

3. Pogost sanjski simbol za telo je hiša. Kadar sanjate o težavah v katerem od nadstropij, gre lahko za težavo na tej ravni telesa (na primer glava je podstrešje).

4. Kadar večkrat zapovrstjo sanjate, da vam nekaj povzroča bolečine v določenem delu telesa, je lahko to znak, da je s tem delom telesa nekaj narobe.

Vsaka bolezen se najavi na svoj način

Gnila, pokvarjena hrana – želodčne bolezni,

dušenje, plazenje skozi ozek prostor, tesna obleka – pljučne bolezni,

udarec v prsi – bolezni srca,

žuželke, ki se plazijo po telesu – kožne bolezni,

nezmožnost nekaj prijeti ali zapisati – poškodbe prstov,

kopanje v ledeni vodi ali prhanje z mrzlo vodo – prehlad, gripa,

tesna čepica ali neudobna pričeska – bolezni glave. 

Lovilci sanj naj bi pripomogli k temu, da se dobro iz sanj ujame v mrežo življenja, slabo pa odide skozi luknje mreže.

Lovilec sanj postavimo poleg okna, naročite pa ga lahko v naši spletni trgovini, in sicer v dveh velikostih. Večjega najdete TUKAJ.

ps
Lovilec sanj