Astro

Kakršni so naši vzgibi, takšna je realnost

Urška Henigman, izvajalka energijskih transmisij
15. 2. 2019, 12.30
Posodobljeno: 15. 2. 2019, 13.59
Deli članek:

Ste kdaj razmišljali, iz kakšnih vzgibov, iz kakšnih notranjih porivov sprejemate svoje odločitve? In ste bili kdaj pozorni, kako se potem vaše odločitve manifestirajo v zunanji realnosti?

dreamstime
Pravi vzgib je najbolj prvinski občutek, ki se vedno pojavi, ko smo pred kakršnokoli odločitvijo.

Odločitve ne glede na to, kakšne posledice prinesejo, nikoli niso napačne, če so sprejete iz pravih vzgibov.

Sama sebe zavestno opazujem že vrsto let. Pri malih in velikih odločitvah, pa tudi pri precej bolj subtilnih notranjih izbirah, kot je denimo to, s kakšno nastrojenostjo bom nekaj naredila, sprejela ali zavrnila.

Ugotovila sem namreč, da so ravno vzgibi tisti, s katerimi močno vplivamo na kreiranje svoje realnosti.

arhiv
Urška Henigman uči, da prave vzgibe preprosto začutimo, saj se pojavijo kot telesni.

LEKCIJA

Najbolj jasno, kot šolski primer, me je življenje te lekcije naučilo pred 11 leti, ko sem menjala službo. Na takratnem delovnem mestu sem pregorela in želela sem si spremembo. Želela sem biti urednica (internih) revij, nasproti pa mi je prišla ponudba za delo v prodaji, z dobro plačo in osemurnim delovnikom. Takrat nisem dojela, da je bil to le izpit, na katerem sem padla. Ponudbo sem sprejela, ne zato ker bi me delo resnično zanimalo, ampak zato ker sem želela čim prej zamenjati okolje in ker je bila ponujena plača precej višja od prejšnje. Zame, ki sem vedno želela uživati v tem, kar počnem, je bil to popolnoma napačen vzgib za menjavo službe! V resnici sem zmanipulirala samo sebe! Zato ni čudno, da v delu nisem našla nobene strasti.

Iskreno se poglobite vase in presodite, koliko odločitev ste sprejeli iz strahu namesto iz strasti. Ali pa jih zaradi strahu niste, čeprav ste v priložnostih čutili strast ... Poskušajte od zdaj občutke zaznavati še pravi čas. 

Ko je bila čez pol leta blagovna znamka, katere vodja sem bila, ukinjena, sem dobila odpoved in ob tem sem občutila olajšanje. Kar je bil še en znak, da sem bila v tistem trenutku na napačnem mestu. Po tej izkušnji sem naslednji izpit naredila. Nisem podlegla strahu zaradi krize, v kateri smo se znašli, in sem počakala na pravo priložnost. Ko sem čez tri mesece dobila ponudbo, da postanem urednica korporativnih revij, sem zelo prozorno uvidela, kako sem si nepotreben ovinek do želenega dela ustvarila sama. Ne zaradi napačne odločitve, ampak zaradi napačnega vzgiba. Odločitve ne glede na to, kakšne posledice prinesejo, namreč nikoli niso napačne, če so sprejete iz pravih vzgibov.

OBČUTKI

Kaj sploh je pravi vzgib oziroma kako ga prepoznati? V resnici je preprosto, začutimo ga v telesu. To je najbolj prvinski občutek, ki se vedno pojavi, ko smo pred kakršnokoli odločitvijo. In ta občutek nikoli ne laže. Žal pa se običajno že nekaj trenutkov za njim vklopi razum, ki temu občutku največkrat začne dopovedovati, zakaj bi nekaj vendarle morali ali zakaj nečesa seveda ne bi smeli. Koga največkrat upoštevate, presodite sami.

Kolektivna matrica vsakič, ko kakšen posameznik začne živeti svojo avtentičnost, malce poči.

Sami presodite, koliko odločitev ste sprejeli iz strahu namesto iz strasti. Ali pa jih zaradi strahu niste, čeprav ste v priložnostih čutili strast. In kolikokrat ste se v odnosih zapletli v igrice, namesto da bi v njih rasli z odprtostjo in iskrenostjo, s tem, kar pač ste. In kolikokrat ste si naredili medvedjo uslugo, ker ste zatrli svoje prave vzgibe na račun naučenih, pričakovanih in razumnih. Ali pa ste delali račune brez krčmarja, ko ste se pustili zapeljati svojim (samo)destruktivnim ali celo manipulativnim vzgibom. Da tudi te imamo in prav te si po navadi najtežje priznamo.

Z zatiranjem svojega pravega vzgiba na račun naučenih, pričakovanih in razumnih vzorcev si vedno naredimo škodo.

ZAZNAVANJE

Odkar spremljam svoje vzgibe še bolj zavestno, jih prepoznavam na še bolj subtilnih ravneh in jih z vsakim svojim dejanjem sproti ozaveščam, začenjam veliko bolj prozorno videti tudi vzgibe drugih. Ti so včasih »čisti«, včasih pa na takšen ali drugačen način prekrivajo neke skrite namene, zavedno ali nezavedno. Prav tako lažje zaznam marsikatere neprave kolektivne vzgibe, ki so nam (bili) vsiljeni skozi našo socializacijo. Vendar hkrati vidim, kako ta kolektivna matrica vsakič, ko kakšen posameznik začne živeti svojo avtentičnost, malce poči. In včasih vidim celo, kako lep bo naš planet, ko bomo enkrat vsi aktivirali svojo pravo izvorno matrico in iz nje začeli kreirati svet z enim samim vzgibom, da nam bo dobro. Vsem.

************************************************************************************************************************

Naša strokovna sodelavka, voditeljica energijskih transmisij, Urška Henigman iz podjetja Ekvilibrium, vas bo skupaj s petimi so-voditeljicami v izkustvenih vikend umikih podprla pri preobrazbi tistih delčkov vas, ki ste jih nekje izgubili, a jih pogrešate in si jih želite spet obuditi ter jih živeti. Podrobnosti o delavnicah v članku: 

Izkustvene vikend delavnice: Hočem sebe nazaj!