Astro

Kar zmore ljubezen, vas bo osupnilo!

T.P.
14. 2. 2019, 16.54
Posodobljeno: 14. 2. 2019, 16.58
Deli članek:

Vsi vemo, da nam ljubezen prinaša dobro počutje, toda ali ste vedeli, da to dokazuje tudi znanost?

ps
Čudežna moč ljubezni

Čas je, da spoznate nekatere od najbolj neverjetnih in znanstveno dokazanih učinkov ljubezni na vaš um in telo.

Ljubezen je naravni analgetik

Objemi so vedno dobrodošli, saj nam vzbudijo prijetne občutke in nas potolažijo. Nedavne raziskave pa so pokazale, da oksitocin (imenujejo ga tudi hormon ljubezni), ki se sprošča med objemom, dolgim 10 do 20 sekund, lahko učinkovito prežene bolečine, zlasti glavobole.

Že samo gledanje fotografije svoje ljubljene osebe pa povečuje prag vzdržljivosti in znižuje bolečino. Naši možgani povezujejo sliko našega partnerja s prijetno distrakcijo, ki blaži bolečino, da postane znosna. Učinkuje na isti način kot analgetik.

Poleg tega so znanstveniki dokazali tudi, da seksualna stimulacija blokira bolečino. To je še posebej učinkovito pri kronični bolečini v hrbtu ter pri simptomih artritisa in krčih.

Ljubezen skrbi za vaše srce

Raziskave so pokazale, da izražanje ljubezni blagodejno vpliva tudi na bitje srca. To se izkaže zlasti v stresnih situacijah, dolgoročno pa znižuje tveganje srčnih bolezni.

Za ljubezenski hormon oksitocin je znano, da zmanjšuje stres in anksioznost, znižuje krvni pritisk, krepi samozavest in nam pomaga pri odpravljanju depresije.

Ljubezen pomaga telesu v bitki proti bolezni

Geste, s katerimi izkazujemo ljubezen (od držanja za roke do seksualnih aktivnosti), povečujejo sproščanje endorfinov, kar krepi našo imuniteto.

Prav tako osebe s fizičnimi težavami, ki se počutijo ljubljene, bolje reagirajo na zdravljenje in so bolj motivirane za bitko z boleznimi.

Ljubezen zdravi nespečnost

Ljubezenski hormoni (oksitocin in enorfin) inhibirajo sproščanje kortizola, hormona, odgovornega za stres, kar vodi do boljšega počitka.  

Znanstveno je tudi dokazano, da sodi 'hormonsko prestrukturiranje', ki se dogaja med spolnim odnosom, med najučinkovitejše terapije za dober spanec.  

Ljubezen zmanjšuje verjetnost odvisnosti in blaži simptome pri odvajanju

Opiati, kokain, nikotin, alkohol ustvarjajo odvisnost, ker spreminjajo nivo dopamina v našem telesu. Dopamin je hormon, ki je odgovoren za nenaden naval zadovoljstva in euforičnih učinkov. Zaljubljenost učinkuje na enak način. Poleg dopamina povzroča še izločanje testosterona in oksitocina, kar je najboljša kombinacija za to, da ne postanemo odvisni oziroma uspešno odpravimo odvisnost.

Z drugimi besedami, biti zaljubljen pomeni izpolniti svoje življenje z zadovoljstvom in zanosom, ki ju potrebujete. Obenem pa vam občutek, da ste ljubljeni, močno pomaga pri odvajanju od odvisnosti, saj znižuje željo po vsem, s čemer ste zasvojeni.  

Ljubezen podaljšuje življenje

Raziskave kažejo, da se ljudje v ljubečih odnosih, zlasti v zakonu, počutijo bolj vitalne in živijo bolj zdrav življenjski slog (zdrav izbor hrane, redni obroki, več počitka, manj stresa itd.).

Življenje v dvoje prav tako pomaga ljudem preprečiti, lažje odkriti in hitreje odstraniti fizično težavo. Podatki kažejo, da ljudje, ki se ljubijo, ki so v resnih zvezah, živijo dlje.

Ljubezen je terapija

Ljudje hodijo na terapije iz različnih razlogov, največkrat pa zato, ker želijo, da jih nekdo posluša in razume. Od vseh specialistov na svetu, vam lahko samo ena oseba nudu celostno terapijo, in to je vaš skrbni partner.

Podpora in ljubezen vašega partnerja sta na mentalni, fizični in duhovni ravni včasih celo edino zdravilo, ki ga potrebujete, da bi se lahko soočili s strahovi, z depresijo, anksioznostjo in na koncu tudi s slabim fizičnim stanjem.

Ljubezen in iskreni, smiselni odnosi se nam ne dogajajo kar tako. Mi izbiramo, ali bomo ljubili, mi izbiramo, ali bomo izboljšali odnos, ali se bomo obnašali drugače in na koncu, mi sami izbiramo, ali bomo srečni in zdravi.

Psiholog Robert Sternberg je rekel: »Brez izražanja ljubezni bo celo največja od vseh ljubezni umrla.« Imejte to v mislih, odprite svoje srce in pokažite ljubezen, ker je to najbolj učinkovit način, da je dobite več.