Astro

Balkanska Baba Vanga sprašuje mrtve za žive!

T.P.
28. 1. 2019, 17.04
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 17.13
Deli članek:

Med redkimi živimi mediji v Srbiji ima poseben sloves Baba Roska, ki živi blizu Zaječarja. Pravi, da jo je v otroštvu bog obdaril s sposobnostjo zdravljenja bolnih in nesrečnih ljudi.

ps
Baba Roska

Odkar ve zase, Baba Roska izpolnjuje svoje poslanstvo in pomaga ljudem v komunikaciji z 'drugim svetom'.

Simpatični babici Roski na prvi pogled ni videti, da bi imela kakšne nadnaravne sposobnosti. Le globina njenih oči priča o tem, da ni 'navadna' ženska.

Zgodba Babe Roske sega v njeno otroštvo, ko se je zgodilo nekaj, kar ji je prineslo prav poseben dar. Takrat je zbolela za neznano boleznijo, ki je napadla njene sklepe, zlasti v kolenih in gležnjih. Ni se mogla premakniti iz postelje. Imela je zatečene in pomodrele noge, trepela je neznosne bolečine, ki jih noben zdravnik ni uspel ublažiti. Nihče ji ni znal pomagati in domači so jo puščali samo doma v postelji, ko so hodili delat. Od nečesa so pač morali živeti.

»V nekem trenutku se je zgodil čudež! Ob moji postelji se je pojavil človek z brado, poleg njega pa svetniki. Ponudili so mi, da se pogodimo. Rekli so, da me bodo pozdravili, vendar pa bom do konca življenja morala izpolnjevati poslanstvo in to je, da ljudem pomagam v komunikaciji z onostranstvom,« se spominja Baba Roska.

Utrujena in izčrpana od bolezni deklica niti za trenutek ni pomišljala, temveč je takoj pristala in na ta način sklenila pogodbo z nenavadnimi obiskovalci.

Po kratkem ritualu, ki si ga ni mogla zapomniti, je Roska nenadoma shodila. Njeni starši se niso mogli načuditi, ko so jo že istega popoldneva zagledali, kako lahkotno hodi.

Od takrat Roska pomaga živim z nasveti mrtvih. Kadar gre nekaj narobe, kadar se zgrne nesreča nad ljudi in njihove domove, ko mora kdo sprejeti pomembno odločitev, kadar se pojavljajo dvomi glede česar koli, je tukaj ona, ki poišče pravi nasvet, odgovor oziroma pomoč v duhovnem svetu.

Pravi, da to ni tako enostavno, kot je videti. Treba je imeti dovolj moči in poguma. Kadar pokličemo dušo umrlega iz onostranstva, je z njo treba postopati pazljivo, saj jo lahko že najmanjša neprimerna gesta ali beseda pahne v kraljestvo teme. Ritual klicanja mrtvih ima svoja stroga pravila. Eno od njih je, da se med komunikacijo z dušo umrlega ne sme spuščati solz. Dovoljena so samo kratka in jasna vprašanja. Treba je tudi odgovoriti na vsa vprašanja pokojnika. Tu ni laži. Ni prevar.

Roska brez izjem izpolnjuje svoj del pogodbe. V njeni hiši so dobrodošli vsi. In vsem skuša pomagati.