A ideja subtilnega telesa ni nekaj, kar bi obstajalo zgolj na Vzhodu, temveč se najde tudi drugod. Po večini so vse kulture sveta ustvarile koncept dvojnosti, torej idejo telesa in duše (ali energije), a indijske religije so bile tiste, ki so naredile korak dalje ter predstavile tudi idejo povezave obojega. Subtilno telo naj bi bilo tako sestavljeno iz nekakšnih kanalov ali nadijev, skozi katere se pretaka energija, ter stičišč ali čaker, kje se ti kanali srečajo.
Čakre so torej tako imenovani energijski centri človeškega telesa, ki se med sabo prepletajo in drug na drugega tudi vplivajo. Beseda kot taka izvira iz sanskrta in pomeni kolo (kolo življenja), krog ali cikel, s čimer tudi opišemo njihovo delovanje.
Medtem ko glavna teorija vključuje vsega skupaj 88 tisoč čaker, je med njimi bolje poznanih zgolj sedem: korenska čakra, spolna čakra, solarni pleksus, srčna čakra, grlena čakra, čakra tretjega očesa in kronska čakra. Te potekajo vzdolž telesa, pri čemer je prva locirana na vašem presredku, začetku hrbtenice, zadnja pa na vrhu glave. 

korenska čakra
profimedia
korenska čakra

KORENSKA ČAKRA – ČAKRA STABILNOSTI IN OBILJA

Korenska čakra (muladhara) je znana kot center naše stabilnosti (tudi finančne) in je povezana z domom, občutkom pripadnosti ter samo identiteto. Beseda je sestavljena iz dveh delov, in sicer: mula – korenina in dhara – podpora. Čakra se nahaja na začetku hrbtenice in je močno povezana z elementom zemlje.  

Z delom na prvi čakri si zagotavljamo ne le lastno stabilnost v življenju (osebno, finančno, v odnosih, pri delu), ampak tudi dovolj energije za delovanje ostalih čaker. Na čakro in njeno delovanje lahko vplivamo ne le z uporabo rdeče barve (obleke, kristali, dodatki, barvne meditacije), ampak tudi s fizičnimi vajami in dihalnimi tehnikami. Plešite, prakticirajte jogo in se na splošno obdajte z elementi narave.

Njena misel: obstajam.

Afirmacija: jaz sem dovolj.

spolna čakra
profimedia
spolna čakra

SPOLNA ČAKRA – ČAKRA INTIME IN USTVARJALNOSTI

Čeprav bi glede na njeno ime morda hitro sklepali, da nam lahko pomaga le pri seksu, je v resnici povezana z vitalnostjo na splošno, zdravjem in sposobnostjo ustvarjanja. Znana je tudi kot svadhišthana, kar se prevede kot »prostor ali sedež biti« (sva = bit; adhišthana = sedež, prebivališče). Je torej center ega, kreative in po svoje uživanja. Govorimo o energiji, ki vas lahko motivira, da uživate v življenju, prav tako pa se brezskrbno predate užitkom telesa.

S svojo magično oranžno barvo je močno povezana tudi z elementom vode, nahaja pa se tik nad genitalijami. Da jo okrepite, je poleg joge in meditacije vsekakor priporočljiva uporaba omenjene barve (tudi v prehrani, ne le pri oblačenju), ugodno lahko nanjo delujejo kamni, kot so rubelit, zlati topaz in roževec.

Njena misel: želim.

Afirmacija: zaslužim si zdravo in strastno življenje.

solarni pleksus
profimedia
solarni pleksus

ČAKRA SOLARNEGA PLEKSUSA – ČAKRA SAMOZAVESTI

Tretja čakra vašega telesa se imenuje tudi manipura, ka pomeni sijoči biser. Niste se zmotili, če vam je pri tem prišlo na misel, da ste biser prav vi sami. V njej se rodijo samozavest, identiteta in volja za duhovno rast. Skriva moč, s katero smo se sposobni z vsem spoprijeti odločno in samozavestno.

Ta čakra je na predelu popka in sije v sončni rumeni barvi. Povezana je z elementom ognja, ki si ga tudi vizualiziramo med meditacijami.

Če čutite, da bi jo radi okrepili, izboljšali njeno delovanje, vam poleg uporabe rumene barve priporočamo jogo in meditacijo ter na splošno izpostavljanje soncu, prižiganje svečk (ali meditiranje ob ognju), aromaterapijo (limona, sivka, mira) in dnevno govorjenje pozitivnih afirmacij. Med kamni bodo na to čakro najbolje vplivali tigrovo oko, jantar in topaz.

Njena misel: nadziram.

Afirmacija: sprejemam se popolnoma; sprejemam svoje kvalitete in šibkosti.

srčna čakra
profimedia
srčna čakra

SRČNA ČAKRA – ČAKRA LJUBEZNI

Vsi smo se že kdaj soočali z bolečim srcem zaradi propadlih zvez, neuslišane ljubezni in podobno. Posledično kaj hitro sami sebe zapremo pred ljubeznijo ali pa postanemo pretirano odvisni od odnosov. Četrta čakra, ki je poznana kot srčna, ima tudi drugo ime – anahata, kar se prevede v »neprizadet«, in ravno to je nekaj, kar bi morali doseči vsi.

Ni treba, da ste v ljubezni nesrečni. A kako to spremeniti? Vsekakor bi bilo dobro okrepiti svojo srčno čakro in si tako predvsem prizadevati za ljubezen do sebe. Saj veste, vse se začne pri vas. Dokler se ne boste ljubili vi, vas nihče drug ne bo.

Ker je čakra povezana z zeleno barvo in elementom zraka, je seveda prva poteza njene krepitve ta, da se večkrat odpravite na sprehod v naravo, kjer delate dihalne vaje. Prav tako je priporočljiva uporaba zelene v vaši okolici in pri oblačenju, modnih dodatkih, nikakor pa ne bo šlo brez meditacij ali joge. Raziščite možnosti in izberite tisto/tiste, ki so vam najbližje.

Njena misel: ljubim.

Afirmacija: zaslužim si ljubezen.

grlena čakra
profimedia
grlena čakra

GRLENA ČAKRA – ČAKRA IZRAŽANJA

Ljudje smo družabna bitja, odvisni od odnosov, ki jih tekom svojih življenj ustvarimo. A odnosi ne obstojijo, če z ljudmi nismo sposobni ohranjati prave komunikacije. Ravno za to pa je »odgovorna« grlena čakra ali vishuddha, kar pomeni »zelo čist/neokrnjen«.

A medtem ko bi, po imenu sodeč, lahko sklepali, da je čakra povezana zlasti z govorom, gre v resnici za širši koncept izražanja: pisanje, govorjenje, risanje, ustvarjanje na splošno, torej za vsako obliko osebnega izražanja. Prek te čakre ste v danem času sposobni jasno prositi za tisto, kar potrebujete, prav tako vam ni težko govoriti resnice in nasploh izražati svojih mnenj.

Barva grlene čakre je modra, njen element pa je prostor (eter). Če se vam zdi, da ste občutili njeno blokado, vam lahko pomaga uporaba modre barve v svojem življenju (hrana, oblačila, dodatki). Okoli vratu si obesite obesek s turkizom ali akvamarinom, doma pa se med meditacijo ali relaksacijo predajte vonju eteričnega olja limete, jasmina, mete ali žajblja. Vsekakor je priporočljiva meditacija, pri kateri predelate občutke in strahove, prav tako izražanje prek različnih ustvarjalnih kanalov (pisanje, risanje, ples in podobno).

Njena misel: izražam.

Afirmacija: moje misli so pozitivne in vedno se izražam v skladu s svojo resnico.

ažna čakra
profimedia
ažna čakra

TRETJE OKO – ČAKRA INTUICIJE

Šesta čakra vašega telesa, ki je verjetno najbolj poznana med vsemi, se imenuje tudi ajna, kar pomeni »preko/onstran modrosti«. Gre torej za center, ki vam pomaga videti in čutiti stvari zunaj materialnega, prek tega pridobivati za vas pomembne informacije. Pravilno delovanje čakre tretjega očesa vam lahko pomaga videti svet takšnega, kot je, manifestirati lastne želje in izboljšati intuicijo.

Nahaja se med vašimi obrvmi in sije v indigo barvi. Njena ubranost vam pomaga pri samozavedanju, duhovnih spoznanjih in jasnovidnosti kot taki, dobro služi tudi pri zaznavanju vzorcev in spominu.

Če menite, da je čakra blokirana, je poleg meditacije priporočljivo, da se obdate z indigo barvo, vizualizirate cilje in uporabljate kamne, kot so ametist, sugelit in smaragd.

Njena misel: sem priča.

Afirmacija: sem moder/modra in razumem globlji pomen življenja in situacij.

kronska čakra
profimedia
kronska čakra

KRONSKA ČAKRA – ČAKRA ZAVESTI

Sedma čakra našega telesa, ki jo poznamo pod imenom kronska čakra, je v samem bistvu center spiritualnosti in lastne mirnosti. Nahaja se na vrhu glave in je tako povezava našega telesa in duše z Univerzumom. Njeno drugo ime, sahasrara, pomeni »lotos s tisočimi listi«, kar pa nosi tudi svojevrsten pomen. Kot se nenehno odpirajo tisočeri cvetovi, moramo tudi mi nenehno odkrivati cvetove nove modrosti, torej širiti svoje znanje.

Prek te čakre lahko človek kljub zahtevam sveta preide z osredotočanja zgolj na materialno k zavedanju višjega smisla življenja. Namesto da zadoščenje išče v fizičnem, se zave, da je prava sreča zunaj tega. Odpiranje kronske čakre tako omogoča, da zaživimo polnejše in predvsem pomirjeni sami s sabo. Vidimo bistvo, povezanost in resnico o vsem, kar nas obkroža.

Ko boste čakro uravnotežili, boste v resnici zasijali tudi sami. Kako to narediti? Kot vse v spiritualnosti tudi to potrebuje svoj čas, predelovanje lastnih strahov. Tako je najmočnejša oblika čiščenja in odpiranja omenjene čakre ravno meditacija, med katero se povezujete z Univerzumom in ne nazadnje sami s sabo. Ker je povezana z vijoličasto barvo, si jo lahko vizualizirate, kako vas objema, ali jo na splošno vključite v svoj vsakdan. Doma se predajte vonju sivke, mire ali vrtnice, pomaga lahko tudi kristal ametist.

Njena misel: sem, kar/kdor sem.

Afirmacija: sem popoln/popolna in eno z Univerzumom.

Kot ste lahko razbrali, ima vsaka od omenjenih sedmih večjih čaker našega telesa svojevrstno vlogo v življenju, in prek dela na njih tudi izboljšujemo svoja življenja. A vedite, da se čakre ne blokirajo kar same, temveč so za to odgovorne naše akcije. Mi smo tisti, ki se oklepamo stvari, strahov, mi smo tisti, ki prek misli in besed vplivamo na delovanje ne le nas samih, temveč naših čaker.

KAKO VEM, KATERA ČAKRA JE BLOKIRANA?

Dandanes velja prepričanje, da lahko na podlagi tega, s čim se v danem času soočamo, razberemo, katera čakra (ali čakre) je tista, ki potrebuje našo pozornost.

Preverite v nadaljevanju, kateri so najpogostejši znaki blokade ali neravnovesja za vsako čakro posebej.

 1. Korenska čakra: kronična utrujenost, nestabilnost, težave z denarjem, nenehno pritoževanje, depresija, občutek ujetosti, nesprejemanje lastnega telesa/videza

 2. Spolna čakra: razdražljivost, pomanjkanje strasti, ljubosumje, hladnost v odnosih, namerna izolacija, manipulacija, skakanje iz ene zveze v drugo, negativen odnos do spolnosti, slaba samopodoba

 3. Solarni pleksus:  tesnoba, krivda, občutek manjvrednosti, nagnjenost k pretiranemu analiziranju, obsedenost s fizičnim videzom, nizka samopodoba, sebe vidite kot žrtev, nesposobnost prevzemanja odgovornosti za dejanja, predajanje moči drugim, zavist, težave z želodcem

 4. Srčna čakra: dvomljivost, nihanje razpoloženja, egocentričnost, strah pred odnosi ali na drugi strani odvisnost od odnosov, emocionalno zapiranje pred drugimi (zaradi preteklih srčnih bolečin), zamerljivost, težave s srcem, astma, alergije

 5. Grlena čakra: laganje, tih govor, nezmožnost izražanja lastnega mnenja, slepo sledenje drugim, ideja, da vas nihče ne upošteva, težave z grlom, ustno votlino, zobmi

 6. Tretje oko: premočna domišljija, odvisnost od materialnega, uhajanje misli, nenehno spraševanje »zakaj sem tu«, pomanjkanje intuicije, nenehno iskanje smisla življenja, neodločnost, glavoboli

 7. Kronska čakra: občutek osamljenosti, pretirana navezanost na materialno, pretirana odvisnost od dosežkov, strah pred smrtjo, beg iz resničnosti, pretirano izpostavljanje intelekta, duhovna odvisnost ali popolno negiranje duhovne sfere, zamera do Boga, težave s koncentracijo, migrene

čakre 1
Profimedia
Naši energijski centri (čakre) so odgovorni za uravnoteženost duhovnih, fizičnih in mentalnih aspektov.

Tako pridemo za konec do vprašanja: In kaj sedaj? Kako naj čakro sploh spravim nazaj v ravnovesje?

Ne bom lagala, govora je o procesu, ki lahko traja kar nekaj časa. Kdorkoli vam ponudi instant rešitve, pri čemer vi v resnici ne naredite absolutno nič, vam laže. Očistiti čakro je eno … ohranjati to pretočno, pa drugo. Potrebno je delo na sebi, svojih mislih, svojem delovanju. Potrebno je predelati svoje travme, odpuščati, iskati odgovore znotraj sebe. Ja, za sam začetek je potrebno imeti sploh željo po spremembi na boljše. Medtem ko je zalogaj lahko morda za nekatere velik, je vsekakor to »bitka«, ki jo je vredno biti. Na koncu boste prišli ven kot zmagovalci in končno boste zaživeli tudi življenje, po katerem ste vsa ta leta hrepeneli. Preverimo torej nekaj poglavitnih tehnik, s katerimi lahko svoje čakre spravite nazaj v ravnovesje:

 1. Meditacija – pri tem se lahko osredotočite na uravnavanje le ene ali kar vseh hkrati. Medtem ko imate veliko meditacij za čakre že na spletu, se lahko te brez vodstva poslužujete tudi sami, v kolikor ste vešči meditacije kot take. Mnogi duhovni centri prav tako ponujajo razne skupinske meditacije ali prav posebne terapije, tekom katerih skupaj s terapevtom čistite blokade

 2. Joga – kadar je v igri zastoj pretoka energije, je vsekakor dobro tudi samo gibanje telesa, ki je povezano s prilagojenim dihanjem. Vsekakor vam joga pri tem več kot odlično pomaga, v kombinaciji z meditacijo pa vsekakor dela čudeže.

 3. Barvne terapije – ravno zato, ker so tudi čakre povezane z barvami, lahko ugodno vpliva tudi omenjena terapija; vsekakor je na tej točki pomembno dodati, da pride v poštev tudi uporaba barv, ki jih asociiramo z določeno čakro, pri čemer se gre tako za izbiro hrane, kot obleke, modnih dodatkov in dodatkov po hiši

 4. Reiki – mnogi svoje čakre čistijo tudi preko reikija. V kolikor niste pridobili potrebno izobrazbo, se vsekakor po pomoč obrnite na nekoga, ki reiki prakticira že vrsto let. Bodite pozorni, na koga se obrnete in seveda temeljite na podlagi priporočil drugih. Energijo so vseeno nekaj, s čimer se ni ravno za igrat

 5. Glasba – mnogi pričajo o ugodnem vplivu primerne glasbe, a vsekakor bi na tem mestu dodala, da je ta dobra kot dodatek meditaciji, ne pa ravno v solo obliki; mnogi trdijo, da je ravno solfeggio pri tem izjemno učinkovit, dodajajo pa tudi Isochronic Chakra Suite, ki vključuje tudi tibetanske sklede in petje.

 6. Ponavljanje pozitivnih afirmacij (npr. Afirmacije za vsako nebesno znamenje posebej)

 7. Masaža predelov, kjer se določena čakra nahaja

 8. Obisk profesionalnega zdravilca energij

 9. Uporaba eteričnih olj – slednje mnogi uporabljajo tekom meditiranja in joge, prav tako pa tudi pri prej omenjeni masaži

MOŽNA REŠITEV

Nekaj predlogov za negovanje čaker smo torej že navedli, pri hranjenju energijskih centrov in omogočanju pretočnosti med njimi pa vam je lahko v veliko pomoč tudi poseben energijski nakit. Med najbolj priljubljenimi kosi nakita, ki uravnavajo čakre, so sicer zapestnice iz kamnov v barvah posameznih čaker, a obstaja tudi elegantnejša rešitev: obeski, v katere so pravi kamni umetelno vdelani. Predstavljamo najlepše kose po našem izboru.

Čakra obesek svečenica ljubezni
PS
Čakra obesek svečenica ljubezni

Čakra obesek – svečenica ljubezni (naročite TUKAJ)
Subtilni obesek svečenica ljubezni je poimenovan tudi svečane čakre. V sebi nosi energijo kamnov, ki je usklajena z vsem sedmimi čakrami našega telesa. Obesek predstavlja žensko energijo, roke, usmerjene k nebu, pa simbolizirajo stik naše duše z višjimi silami nebes.

Čakra obesek čarobni pentagram
PS
Čakra obesek čarobni pentagram

Čakra obesek – čarobni pentagram (naročite TUKAJ)
Mehko zaobljeni trikotnik v sebi nosi energijo sonca in lune ter tako pooseblja moško in žensko božanstvo. V svoji sredi ima čarobni pentagram, ki so ga kot simbol uporabljali že stari Grki in Babilonci. Vsak krak predstavlja en element narave: vodo, zrak, ogenj, zemljo in svetlobo. Kadar ga nosimo, se vzpostavi prvinsko ravnovesje med našim bitjem in vsemi dobrobitmi narave, ki nam omogočajo, da lažje dosegamo svoje cilje.

Čakra obesek boginja obilja
PS
Čakra obesek boginja obilja

Čakra obesek - boginja obilja (naročite TUKAJ) 

Razkošno oblikovana boginja obilja nosi v sebi energije prvinskega blagostanja. Kamni, ki so prežeti z dobrimi energijami naših čaker, uskladijo našo vibracijo s pritokom obilja. Boginjin objem kamna, ki simbolizira našo kronsko čakro, pa nas neposredno poveže z božanskimi silami blaginje in napredka na vseh življenjskih področjih.

Obeske lahko nosite na kakršnikoli verižici okoli vratu, na zapestnici ali v žepu, pomembno je le, da je v stiku z vašim telesom, predvsem pa, da ga začutite kot svojega duhovnega vodnika.

Poleg predstavljenih čakra obeskov vas v naši spletni trgovini čakajo tudi drugi energijski pripomočki, ki vam uravnavajo čakre in vam pomagajo do bolj kvalitetnega življenja, polnega ljubezni, sreče, zdravja, uspehov, denarja, lepote ... Svoj čakra pripomoček poiščite na naslovu trgovina.petisvet.si.  

Vse izdelke iz naše spletne trgovine lahko naročite tudi na brezplačni telefonski številki 080 61 16.