vraže in običaji

Na silvestrsko noč nam višje sile dajo osupljivo moč!

P.K.
31. 12. 2018, 12.14
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 12.19
Deli članek:

Obdobje pred novim letom je pri naših prednikih veljalo za skrivnostno, celo nevarno, saj naj bi se med nami gibale močne energije, ki pa jih lahko izkoristimo sebi v prid.

PS
Počistimo staro, da bo lahko prišlo novo.

Med nami že dolga stoletja krožijo različne vraže, običaji in obredi glede silvestrske noči in novoletnega dneva. Ti nam poskušajo svetovati, kako zaključiti staro leto in kako vstopiti v novega, da bo to čim bolj plodno, zdravo, srečno in uspešno.

V preteklosti so namreč verjeli, da je zelo pomembno, kako se posloviti od starega leta in kako se podati v novo ter kaj početi na silvestrovo. Bistveno navodilo je bilo, da je treba narediti prostor novemu; navade so tako narekovale, da se že pred 31. decembrom temeljito pospravi dom, kar vključuje tudi odstranitev vsega starega, pokvarjenega in tistega, česar ne uporabljamo več.

Dreamstime
V novoletnem času si lahko prihodnost napoveste tudi sami.

Stare navade so vključevale tudi obred poslavljanja od preteklosti, sploh če je negativna. Od nje se je pred novim letom treba »odcepiti«, da nas energije slabih dogodkov minulega leta v novem ne bi ovirale. To simbolično storimo tako, da na list papirja nanizamo vse slabo, kar se nam je zgodilo, in ga nato zažgemo.

Prihodnost iz voska

Včasih so bili tudi prepričani, da je treba imeti na zadnji decembrski dan poplačane vse dolgove, s čimer naj bi v novem letu odganjali finančne težave. Dokaj pogost običaj na Slovenskem je bilo tudi obredno kajenje oziroma blagoslavljanje doma za božič, silvestrovo in svete tri kralje, saj naj bi to po ljudskem verovanju ščitilo pred uroki in drugimi nevarnimi silami.

V dnevih tik pred koncem leta naj bi bilo mogoče napovedati tudi prihodnost ali jo celo spremeniti, a le s posebnimi dejanji – uroki. V tem obdobju so v preteklosti čarali in vedeževali na različne načine in z različnimi pripomočki. Precej priljubljeno je bilo vedeževanje s podobami, ki nastanejo med vlivanjem stopljenega svinca ali voska v mrzlo vodo. Bistvo je razložiti simboliko, ki jo kaže podoba, nastala iz voska ali svinca v vodi.

Po mnogih čarovniških knjigah naj bi bila za prerokovanje zelo zanimiva jabolka. Veljalo je, da je iz olupka tega sadeža mogoče napovedati začetnico imena bodočega izbranca. Neporočeni naj jabolko olupijo v eni potezi in olupek vržejo čez levo ramo. Iz načina, kako olupek pade na tla, je mogoče razbrati začetnico osebe, ki nam bo prišla na življenjsko pot.

Dreamstime
Za urok s katerim bomo priklicali ljubezen, potrebujemo jabolko, bel prt, belo svečo in prstan.

Jabolko za ljubezen in blagostanje

Če želite izvedeti, koliko sreče vas bo spremljalo v prihodnjem letu, vzemite isti sadež, prerežite ga na pol in poglejte, koliko pečk je ostalo celih; več kot je neprerezanih, več dobrega vas bo spremljalo v novem letu. Če želite blagostanje, ga lahko dosežete s posebno postavitvijo jabolka in sveče. V čarovniški knjigi je zapisano, da je treba jabolko pobarvati v zlato barvo, ga postaviti na okensko polico na bel prtiček in zraven postaviti belo svečo, katere plamen naj sveti čez silvestrovo. Če želimo v svoje življenje priklicati ljubezen, je treba sveči in zlatemu jabolku dodati še prstan.

Na novega leta jutro lahko samsko dekle izve, ali se bo že tisto leto omožilo. Odgovor bo dobila, če se bo postavila v predprostor svojega doma, in sicer tako, da bo kazala hrbet vhodnim vratom. Nato naj copato vrže čez levo ramo. Če je copata s prednjim delom obrnjena proti vratom, pomeni, da bo dekle tisto leto odšlo od doma, saj jo bo »odpeljala« ljubezen.

Kdo naj da prvi roko

Omenimo še nekaj starih vraž. Ena izmed njih pravi, da za silvestrsko večerjo ni dobro jesti perutnine. Ker imajo te živali peruti in lahko letijo, bi tako iz našega doma namreč odletela tudi sreča. Pomembno je tudi silvestrsko razpoloženje; če bo veselo, je to zagotovilo, da nam bo tudi v vsem novem letu lepo. Mnogi namreč verjamejo, da bodo tako, kot bodo preživeli novoletno noč, preživeli tudi vse leto.

Zelo zanimiva in zabavna pa je tudi ta vraža, ki pravi, da naj na novo leto nikar prva sreče ne vošči ženska, saj bi to prineslo nesrečo, ampak naj vedno roko prvi poda in dobre želje izusti moški. Prav tako obstaja vraža, ki pravi, da si morata partnerja prva zaželeti srečo v novem letu, saj se drugače njuna zveza lahko zamaje.

Sila zanimiva je tudi v srednjem veku zelo pogosta navada, ki se je nanašala na nohte in lase. Ker so čarovnice takrat napoje kuhale in ljudi zaklinjale iz človeških las in nohtov, je večina, ko se je strigla ali si krajšala nohte, te skrbno pospravila, da jih ne bi nihče mogel z njimi prekleti. Vraževerni ljudje so ostrižene ostanke nohtov skrbno zažgali. Zaradi močnih energij in ker naj bi bile čarovnice na silvestrovo zelo dejavne, je na ta dan odščipnjene nohte in postrižene lase torej dobro zažgati.