Misterij

Zunajtelesna izkušnja: ko se zavest odlepi od telesa

P.K.
19. 12. 2018, 13.50
Posodobljeno: 19. 12. 2018, 14.21
Deli članek:

Misteriji, ki jih odkrivamo tokrat, se nanašajo na nematerialni svet, ki je tudi prisoten, ga pa ne priznavamo ali vsaj ne razmišljamo o njem tako goreče kot o materialnem svetu.

PS
Zunajtelesna izkušnja je je v svoji najširši definiciji vsaka izkušnja, pri kateri z nobenim od petih fizičnih čutil ne moremo zaznati in premakniti določenega dela telesa

Se vam je kdaj zazdelo, da ste šli onkraj telesnosti? Kot da je telo nekje ostalo, vi, kot zavest, pa ste se od njega »odlepili« in odpotovali v okolico, po planetu ali celo dlje – v neskončne širjave vesolja? Logično je, da se človek ob tem sprašuje, zakaj se mu to dogaja – kakšen je namen oziroma vzrok takih »odhodov« iz telesa. Zanima ga tudi, zakaj že ob misli na tako izkušnjo doživlja strah.


Največkrat se zunajtelesna izkušnja zgodi v stanju, ko smo nekje med budnostjo in spanjem. Na milijone posameznikov poroča, da so se kar naenkrat znašli nad posteljo; zapustili so svoje telo in lebdeli nad posteljo ter opazovali sebe, kako ležijo. Njihovo telo je bilo nepremično. Izkušnja je bila za večino zelo begajoča in strašljiva, a se v resnici ni treba ničesar bati.

Za kaj sploh gre in kaj se z nami dogaja, nam poskuša razložiti Igor Poje, soustanovitelj Zavoda Gnozen (www.gnozen.com) in dolgoletni raziskovalec zunajtelesnih izkušenj. Poje je s kolegom, dr. Julijanom Naskovim, mag. klinične psihologije, že večkrat vodil predavanja in delavnico o zunajtelesnosti na združenju za proučevanje obsmrtnih izkušenj v ZDA – IANDS (International Association for Near Death Studies).

Dreamstime
Lucidne sanje so tudi nekakšna izventelesna izkušnja. Govorimo o sanjah, ki se jih zavedamo.

Obsmrtna izkušnja

Pojeta najprej zaprosimo, da nam razloži, kaj sploh zunajtelesna izkušnja je. Pravi, da je to v svoji najširši definiciji vsaka izkušnja, pri kateri z nobenim od petih fizičnih čutil ne moremo zaznati in premakniti določenega dela telesa. »Delimo jo na nezavedne (sanje) in zavestne (lucidne sanje, astralna projekcija in obsmrtne izkušnje).« 

Dreamstime
Taka izkušnja je za večino zelo begajoča in strašljiva, a se v resnici ni treba ničesar bati.

Pojasni nam, da zunajtelesne izkušnje doživljamo praktično vsi, in sicer v obliki sanj, vendar napačno mislimo, da smo pri tem v materialnem svetu. »Lucidne sanje pa po drugi strani omogočajo, da se zavemo, da smo v nematerialnem svetu. Nadalje, ko naredimo določene premike v tem novem svetu, pa je to astralna projekcija,« razloži. 

Te izkušnje se zgodijo, pravi, ko naših pet čutil ne deluje, prebudijo se nematerialna čutila, kot je na primer pogled iz ene točke na vse strani. »Spontana izkušnja se po navadi zgodi v vmesnem stanju med budnostjo in spanjem, kjer je naša zavest že prisotna, tik preden se zbudimo. Naj povem še, da lahko s tehnikami astralne projekcije tudi sami namerno povzročimo lucidne sanje ali astralno projekcijo, pri čemer se zavedamo, da smo sredi sanj, vendar se ne prebudimo. Pomoč pri 'povzročanju' zunajtelesne izkušnje so tudi avdiofrekvence, pri katerih spodbudimo možgane, da zamenjajo beta frekvenco (budno stanje) v alfa, delta, theta (zavestno, a ne budno stanje).«

Ni samo fizični svet

Igorja Pojeta vprašamo še, kaj bi lahko bila korist zunajtelesnega potovanja. »Najpomembnejše sporočilo zunajtelesne izkušnje je, da ljudje dobijo dokaz, da nematerialni svet obstaja, predvsem pa poraste razumevanje dimenzij iznad tretje. Od tu naprej, odvisno od naše energijske moči, pa potujemo dalje v smeri naših želja. Ker to ni fizični svet, lahko potujemo s hitrostjo misli po okolišu, po zemlji ali v vesolje. Če nam je tak pristop pisan na kožo, lahko v najvišjih dimenzijah pridemo do temeljnih odgovorov na človeška vprašanja, kot je smisel našega obstoja ...« pove naš sogovornik, ki je za začetnike skonstruiral tudi napravo, ki omogoča prve izkušnje v vmesnem stanju med budnostjo in spanjem.

Priporočilo

Negativne izkušnje z zunajtelesnim doživetjem ima lahko, kot pojasnjuje naš sogovornik, samo psihično nestabilna oseba. Zato se za te vrste aktivnosti priporočajo bister um in stabilna čustva.

Ob zaključku pogovora z life coachem Pojetom poskušamo razjasniti še, zakaj vlada toliko strahu ob tej temi, še več ob izkustvu ali samo ideji, da bi se nam to pripetilo. »Na začetku je strah utemeljen, saj take vrste izkušnje še niso imeli. Dogodki predstavljajo situacijo, v kateri človek nima nadzora nad telesom, medtem ko se zaveda, da je nekje drugje. Zaradi strahu se tudi vrne nazaj v telo, tako da je strah kot neki varovalni mehanizem za vrnitev. Če se premaga strah, se je mogoče na teh nivojih zadržati, medtem ko je trajanje izkušnje zelo odvisno od volje, energije in koncentracije,« zaključi.

Kako jih doživlja on

Svoje prve zunajtelesne izkušnje bi Igor Poje opisal kot raziskovalne in so podobne navidezni resničnosti, ki jo lahko sam ustvarjaš.