ZANIMIVO

Pokojni lahko ponoči pritisnejo na nas

Sonči Nered Čebašek
31. 10. 2018, 12.11
Posodobljeno: 31. 10. 2018, 12.18
Deli članek:

V teh dneh se vsi spominjamo svojih pokojnih. In vsem se nam v zvezi z ljubimi, ki so nas v tem svetu zapustili in odšli v nebo, postavljajo nešteta vprašanja.

PS
Pokojne zaznavamo na različne načine.

Tokrat vam bomo pomagali rešiti najpogostejše uganke v povezavi s pokojnimi.

Za pomoč smo zaprosili Urško Puš, ki je naš najbolj priznan medij za komunikacijo s pokojnimi. Z veseljem nam je ustregla in najprej podala osnovne iztočnice.

Arhiv S24
urška puš

»Če ne čutimo, da bi šli na pokopališče, lahko pokojnim svečko prižgemo doma. Ne štejejo obiskov na grobu. Veseli so, če se jih spomnimo in obeležimo njihov spomin. Lahko z njihovo najljubšo pesmijo, hrano. Lahko damo za mašo. Karkoli čutimo, da je prav za nas oziroma kar lahko v tistem danem trenutku naredimo.

Potem ko se soočimo s smrtjo, se tudi s predmeti, ki so zapuščina. Je vseeno, kako porabimo denar, ki smo ga podedovali?

Seveda. Pokojni ne čutijo več jeze in zamere. Vsaj tisti ne, ki so prečkali v Onostranstvo.

Kaj pa pokojnikov nakit  – ga lahko nosimo v njegov spomin? Ga je treba kako očistiti ali ga je bolje kar prodati, morda kam zakopati …

Z nakitom lahko naredimo, kar nas je volja. Lahko ga nosimo, predelamo, pretopimo, prodamo, podarimo. Umrli pa vedo, kaj smo ali še bomo naredili z njim. Tudi če smo prstan izgubili.

In oblačila?

Oblačila je priporočljivo v doglednem času pospraviti. S tem naredimo prostor za novo v našem življenju. Oblačila lahko tudi podarite ali prodate. Nič ne bo narobe, če ste kakšen kos obdržali.

Po babicah vedno ostane veliko posteljnine, brisač – kako je s tem?

Lahko vržemo stran, podarimo ali uporabljamo.

Velja enako za vaze in kozarce?

Ravno tako. Če nam pridejo kaj prav, jih uporabimo ob posebnih priložnostih, če ne, jih vrzimo proč ali podarimo.

Je za pokojnega, ki je bil veren, kaj vredno, če se župniku plačuje za maše?

Zagotovo. Tako da če že dolgo niste dali za mašo, kar pot pod noge.

Kako nam pokojniki najpogosteje sporočajo, da so ob nas?

Prek peres, puščajo kovančke na nenavadnih mestih, ptice se zaletavajo v okna, vrata, slišimo njihovo/našo pesem, slišimo korake, vidimo sence in obrise, stvari izginjajo in se premikajo, elektrika in aparature nagajajo  ...

So njihove energije vedno blagodejne za nas ali nam lahko tudi škodujejo?

Ne zaznavamo jih vedno kot blagodejne, saj se lahko pokažejo kot temna silhueta, kot tesnoba v prsih, pokažejo se lahko s sprožanjem bolečine v določenem predelu telesa, kjer so sami imeli težave ali so zaradi tega umrli, ponoči lahko pritisnejo na nas. Odvisno od posameznega primera, koliko je človek odprt za znake in simbole Onostranstva, koliko se boji neznanega in nevidnega ...

Prvi november je tukaj, dan vseh svetih … kakšen napotek, da bo na ta dan njihovo druženje z nami čim lepše?

Zelo veliko ljudi ob prvem novembru v sebi začuti močno čustveno konotacijo. Spomnite se pokojnikov z radostjo in mirom v srcu, z vedenjem, da so tudi oni našli svoj spokoj. Ne ustavljajte solz, ne ustavljajte misli. V vsem so z vami in ob vas ...