Hotel Bellevue

Tavajoča duša žalostne neveste v ljubljanskem hotelu

Polona Krušec
30. 10. 2018, 07.24
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 08.01
Deli članek:

Preverili smo ali vse to, kar o markantni, a propadajoči stavbi nad prestolnico govorijo domačini, drži. Duhove smo iskali skupaj s človekom, ki je mojster za njihovo izganjanje.

PS
Ženska je ujeta v času in prostoru.

Hotel Bellevue nad ljubljansko dvorano Tivoli, ki je nepremičninski spomenik lokalnega pomena, zapuščen sameva že precej dolgo.

sr
Hotel Bellevue je znan kot objekt v katerem straši. V njem naj bi prebivali zli duhovi.

Stavba je v zelo slabem stanju, kar je posledica večdesetletnega zanemarjenja, pa tudi več požarov. Nazadnje so jo ognjeni zublji prizadeli leta 2014, ko je bilo uničeno ostrešje. Objekt je zaradi tega propadajoč in v njegovi bližini ni varno hoditi. Zato so ga tudi ogradili in s tem sprehajalcem, ki jih je dnevno tam kar nekaj, onemogočili dostop do njega.

dreamstime
Legenda pravi, da v hotelu straši duh ženske, ki je nekoč tam ubila svojega moža, nato pa še sebe.

V zvezi s kompleksom na Šišenskem hribu sicer kroži precej zgodbic. Tudi precej srhljive. Mnogi v klepetalnicah s paranormalno vsebino poročajo o tem, da tam straši. Prisotnost duhov je za nas potrdil tudi strokovnjak za paranormalno, Rok iz Ljubljane.

V lasti bogataša

A najprej v zgodovino. Nekdaj je na tej lokaciji stala le lesena kavarna, ki jo je okrog leta 1909 kupil šišenski vinski trgovec Alojzij Zajec in jo »spremenil« v hotel secesijskega sloga. Zajec ga je nato dal v najem, dobrih deset let kasneje pa ga je prodal družini Šterk, ki ga je imela v lasti do leta 1953. Nato je njegov lastnik postalo Gostinsko podjetje Vič, ki ga je kasneje z denacionalizacijo izgubilo. Dediči so leta 2008 hotel prodali mariborskemu študentskemu servisu.

Od tu je menda šel v jordanske roke, njegov zadnji in aktualni lastnik pa naj bi po naših informacijah bil eden od najpremožnejših Slovencev, Izet Rastoder, ki je domnevno zanj plačal kar sedem milijonov in pol. Kakšne namene ima možakar z objektom, ni jasno. Se je pa nekaj časa govorilo, da ga bo obnovil, a se v tem smislu ni zgodilo še nič.

Wikipedia
Tako je hotel nad dvorano Tivoli izgledal včasih. Zdaj je le še bleda senca te podobe.

Ubila je ženina

S hotelom so povezane nenavadne, precej grozljive govorice, ki jim človek bolj težko verjame. Pravijo namreč, da naj bi tam prebivali duhovi. Najbolj poznana je zgodba o duhu neveste. »Legenda pravi, da sta pred nekaj desetletji tam na poročno noč nočila mladoporočenca. V njuni sobi naj bi prišlo do umora; žena naj bi se spravila nad moža, potem pa naj bi sodila še sebi,« poročajo na spletu.

Njen duh naj bi še danes strašil v hotelu Bellevue. V zgornjih nadstropjih naj bi celo še vedno visela njena poročna obleka. »V primeru, da se obleka umaže, menda madež izgine kar sam od sebe,« je še zapisano na spletnih forumih, kjer poteka debata o tovrstnih temah.  

Avtorica spletnega zapisa, ki opisuje legendo, zapiše še, da je tudi sama že raziskovala zadevo in da je zato bila ponoči večkrat v hotelu ter naj bi imela od tam tudi neko zanimivo fotografijo, na kateri naj bi se videl obraz ženske. Predvideva, da gre za krvoločno nevesto, kot so jo poimenovali domačini.

sr
Izganjalec duhov Rok

Duhovi tam so

Kaj se dogaja med štirimi stenami misterioznega hotela, smo poskušali raziskati z ljubljanskim izganjalcem duhov Rokom. Ta se nam je pridružil na terenu; seveda smo šli na sam kraj dogodka, kjer nam je bil voljan odgovarjati na mnoga vprašanja.

Najprej nas je zanimalo, ali lahko ugotovi prisotnost duhov v hotelu, na kar je odgovoril pritrdilno. Seveda nas je takoj zanimalo, kako. »Ugotavljali bi jo lahko z nihalom, z darom jasnovidnosti ali tako, da se močno skoncentriramo, gremo v neko meditativno stanje, kjer zastavimo vprašanje in dobimo odgovor. No, to slednje je malo bolj kompleksno – v teh smereh je treba imeti tudi dar,« pove uvodoma, nato pa kar preide k »delu«.

Umiri se, svoj pogled usmeri v »nič« in nekaj časa samo strmi, potem pa nam razkrije, kaj vidi: »Da, v hotelu so prisotni duhovi. Večinoma so neškodljivi, sta pa med njimi tudi dva demona. Ti pa so nevarnejši.« Vztrajamo pri tem, da nam pove, ali tudi on zaznava duh krvoločne neveste, kar nam potrdi. »Prisotnost je. V bistvu kot da nas zdaj malo gleda tam zgoraj. Je pa ta duh predvsem žalosten. Želi si iti naprej, ampak ne zna. Ženska je ujeta v času in prostoru. V preteklosti je bila zlohotna, bila je kot žival, ki brani svoj teritorij, danes pa je 'dozorela' in nima več zlih namenov,« poudari.

Obsedenost z demonom

Razloži nam, da sicer obstajajo dobri, nevtralni in zli duhovi. »Ljudje jih po navadi zaznamo kot belo silhueto. Lahko se pojavijo tudi v obliki zombijev.« Po Rokovih besedah je dokaz njihove prisotnosti premikanje predmetov, lebdenje stvari ali ropotanje – vse to nepojasnjenega vzroka. »Če ljudje to zaznajo, jim lahko pomagam,« pravi naš sogovornik, s katerim lahko stik vzpostavite prek spletne strani www.myantahkarana.com.

Ljubljančan nam pojasni tudi, kaj pomeni, če nas obsede najbolj nevaren od duhov – demon. »To čutiš kot neko težo za tilnikom ali na prsnem košu. Lahko se obsedenost izkazuje tudi kot buren izpad; človek čisto spremeni vedenje, videti je, kot da ni čisto pri sebi. Dobi tudi rdečkaste oči. Včasih se demonskost izrazi tudi skozi napad, podoben epileptičnemu.«

sr
Tako izgleda pročelje zapuščenega hotela

Opozori na še nekaj: amatersko klicanje duhov s pomočjo ouija plošče. Mnogi to dojemajo kot zabavo, a vznemirjati duhove na tak način ni priporočljivo. To potrdi tudi Rok. »Tako klicanje ima lahko za posledico tudi to, da duh ostane. Tako da bi rekel: klicanje duhov je kot nož. Z njim se da rezati kruh ali pa koga poškodovati, če me razumete.«

sr
Strašljiv pogled na razbito okno zapuščenega hotela