Astro

Naj mistični OM postane vaš blagoslov

Sonči Nered Čebašek
23. 10. 2018, 15.10
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 09.33
Deli članek:

Mantra je neizmerno močan duhovni obrazec, ki se je v različnih verskih tradicijah prenašal iz dobe v dobo – največ teh mističnih zlogov ali pesmi pa obstaja v sanskrtu, klasičnem jeziku hinduizma.

Dreamstime
om

Uporaba je odvisna od šole in filozofije, povezane z mantro, služi pa predvsem kot duhovno vodilo, beseda ali vibracija, ki častilcu omogoča osredotočenje na eno samo misel.

Tisti, ki mantro uporabljajo, priklicujejo njeno moč, da bi jih pomirjala in zdravila, zato jo tiho ponavljajo tako pogosto, kot le morejo.

Mantre pa imajo svojo vlogo tudi v verskih obredih za pridobitev bogastva, izognitev nevarnosti ali odstranitev sovražnika. Mantre so se razvile v indijskem vedizmu, nato pa so se uveljavile kot ena osrednjih prvin hinduizma ter pogosta praksa v budizmu, sikhizmu in džainizmu. Uporaba manter je danes splošno razširjena tudi v številnih duhovnih gibanjih, ki temeljijo ali so se razvila iz praks vzhodnjaških religij.

UČINKI

Ponavljanje mantre zveni tako preprosto, da večina ljudi težko verjame, kako učinkovito je, dokler sami ne poskusijo. Mantra nas namreč vsakič znova popelje globlje v zavest in bliže ljubezni in zavedanju.

Mantranje ni ponavljanje zaradi ponavljanja, temveč zaradi očiščenja, kot pomoč pri naporu. 

S preprostim ponavljanjem mantre dosežemo velike spremembe. Napetosti v telesu, zaradi katerih se pogosto pritožujemo in se slabo počutimo, izginejo. Odkrijemo tudi, da je resnično zdravje več kot to, da nismo bolni. Poleg tega utrdimo svojo voljo, kar pomeni konec odvisnosti, ki so nas morda zasužnjevale dolga leta. Razrešimo notranjo razcepljenost in odkrijemo, kakšni so naši cilji , zato postanemo dobrodejna sila v življenju, in ne (kot smo občasno vsi) nekakšno breme na zemlji. Izborimo si dostop do svojih notranjih darov – poguma, trpljenja, sočutja, ki so zdaj še zaklenjeni v nas.

Veliki mislec Eknath Easwaran v ponavljanju mantre vidi še več: »Z mantranjem se razcvetijo vsi naši odnosi; ljubimo in smo ljubljeni. Postopoma, če jo pogosto ponavljamo, mantra pronica v nas in popolnoma preoblikuje našo zavest.«

ZNAMENITI OM

Zlog »om« velja za najbolj znano mantro. Je sveti zvok in duhovni simbol v hinduizmu, ki pomeni bistvo končne resničnosti, zavesti ali atmana. To je zlog, ki se izgovarja bodisi samostojno bodisi pred mantro v hinduizmu, budizmu in džainizmu. 

.......................................................................................................................

Om je v hinduizmu eden najpomembnejših duhovnih simbolov. Nanaša se na atmana (dušo) in brahmana (celota vesolja, resnica, božanski – vrhovni duh). Prelepi Om čakra obesek, ki je oplemeniten še kristali v barvi čaker, je tako pravi blagoslov. Kupite ga lahko v trgovini našega duhovnega portala TUKAJ ali ga naročite na brezplačni telefonski številki 080 6116.

arhiv svet 24
Om čakra obesek

 .......................................................................................................................

Om je tudi pomemben del ikonografije, najdene v rokopisih, templjih, samostanih in duhovnih umikih v hinduizmu, budizmu in džainizmu v starodavnih in srednjeveških obdobjih. Simbol ima duhovni pomen v vseh indijskih dharmah, vendar se pomen in konotacije tega zloga razlikujejo med različnimi šolami znotraj ter med različnimi tradicijami.

Profimedia
Mahatma Gandhi: »Mantra postane sestavni del človekovega življenja in ga ponese skozi vsak težji preizkus.

Zlog pogosto najdemo na začetku in koncu poglavij v Vedah, Upanišadah in drugih hindujskih besedilih. To je sveto duhovno nagnjenje, ki je nastalo pred in med ponavljanjem duhovnih besedil, med pudžami in zasebnimi molitvami, ob obredih obredov, kot so poroke, včasih pa med meditativnimi in duhovnimi dejavnostmi, kot je joga.

Prav po zaslugi joge, katere vadba je zadnja leta po vsem svetu vse bolj razširjena, so tudi mantre spet zaživele v vsej svoji veličini. A tisti, ki mantro ponavlja, naj nikakor ne omalovažuje osnovnega pravila: mantre nikoli ne ponavljamo v prazno, kajti vsaka ponovitev ima nov pomen in nas popelje bliže bogu.

Ni pomembno, kje živite, kaj delate in koliko ste stari, ste akademik ali delavec, ste zdravi ali bolni – vedno si lahko pomagate z mantro.