Preden je umrla je povedala tudi, da bo EU propadla in da bo Rusija zavladala nad našim planetom, kar pomeni, da s 'koncem sveta' ni mislila popolnega uničenja Zemlje, temveč predvsem na konec sveta, kakršnega poznamo. Po njenem namreč prihaja nova doba, ki bo temeljila na pravičnosti, humanosti, ljubezni ter medsebojni pomoči.   


»Sirija bo v središču dogajanja, ko se bo človeštvo borilo s svetovno krizo neizmernih razsežnosti in z velikimi globalnimi spremembami.«

Nenavadno in še vedno skrivnostno bolgarsko jasnovidko Vango so večkrat primerjali z Nostradamusom, saj so se njene napovedi uresničevale kot po tekočem traku. Predvidela je na primer razpad Sovjetske zveze, černobilsko katastrofo, datum smrti Josipa Stalina, napad na newyorška dvojčka, 11. septembra, začetek 2. svetovne vojne, smrt princese Diane, nesrečo ruske jedrske podmornice Kursk …

Zato toliko bolj buri duhove njena prerokba, ki so jo doslej držali v tajnosti in je prišla na dan šele nedavno. Kot številni drugi preroki je tudi Vanga napovedala, da se bodo leta 2012 začele globalne spremembe na Zemlji, ki jih bo zapečatila Sirija. Z drugimi besedami, rekla je, da bo leta 2012 začetek konca. A kakšnega konca?

uvodna
Shutterstock, Reuters

Kaj natanko je napovedala leta 1996?

Takole je pred smrtjo dejala Vanga: »Sirija bo v središču dogajanja, ko se bo človeštvo borilo s svetovno krizo neizmernih razsežnosti in z velikimi globalnimi spremembami. Oblast v Siriji bo padla, a kaj bo potem …?« Kljub temačni, skoraj apokaliptični napovedi je Vanga poskrbela tudi za kanček optimizma. »Na koncu bo vendarle prišel spokoj. Sprašujejo me, ali se bo to kmalu zgodilo. Ne še. Sirija bo padla, toda izkazalo se bo, da zmagovalec ne bo tisti, za katerega vsi mislijo, da bo,« je bila Vanga kratka, a pomenljiva avgusta 1996, le nekaj trenutkov pred smrtjo.

V omenjeni prerokbi je Vanga spregovorila tudi o Evropi. Napovedala ji je žalostno usodo. »Evropa se nikakor ne more prenoviti!« To naj bi v prevodu pomenilo, da se Evropi obeta propad. Tudi za ZDA ni videla prav svetle prihodnosti, še najbolje naj bi jo po njenem odnesla Rusija. »Vse se bo stopilo kot led, nedotaknjena bo ostala le slava Rusije. Ta država bo ponovno postala velik imperij, ki bo predvsem imperij duha. Rusija se bo dvignila kot avreola nad našim planetom.«  

2
Shutterstock, Reuters

V zadnjih trenutkih življenja v tostranstvu je Baba Vanga najbližjim zaupala, da se bodo v dušah ljudi zgodile velike spremembe, takrat pa bo človeštvo vstopilo v novo dobo. Prav ta 'prehod' bo naznanil konec starega in začetek novega sveta.

V nevihti oslepela in postala jasnovidna

3

Baba Vanga se je rodila 31. januarja 1911 in umrla 11. avgusta 1996. Ker je prišla na svet prezgodaj, je dobila ime šele takrat, ko so bili že povsem prepričani, da bo preživela. V otroštvu pa se je Vanga znova znašla v življenjski nevarnosti. Pravijo, da jo je zajela huda nevihta z vetrom, ki jo je vzdignil v zrak. Po dolgem iskanju so jo končno našli na polju, s peskom v očeh, ki jih nikakor ni mogla več odpreti. Ker doma niso imeli dovolj denarja, so ji zdravniki opravili le delno operacijo, po kateri pa ni več spregledala. Od takrat je bila slepa, a to še zdaleč ni bilo vse. Po tem dogodku naj bi namreč dobila tudi izjemen dar napovedovanja, ki se je prvič pokazal, ko je našla izgubljeno očetovo ovco. Sprva so jo obiskovali le vaščani, pozneje pa so jo zaradi točnih napovedi začeli obiskovati tudi svetovni veljaki, intelektualci in politiki.