Astro

Iz globoke meditacije se ni več vrnil

T.P.
26. 9. 2018, 12.45
Posodobljeno: 26. 9. 2018, 12.47
Deli članek:

Sedel je v položaj lotosa in utonil v globoko meditacijo, iz katere se ni več prebudil. Pokopali so ga, čez čas pa izkopali iz groba. Njegovo telo do danes ni začelo trohneti in je mehko, kot bi bilo živo. Pravijo, da ni odšel v smrt, temveč v neko drugo stanje.

Telo meniha Hamba Lame Itigelova ni strohnelo, čeprav je od njegove smrti minilo že več kot 80 let.

Budistično menih Hambo Lama Itigelov iz sibirske republike Burjatija predstavlja enega največjih svetovnih misterijev. Čeprav je umrl že leta 1927, njegovo telo še do danes ni strohnelo. Njegovi sklepi so upogljivi, tkiva mehka kot pri živem človeku, telo pa je ohranjeno, kot bi umrl pred 36 urami. Ko so septembra 2002 v prisotnosti uradne osebe in budističnih svečenikov odprli leseni sarkofag z njegovimi posmrtnimi ostanki, so ugotovili, da se telesa čas ni dotaknil ter da je ostalo v enakem položaju lotosa, v katerem je umrl med meditacijo. Telo je bilo enako tudi ob pregledu leta 1955 in 1972. Nikoli na njem niso zaznali znakov trohnenja.

Lahko je hodil po vodi

Lama Itigelov je postal legenda že v času življenje, bil je vodja budistov vzhodne Sibirije od leta 1911 do 1917. Slovel je kot filozof in zdravnik, govorilo pa se je, da lahko kot Jezus hodi po vodi. Najbolj skrivnostna je njegova smrt. Leta 1927 je namreč Lama, obkrožen z učenci, sede v položaj lotosa in naročil, naj njegovo telo po določenem času izkopljejo iz groba, češ da se bo vrnil živ. Zatem je utonil v globoko meditacijo.

Lamino telo je shranjeno v Ivolginskem Datsanu (najpomembnejšem ruskem budističnem samostanu) pri mestu Ulan-Ude v Burjatiji.

»Jasno je, da Itigelov ni živ, saj ne more vstati in hoditi, vendar pa z odhodom na drugi svet v stanju meditacije ni vstopil v smrt, temveč v drugo stanje. Rezultati raziskav kažejo, da se je Lama umetno spravil v stanje mirovanja, beljakovine v njegovih celicah pa so take kot pri živih organizmih,« pojasnjuje doktorica zgodovine Galjina Jeršova.