Astro

Kako ugotovimo, da sanjamo?

Sonči Nered-Čebešek
13. 9. 2018, 10.35
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 10.42
Deli članek:

Pomeni podob, ki se nam pojavljajo v sanjah, so že iz davnine velikanska uganka, ki si jo želijo razrešiti mnogi sanjalci.

profimedia
Še tako dobre razlage nam prav nič ne pomagajo, če si ne zapomnimo, kaj smo sanjali.

Preprosti napotki za bolj pestre noči 

Zaradi radovednosti, kaj nam prinašajo sporočila iz sanj, obstaja temu primerno velikansko število sanjskih knjig z razlagami simbolov.

Sanje so duša stvari in imajo večji pomen kot resničnost.

V zadnjih letih pa so največji hit med raziskovalci sanj lucidne oziroma zavestne sanje.

V obeh primerih – najsi gre za razlago ali ozaveščanje – pa obstajajo pravila, ki nam pot samospoznavanja imenitno tlakujejo.

POMNJENJE

Za razlago pojavov iz sanj je seveda pogoj, da si točno zapomnimo, kaj se nam je sanjalo. Pomembno je, da se tistega dne, ko si sanje želite zapomniti, psihično dobro počutite. Ne usmerjajte trdovratno pozornosti na ta cilj, temveč pustite duhu, da se na nočno »snemanje« mirno pripravi. Verjemite, da se bodo sanje same zapisale popolnoma naravno. Prvi korak pri zapomnjenju sanj je motivacija.

Vedno imejte ob zglavju majhen blok in pisalo. Preden zaspite, zapišite datum in na kratko opišite najpomembnejše dogodke tistega dneva – kaj ste počeli, kako ste bili razpoloženi, katera čustva so bila najmočnejša in podobno. Pišite na kratko, v telegrafskem stilu. Dovolj je, da za vsak dan zapišete tri do štiri vrstice.

Preden zaspite, si mirno nekajkrat ponovite sporočilo: »Sanje si bom zapomnil(a).«

Takoj ko se zbudite, si še v postelji zabeležite vse, kar vam pade na um kot nadaljevanje tistega, kar je nejasno preplavljalo vašo dušo v zadnjih minutah. Naučite se odpirati svojo dušo na tak način, s pogledom nazaj, v preteklost.

Zapišite si prav vse, česar se spomnite: delček sanj, bežen občutek ali preprosto to, da se ničesar ne spomnite in da ste razočarani.

Če boste vsako jutri zabeležili vse, česar se spomnite z vaše »tančice sanj«, se bodo možgani navadili na beleženja oziroma pomnjenja tistih elementov, ki običajno izpuhtijo iz spomina kot jutranja megla.

Bolj ko se boste poglabljali v proces pomnjenja sanj, bolj boste ugotavljali, kako je to naravno in preprosto. 

Ker se praviloma zbujamo tik za tem, ko smo sanjali, boste prav kmalu presenečeno spoznali, koliko elementov si zapomnite. Naj vas ne vznemiri, če si sanj ne morete zapomniti vsak dan. Če si zapomnite ene ali dvoje sanje tedensko, imate na razpolago dovolj materiala za ugotavljanje njihovega pomena.

PREVERJANJE

Pri lucidnih sanjah pa gre za to, da sami pri sebi ugotovite, ali sanjate in na dogajanje zavestno vplivate. Za doseganje lucidnih sanj obstaja več tehnik, o katerih potekajo celo seminarji, a se mnogim ljudem zgodijo povsem spontano. V takih primerih je seveda zlata vredno, če znamo preveriti, ali v tistem trenutku resnično sanjamo. Strnili smo nekaj najbolj preprostih napotkov za test.

- Poglejte v roke. Dvignite jih predse in jih pozorno opazujte. Ali so videti normalno? Koliko prstov imate? So normalne oblike? Če so videti nenavadno in če jih ni na vsaki roki pet, sanjate.

- Poskusite se z jezikom dotakniti svojega komolca – v resničnem življenju to ni mogoče, v sanjah si komolec obliznete z lahkoto.

- Preberite nekaj. Ko končate, se za trenutek obrnite proč, potem pa besedilo še enkrat preberite. Se je med tem kaj spremenilo? Če se je – seveda sanjate.

- In še zadnje navodilo: z eno roko si zatisnite nos, z drugo prekrijte usta in poskusite vdihniti. Gre? Potem sanjate.

profimedia
Čeprav se izraz lucidno sanjanje sliši malce fantastično, pa je pojav zelo pogost. Uradni podatek je jasen: zavestno je vsaj enkrat v življenju sanjal vsak drugi človek.