Astro

Mala šola astrologije

Mojca Gregorčič, astrologinja
12. 9. 2018, 10.16
Posodobljeno: 12. 9. 2018, 10.41
Deli članek:

Astrologija je stara kot človeštvo, njeni začetki segajo daleč v pradavnino.

PS
astro

Že od nekdaj je človek opazoval zvezdnato nebo, proučeval menjavo dneva in noči, se veselil letnih časov in s strahom pričakoval čas povodnji in velikih suš. Na podlagi vseh teh opazovanj in raziskovanj se je oblikovala ena najstarejših znanosti – astrologija. Nekateri trdijo, da je predhodnica vseh današnjih znanosti. Naši predniki so v daljni preteklosti v boju za preživetje sledili soritmu narave in ritmu v sebi ter vse skupaj povezovali in tako ustvarili prve koledarje. Opazovali so luno, natančneje njene oblike lunacij na nebu − kdaj je vidna in kdaj ne, te ponavljajoče se cikle pa so povezali med seboj v mesece in leto. Ni naključje, da ženski menstrualni ciklus sovpada z luninim ciklom. Tudi nosečnost se meri z luninimi meseci in prav skozi ta dejstva dobivamo potrditev o sinhronosti, sočasju ali sozvočju vsakega od nas z veliko celoto − univerzumom. Tako tudi razlagamo astrologijo in vpliv nebesnih teles na nas, kot neko vibracijo ali energijo, ko se vsak najmanjši delec prek vibracije povezuje z veliko celoto in prevzema vse njene lastnosti.

----------------------------------------------------------------------------------------

OSNOVE ASTROLOGIJE - ŠOLA UPORABNE ASTROLOGIJE

PONOVNO ŠOLA UPORABNE ASTROLOGIJE -  ker za učenje astrologije poleg dobrih knjig in časa, potrebujete tudi mentorja, nekoga ki vas popelje na pot odkrivanja tega malce skrivnostnega, a univerzalnega jezika astrologije 

Pričnemo OKTOBRA 2018, natančneje v sredo, 03.10.2018 ob 18.uri in nato še 9 naslednjih sred. Lokacijo in ostale podrobnosti dobite ob prijavi.

Prijave in vsa dodatna pojasnila na 041 639 408 ali na 

mojca.gregorcic@gmail.com

V ceni šolnine je vštet  astrološki priročnik uporabne astrologije - Z razumevanjem astrologije, do polnega uresničevanja lastnih potencialov, dodatna interna gradiva, delovni listi, domače naloge, korekture domačih nalog, osebno mentorstvo, ... Ker je moj cilj vaše znanje, učenje poteka v majhnih skupinah, uči se na konkretnih primerih, veliko je praktičnih vaj in domačih nalog, katere redno pregledujem in vas še dodatno usmerjam in spodbujam. 

Cena 330 evrov  za deset modulov po 3 šolske ure. DDV je vračunan v ceni. Možna plačila v dveh ali treh obrokih. Pri plačilu v enkratnem znesku vam priznamo 10% popust.

Šolo astrologije vodi avtorica članka Mojca Gregorčič. Več o njenem delovanju lahko izveste na njeni spletni strani Center M.

Osebni arhiv
Mojca Gregorčič se z astrologijo ukvarja že več kot 15 let, izobraževala se je tako v tujini kot v domovini.

Če pa že imate osnovna znanja astrologije, vabljeni na NADALJEVALNI TEČAJ - RAZLAGA ASTROLOŠKE KARTE II, začnemo 1.oktobra 2018 ob 17.30 in nato še 9 zaporednih ponedeljkov. Cena in plačilni pogoji so enaki za vse tečaje.

----------------------------------------------------------------------------------------

Prvi zapisi segajo že 2300 let pred našim štetjem, ko so na klinopisih v Mezopotamiji zapisali prve oblike koledarjev – lunine koledarje. Babilonci so že imeli sistem zodiaka ali živalskega kroga – 12 znakov, ki ga nadgrajenega uporabljamo še danes. V 8. stoletju sta prednjačila Bagdad in Damask, nato pa so se združile perzijska, bizantinska in hindujska znanost, astrologija pa je postala enakovredna medicini in astronomiji. V srednjem veku je astrologiji pripadalo pomembno mesto v družbi, astrologi so bili svetovalci veljakov, napovedovalci vremena in letin, imenovani matematikusi. V 17. stoletju je astrologija doživela razdružitev z astronomijo in posledično svoj zaton.

Renesansa ali preporod astrologije kot vede se je pojavila v 19. stoletju, za njeno vnovično veljavo pa je zaslužen Karl Gustav Jung (26. 6. 1875–6. 6. 1961), psihoanalitik in psihiater. Pri svojem delu je uporabljal astrologijo, da je lažje ugotovil izvor pacientovih težav, saj je tako spoznal, kako oseba čustvuje, razmišlja in kakšna je bila njena prva socializacija v izvorni družini. S pomočjo astrologije je odkrival človekove nezavedne vzorce, vzorce človekovega jaza in jih povezal z medsebojnimi odnosi planetov. Pri tem je upošteval zakon sinhronosti ali sočasja, ki razlaga, da je človek kot del velikega stvarstva enkraten, edinstven, a hkrati vsebuje vse lastnosti celote. Naše rojstvo je odraz trenutka univerzuma, prav tako pa tudi nadaljnje življenje in naša usoda. Vsak od nas je enkraten, neponovljiv in posledično tudi vse, kar se nam v življenju dogaja, kar živimo – vsi naši odnosi.

PS
astro

OSNOVE ASTROLOGIJE

Pri svojem delu astrolog uporablja rojstno astrološko karto, ki jo izdela na podlagi rojstnih podatkov posameznika − datuma, ure in kraja rojstva. Rojstno karto lahko primerjamo z genskim zapisom, saj je enkratna in neponovljiva, je energetski zapis trenutka rojstva, odsev univerzuma, je kot zemljevid in razporejenost planetov na njej, na njej pa je tudi zapisana usoda oziroma potek našega življenja. Pri tem uporabljamo geocentrični sistem, saj izhajamo iz človeka na Zemlji. V karti prepoznamo potenciale in slabosti posameznika. Zavedati se moramo, da smo mi sami edino, kar lahko spremenimo, in šele skozi naše spremembe in naš spremenjen odnos do okolja spreminjamo druge ljudi okoli nas. Moderna astrologija uporablja tropični zodiak, z začetkom 0 stopinj ovna, in je osnova letnih časov, v nasprotju s sideričnim zodiakom, ki je zasnovan na osnovi zvezd stalnic in ozvezdij. Tega uporablja indijska oziroma tradicionalna astrologija.

Zodiak ali živalski krog je namišljen pas na nebu v obsegu 360 stopinj, širok približno 8 stopinj Sončeve navidezne poti, imenovane ekliptika. Razdeljen je na 12 enakovrednih delov po 30 stopinj in poimenovan po enem od ozvezdij, a tu trčimo že na prvo razhajanje med astronomijo in astrologijo − ozvezdja in zodiakalna znamenja nimajo nič skupnega, razen imena. Začetna točka tropičnega zodiaka je 0 stopinj ovna in sovpada z začetkom pomladi okoli 21. marca, datum ni natančno določen zaradi prestopnih let.

astronomiji živalski krog pomeni zodiakalna ozvezdja, v astrologiji pa znamenja. Gre za 12 znamenj, ne 13 ozvezdij, tu se astrologija in astronomija razlikujeta in razhajata, znamenja imajo samo enako ime kot ozvezdja, vse drugo v astrologiji deluje po načelu sinhronosti. Nekoč so bila znamenja in ozvezdja na enakem mestu, a ozvezdja se pomikajo naprej, za približno stopinjo v 72 letih.

PS
astro

OSNOVNI ASTROLOŠKI GRADNIKI

Osnovni astrološki gradniki rojstne karte so:

  •          ZNAMENJA – 12 znamenj – oven, bik, dvojčka, rak, lev, devica, tehtnica, škorpijon, strelec, kozorog, vodnar in ribi. Znamenja razdelimo glede na elemente in kakovost. Ti podatki so že prva usmeritev, vodilo pri proučevanju osebnosti. Razlikujemo štiri ELEMENTE – ogenj, zemljo, zrak in vodo; tri MODUSE ali kvalitete – kardinalno, stalno in spremenljivo ter POLARNOST, kjer razdelimo znamenja na moška in ženska ali aktivna in pasivna oziroma po načelu jing in jang.
  •          10 PLANETOV – Sonce, Luna, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton, pri čemer vemo, da sta Sonce in Luna svetili.
  •          12 ASTROLOŠKIH HIŠ opisuje 12 življenjskih področij, ki skozi materializacijo 12 zodiakalnih znamenj opišejo celotno dogajanje naših življenj.
  •          ASPEKTI so koti med planeti oziroma kot jim pravim jaz − odnosi med posameznimi planeti. Prav aspekti nam dajejo tisto končno zgodbo dogajanja v astrološki karti, ko skozi način njihovega povezovanja – dinamičen ali nedinamičen in težaven ali lahkoten, dobimo zaokroženo in celovito zgodbo.

Osnovno vodilo astrologije je:

  • Kdo ali kaj? Planet
  • Kje? Astrološka hiša
  • Kako? Znamenje
  • V kakšnih odnosih? Aspekti
  1. PLANETI – kdo ali kaj so glavni akterji dogajanj v astrologiji

Kot je že bilo omenjeno, Sončev sistem sestavlja deset planetov. Po vrstnem redu (gledano od Sonca) si sledijo Merkur, Venera, Zemlja in njen satelit Luna, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton. Navadno se planeti gibajo direktno, torej naprej po svoji orbiti, občasno pa uberejo retrogradno pot. Luna ima kot Zemljin satelit zaradi svoje bližine izjemen vpliv nanjo. Določa plimo in oseko morja, pa tudi plimo in oseko čustev posameznika. Z Zemlje ne vidimo vedno enakega polja Lune. Poznamo štiri Lunine mene, mlaj ali prazno luno, ko lune ne vidimo, rastočo luno ali prvi krajec vse do polne lune in padajoče lune ali zadnjega krajca od polne lune do ponovnega mlaja. V mlaju sta Sonce in Luna v konjunkciji, na isti stopinji istega znamenja, pri polni luni si stojita natanko nasproti. Sonce in Luna nista planeta, temveč svetili. Sonce predstavlja razvoj in osebno rast, avtoriteto, življenjske izzive, moškega, očeta, tudi dramo in gledališče. Luna je izjemno pomemben planet v rojstni karti, še posebej pri ženskah, saj opisuje naše najgloblje potrebe, žensko dojemanje sveta, mamo, čustva, instinkte in varnost. Povezana je z romantiko, globokim čustvovanjem, osebnimi interesi, domom in zgodnjim otroštvom. Merkur je Soncu najbližji planet. Predstavlja razum, komunikacijo, izobraževanje, pogosto tudi nezanesljivost. Povezan je z bistrostjo, potovanji, logiko, hitrostjo, površnostjo in domišljavostjo. Prepoznamo ga v vseh oblikah komunikacije, tehnike in prometa. Venera simbolizira ljubezen, ženskost, čutnost in lepoto. Povezujemo jo z umetnostjo, kulturo, harmonijo in nežnostjo. Deluje v smeri odnosov, luksuza, doma, diplomacije in morale. Mars je tista prvobitna narava v nas, naša osnovna energija, ki jo povezujemo s seksualnostjo, strastjo, z nagonom po preživetju, pa tudi z nesrečami, vojnami in nasiljem. Deluje naglo, nepričakovano, nepremišljeno, brezčutno, nagnjen je k tekmovalnosti, podjetništvu in ambicijam. Sonce, Luna, Merkur, Venera in Mars so osebni planeti. Jupiter je največji dobrotnik ali benefik. Zanj so značilni poštenost, sreča, pravičnost, dobrota, optimizem. Predstavlja višji um, filozofijo, moralo in izobraževanja na višji ravni. Rad ima pustolovščine, resnico, pogosto pa tudi pretirava. Saturn je planet, ki pomeni disciplino, vztrajnost, natančnost, skratka vse, kar omogoča trajne uspehe. Deluje počasi, resno, asketsko in hladno. Simbolizira starost, pravico, red, sistem, resnico in odgovornost. Je bog časa in neminljivosti. Njegova narava je malefična. Jupiter in Saturn sta družbena planeta, saj je njun vpliv močnejši na družbeni ravni. Uran je nenaden, nepremišljen, vedno preseneča in šokira. Ljubi svobodo, eksperimente, spremembe, napredek, revolucijo, tuja pa so mu čustva, intima in bližina. Neptun pomeni duhoven in nematerialen svet, povezujemo ga z umetnostjo, sanjami, vsem nejasnim, pa tudi z vsemi vrstami odvisnosti, lažmi, prevarami in psihičnimi težavami. Pluton je najbolj oddaljen planet in simbolizira vse nezavedno. Ima moč preobrazbe, čiščenja, ustvarjanja novega oziroma pomeni konec in ponovni začetek. Povezujemo ga s smrtjo in rojstvom, podzemljem, kriminalom, totalitarizmom, fobijami, krutostjo in manipulacijami, pa tudi s karmo. Deluje odločno, močno in brezkompromisno, njegovo delovanje pa lahko opazimo šele z opazovanjem za nazaj.

Uran, Neptun in Pluton so že zelo oddaljeni planeti in jih imenujemo generacijski planeti, saj jih imajo cele generacije na istih stopinjah in v istem znamenju. Obstajali so že od vekomaj, a človek jih je odkril, ko je bila stopnja kolektivne zavesti primerna. Uran sovpada z industrijsko revolucijo okoli leta 1781, Neptun je bil odkrit malce pozneje, skupaj z začetki psihoanalize leta 1846, Plutona pa so odkrili šele leta 1930 in naznanja začetek atomske dobe in vzpon fašizma.

Ločimo ženske in moške planete ali aktivne in pasivne planete ter benefike ali planete dobrotnike, to sta Venera in Jupiter, in malefike, to sta Mars in Saturn.

SONCE

Vlada znamenju leva in peti hiši naravnega horoskopa, je moški planet in vlada življenjskemu obdobju od 22. do 44. leta. Njegov dan je nedelja, kovina zlato, barva zlata.

  • Psihološki vidik opisuje naš ego, značaj in temperament ter naše težnje po uspehu. Sonce pomeni osebno rast in razvoj, zavest o sebi, našo življenjsko pot in nalogo ter voljo do življenja in vitalnost posameznika, pomeni kreativnost in ustvarjalnost ter avtoriteto.
  • V mitologiji ima Sonce številne vloge v različnih civilizacijah. Inki so ga imeli skupaj z Luno za prastarša, začetek vsega stvarstva – Pachamama in Pachatata. Keltom je bilo Sonce na svoji poti skozi letne čase simbol rojstva in smrti ter osnova za številna praznovanja, tako kot sta zimski in poletni solsticij. Stari Grki so mu rekli Helij, v starem Rimu pa bog Apolon, ki se z ognjeno kočijo vozi skozi dan z vzhoda na zahod ter nam prinaša svetlobo in toploto, zvečer pa se v krogli vrača na vzhod in pomeni osnovo za življenje.
  • Sinonimi za Sonce so ego, vitalnost, zavest, moč, avtoriteta, oče, mož, rast, uspeh, zmaga, priznanje in spoznanje, kdo sem, življenjska pot, vitalna energija.
  • Telesno se Sonce povezuje s srcem in hrbtenico.
  • Astrološka hiša, v kateri je Sonce, kaže na najpomembnejše življenjsko področje, s katerim se človek ukvarja vse življenje, kjer izraža svojo življenjsko pot, skozi znamenje pa nam opisuje način izražanja vseh teh vsebin.

LUNA

Vlada znamenju raka in četrti hiši naravnega horoskopa, je ženski planet in igra pomembno vlogo v zgodnjem otroštvu, do četrtega leta. Njen dan je ponedeljek, kovina srebro, barva od bele do srebrne.

  • Psihološki vidik Lune opisuje nezavedno v nas, našo podzavest in naše najgloblje, dejanske potrebe. Luna s svojo nestanovitnostjo ponazarja vso paleto našega čustvenega sveta, našo sposobnost empatije, s svojimi menami pa nenehno plimovanje in valovanje vsega živega. Prek Lune se povezujemo z našim čustvenim svetom, z našo podzavestjo, z bližino in refleksijo − naše odražanje skozi druge osebe.
  • Mitološko Luna v številnih kulturah pomeni osnoven ženski princip, mamo, domovino, simbol spremenljivosti in čustvenosti, domačnosti in refleksije. Z Luno so v astrološki karti opisane ženske, predvsem starejše, zrele ženske in matere, v moški karti predstavlja ženo. Grki so jo poimenovali Artemide, zaščitnico otrok in vseh nebogljenih, Rimljani pa Diana. Ponekod v poganski mitologiji je Luna opisana kot trojna boginja, ki opisuje posamična življenjska obdobja ženske – devištvo ali mladost, materinstvo ali najbolj ustvarjalna leta in starost ali zrelost.
  • Sinonimi za Luno – čustva, dom, mama, refleksija, občutljivost, nestanovitnost, duša, cikli, zaščita šibkih, domovina, družina, starejše ženske, narod, toplina, sočutje, navade, vse zaprte posode, reka, genetika, voda, publika, stranke …
  • Telesno se Luna povezuje z želodcem, z vsemi zaprtimi organi ter s prsmi in rodili.
  • Astrološka hiša, v kateri je Luna, nakazuje na področje, kjer je naša dinamika čustev največja, kjer se izražajo naše največje čustvene potrebe.

PS
astro

MERKUR

Vlada znamenju dvojčkov in device ter tretji in šesti hiši naravnega horoskopa, je brezspolen, nevtralen planet, obvladuje življenjsko obdobje od 4. do 14. leta. Njegov dan je sreda, povezan je s kemijskim elementom živo srebro, barva je rumena.

  • Psihološki vidik Merkurja ponazarja sposobnost komuniciranja in izražanja naših najglobljih potreb, povezovanje zavednega in nezavednega v nas, prenos informacij, naš praktičen um in socializacijo.
  • V mitologiji je planet Merkur povezan z grškim bogom Hermesom, ki je najbolj spreten med grškimi bogovi − zjutraj se je rodil, opoldne je zlezel s plenic, zvečer je že plenil Apolonu črede. Je odposlanec bogov, spremljevalec duš v onostranstvo ter posrednik med bogovi in navadnimi smrtniki. Rimljani so ga poimenovali Merkur, bil je zaščitnik trgovcev in govornikov, izredno bister in hiter, vedno med dvema svetovoma, velikokrat zvit in prevarantski.
  • Sinonimi za Merkurja so govor, komunikacija vseh oblik, otrok, mladost in igrivost, retorika, logika, premetenost, sposobnosti trgovanja, tehnika, avto, knjiga, igračka, prevarant, dvojnik, promet, kratka potovanja, številka, sestra, brat, bližnja okolica in sorodstvo.
  • Telesno se Merkur povezuje z rokami, dihali in možgani.
  • Kjer je v astrološki karti Merkur, na tem življenjskem področju najbolje in najlažje izražamo svoja prepričanja in razmišljanja. Skozi znamenje, v katerem je Merkur, pa se opiše način našega razmišljanja (Merkur v dvojčku v 11. hiši – izredno hitre in prodorne misli, velikokrat napredne, revolucionarne; nadaljevanje zgodbe pa opišejo aspekti Merkurja z drugimi planeti).

VENERA

Vlada znamenju bika in tehtnice ter 2. in 7. hiši. Je ženski planet, pasiven princip, mali benefik ali dobrotnik, vlada v življenjskem obdobju med 14. in 22. letom. Njen dan v tednu je petek, kovina baker, barva nežno rožnata in zelena.

  • Psihološki vidik Venere pomeni notranje zadovoljstvo, način oblikovanja odnosov, hedonizem, potrebo po lepem, odnos do etike in morale, sposobnost preseganja konfliktov, pasivnost.
  • Venera je rimska boginja, v grški mitologiji so jo imenovali Afrodita in je opisana kot najlepša boginja, ki se je rodila iz morske pene in semena boga Urana, ko ga je kastriral lastni sin Saturn. Bila je boginja ljubezni, lepote, poželenja in plodnosti. S svojo lepoto je navdihovala številne ustvarjalce in ena najlepših stvaritev je Botticellijevo Rojstvo Venere.
  •          Sinonimi za Venero so ljubezen, umetnost, sestra, mlado dekle, čutnost, etika, morala, vse lepo, slikarstvo, nakit, rože, umetnine, sladkarije, ljubica, torta, harmonija, gostoljubje, bogastvo, šala, obleka, moda, mlajša sestra, lenoba, užitek, odnosi, hedonizem …
  •          Telesno se Venera povezuje s spodnjo čeljustjo, grlom, vratom in pljučnimi mešički.
  •          V astrološki karti Venera prikazuje, na katerem področju življenja najbolj uživamo, kje si najbolj prizadevamo za skladnost in harmonijo. Tam se naša moralna in etična prepričanja najbolj izražajo, seveda na način znamenja, v katerem je Venera.

MARS

Vlada znamenju ovna in škorpijona, je vladar 1. in 8. hiše, je moški princip, aktiven planet in mali malefik. Vlada življenjskemu obdobju od 41. do 56. leta, njegov dan v tednu je torek, kovina železo, barva pa rdeča.

  • Psihološki vidik Marsa pomeni borbenost, boj za preživetje, seksualnost, aktivnost, jezo, brezobzirnost, impulzivnost, nestrpnost, strast, instiktivnost in usmerjenost vase …
  • V grški mitologiji so Mars imenovali Ares in je opisan kot bog vojne, napadalnosti in tekmovalnosti, pa tudi zaščitnik kmetovalcev. V Grčiji je slovel po izredni grobosti, zato ga niso častili. V starem Rimu so ga imenovali Mars. Ima veliko manj borbeno noto, še vedno vlada vojnam, a hkrati tudi poljedelstvu in rodnosti. Bil je zavetnik Rima in njegove vojske.
  • Sinonimi za Mars so osnovna energija, seksualnost, moč, šport, mladost, pionirstvo, zmaga, boj, orožje, nož, vročina, požar, nestrpnost, nepotrpežljivost, površnost, sin, jeza, moč, pogum, vnetja, vročinska stanja, zlomi, ureznina, uniforma, gasilec …
  • Telesno se Mars povezuje z glavo in zgornjo čeljustjo ter z mišičevjem.
  • V astrološki karti na področju, kjer je Mars, usmerjamo največ svoje energije, tam vlagamo največje napore, tam se veliko spreminja in tam smo najbolj bojeviti. Način delovanja opisuje znamenje, v katerem je Mars. Z močnim Marsom v znamenju ovna, škorpijona ali kozoroga delujemo plemenito, odprto in korektno, z oslabljenim Marsom v raku, biku ali tehtnici pa prikrito in iz ozadja.

JUPITER

Vlada znamenju strelca in rib, 9. in 12. hiši. Je moški planet, veliki benefik in predstavlja življenjsko obdobje od 56. do 69. leta. Dan v tednu je četrtek, kovina kositer, barva pa modra.

  • Psihološki vidiki Jupitra so samozaupanje, optimizem, notranja stabilnost in moč, duhovnost, empatija, mentalna širina, univerzalna zavest, religioznost, navdih, življenjsko poslanstvo, želja po napredku v materialnem in nematerialnem smislu.
  • V grški mitologiji ga povezujemo z Zevsom, z vrhovnim bogom in poglavarjem vseh bogov, ki na začetku vlada vsemu občestvu, pozneje pa si razdeli vladavine z bratoma − s Hadom podzemlje in s Pozejdonom morje. Je zaščitnik pravice, v njegovo čast so prirejali olimpijske igre. V rimski mitologiji predstavlja boga Jupitra, vrhovnega boga.
  • Sinonimi za Jupitra so znanje, modrost, morala, naš optimizem in humanost, bogastvo, zaščitnik, blagoslov, profesor, učitelj, dobrotnik, etika, filozofija, tujina, odvetnik, daljna potovanja, sodnik, milijonar, religija, izobraževanje, mecen, pokrovitelj, boter, bogastvo, resnicoljubje, zmaga, sreča …
  • Telesno se Jupiter povezuje z jetri in stegni.
  • Astrološka hiša, v kateri je Jupiter, nam opiše osnovno duhovno naravnanost posameznika, pove nam, za kaj si posameznik prizadeva v osebni rasti ter v izgradnji boljšega sveta in skupnega dobrega, skozi znamenje pa dobimo opis, kako potekajo njegova prizadevanja.

SATURN

Vlada znamenju kozoroga in vodnarja, je vladar 10. in 11. hiše v naravnem horoskopu, moški planet, malefik. Predstavlja življenjsko obdobje od 69. leta pa do smrti, dan v tednu je sobota, kovina svinec, barva rjava.

  • Psihološki vidiki, povezani s Saturnom, so vztrajnost, odločnost, ambicije, konservativnost, sposobnost odpovedovanja, vsi naši zavedni in nezavedni strahovi, vse naše zavestne ali nezavestne omejitve, karmične izkušnje.
  • V grški mitologiji je bil Kronos kiklop, potomec boginje Gaje in Urana, ki sta imela številno in neposlušno potomstvo.
  • Oče Uran jih je metal v podzemlje Tartar, a je kljubovalna žena Gaja ščuvala in nagovorila svoje otroke, naj rešijo svoje sorojence. Na to je pristal le najmanjši med njimi Kronos. Gaja mu je dala srp, s katerim je skopil in premagal očeta Urana ter prevzel oblast. Umirajoči oče Uran je Kronosu napovedal enako usodo – da ga bo ubil lasten otrok. V starem Rimu so ga imenovali Saturn in je bil zaščitnik poljedelcev in rudarjev, predstavlja pa časovni okvir, red, sistem, letne čase, odrekanje in strukturo.
  • Sinonimi za Saturna so ded, učitelj, nadrejeni, avtoriteta, strogost, askeza, odrekanje, celibat, izolacija, čas, ponavljanje lekcije, kamen, beda, umazanija, služabnik, gora, umor, bolečina, zemlja, meja, struktura, podeželje, konservativnost.
  • Telesno se Saturn povezuje z močnimi strukturami v telesu, kot so kosti, zobje, koža in lasje.
  • Astrološka hiša, v kateri je Saturn, opisuje življenjsko področje, kjer nam je najtežje, kjer si najbolj in najdlje prizadevamo, a imamo najslabše uspehe. Tukaj je vse zaledenelo, upočasnjeno, skromno in polno bremen. Tukaj spoznavamo in dokončujemo svoje karmične lekcije, ko spoznavamo še drugo plat dejstev.

URAN  

Sovladar znamenja vodnarja in 11. hiše, brezspolen, nevtralen planet, višja oktava Merkurja, planet kozmične inteligence. Kovina sta platina in uran, vse kovinske in neonske barve.

  • Psihološki vidik Urana opisuje svobodomiselnost, napredne in humane ideje, boj za skupno in višje dobro, intelektualno naravnanost, čudaštvo, idealizem, premalo čustvenosti, nesposobnost empatije, ekscentričnost.
  • V grški mitologiji so ga poimenovali Uran, enako v rimski mitologiji. Je oče titanov, a ga je najmlajši otrok Kronos kastriral in si prilastil njegov položaj. Uran ga je preklel in mu napovedal enako usodo, kar se je tudi uresničilo in družinski vzorec se je ponovil. V astrologiji Urana povezujemo tudi s titanom Prometejem, ki je bogovom ukradel ogenj in ga podaril človeštvu. Ogenj je tu v prispodobi razuma, napredka, idej in svobode.
  • Sinonimi za Urana so vse nenadno, nepričakovano, novo in nepoznano, napredno, brezčasno in brezspolno, revolucija, strela, vlak, most, politika, prijatelji, svoboda, družba, neodvisnost, elektrika, kozmična zavest, humanost, originalnost, zvok, homoseksualnost, astrologija, višja znanja, telepatija ...
  • Telesno se Uran povezuje z živčnim in limfnim sistemom, meči in gležnji.
  • Astrološka hiša, v kateri je Uran, prinaša največje spremembe v našem življenju, neprestana dogajanja ter veliko nestabilnost in izredno željo po spremembah in napredku, skozi znamenje pa dobimo informacijo, kako se to dogaja.

NEPTUN

Vladar rib in 12. hiše, ženski, pasivni planet, višja oktava Venere, planet vsega skritega in prikritega, vsega najbolj subtilnega in nezaznavnega, transcendentalnega. Barva morsko zelena, modra in svetlo vijolična.

  • Psihološki vidik Neptuna se nanaša na naš način sanjarjenja, intuicije, opisuje našo domišljijo in sposobnost dojemanja vseh nematerialnih stvari od mistike in duhovnosti do umetnosti. Pomeni kolektivno nezavedno.
  • Grška mitologija ga opisuje kot boga Pozejdona, ki je bil eden od nesmrtnih potomcev Kronosa in Reje. Ko je uporni Zeus delil oblast očeta med svoje brate, je Pozejdonu dodelil oblast nad vsemi vodami. Tako je Pozejdon živel v morskih globinah ter je imel moč in sposobnost, da se je lahko spreminjal v druga bitja, enako pa je spreminjal tudi svoje razpoloženje. V rimski mitologiji so ga imenovali Neptun, vladar vode, morja, rek in jezer ter zaščitnik mornarjev in konjev.
  • Sinonimi za Neptuna so sanje, idealizem, pravljica, prevare vseh vrst, ponaredki, iluzija, jasnovidnost, intuicija, babica, domišljija, umetnost, droga, odvisnosti, daljne dežele, oceani, nezavedno v nas, ponaredki, odvisnosti vseh vrst, narkoza, zdravila, megla, film, fotografija, glasba, alergija ...
  • Telesno se Neptun povezuje s stopali, živčevjem in žlezami.
  • V astrološki hiši, v kateri je Neptun, opravljamo z iluzijami v dobrem ali slabem, ko preprosto ne prepoznamo, ne ocenimo ali ne dojamemo resnične situacije v dobrem ali slabem. Kako se odvijajo Neptunove zgodbe, pa nam opiše znamenje, v katerem je naš osebni Neptun.

PLUTON

Vladar škorpijona in 8. hiše, je najbolj oddaljen planet, ki je bil najpozneje odkrit, pomeni največjo energijo, največjo silo v nas, smrt in vnovično rojstvo, jedrsko energijo. Element je plutonij, barva pa od temno vijolične do bordo rdeče.

  • Psihološki vidik Plutona so nezavedno, globina, transformacija, največje sovraštvo, obsesije, introvertiranost, kolektivno nezavedno, odnos do seksualnosti, smrt, neizmeren strah.
  • V grški mitologiji predstavlja boga Hada, vladarja spodnjega sveta, podzemnega kraljestva, v katerem prebivajo sence umrlih. Je sin Urana in Reje, po zmagi brata Zevsa pa mu je pripadla vladavina nad spodnjim svetom. Had ni imel potomcev, živel je v svojem podzemlju in ga je le dvakrat zapustil − prvič, ko se je odšel zdravit na Olimp, in drugič, ko ga je zadela Kupidova puščica in se je zaljubil ter ugrabil prelepo Perzefono, hčerko boginje letnih časov Demetre. Zgodba pravi, da je mati v veliki žalosti uničila celoten pridelek in priklicala zimo. Zevs je poslal Hermesa (Merkurja) k Hadu, da ga prepriča, naj vrne lepo Perzefono. Hermes in Had sta se pogodila, da Perzefona lahko preživi tretjino leta pri materi, Demetra pa je v zameno vrnila letne čase in pridelek. Rimljani so mu rekli Pluton, bil je bog podzemlja in vsega bogastva zemeljskih globin.
  • Sinonimi, povezani s Plutonom, so transformacija, neizmerna moč, rojstvo in smrt, obsesije, posesije, seksualnost, veliko bogastvo, višja sila, jedrska energija, nezaznavno, a močno delovanje, denar, davki, prostitucija, kriminal, fatalnost, virusi, reptili, magija ...
  • Telesno se Pluton povezuje s prebavili, urogenitalnim trakom in s spolovili.
  • V astrološki hiši, v kateri je Pluton, se najintenzivneje srečujemo s krizami, spremembami in transformacijami, z druge strani pa morajo biti ta življenjska področja brezpogojno zadovoljena. Kako pridemo do teh ciljev, pa nam opiše znamenje, v katerem je osebni Pluton.

Planeti benefiki in malefiki ter zmote in zablode o njih

Benefika ali dobrotnika sta Venera in Jupiter, ki naši astrološki karti in posledično v naša življenja prinašata lahkotnost in srečo. Malefika sta Mars in Saturn, ki prinašata in povzročata težave, izgube in upočasnita tok dogajanja. Malefiki ne odklonijo ali izničijo neke danosti, temveč le otežijo pot do nje ali do njene uresničitve. Zakaj? Zato ker smo z malefiki dobesedno ujeti v nenehno razreševanje. Malefiki nimajo vedno negativnega delovanja. Če je planet malefik v svojem domu ali na višini oziroma prejema dobre aspekte, tudi prinaša dobre rezultate ali zaključke, le več časa in truda je treba vložiti. Benefik v dobri hiši, v slabem znamenju in dinamičnih aspektih pa prinaša boren izkupiček, čeprav ga dosežemo brez truda.

Retrogradni planeti

Poleg direktnega gibanja imajo planeti razen Sonca in Lune tudi obratno, retrogradno gibanje. S psihološkega vidika astrologije gre takrat za obračanje v preteklost oziroma v našo notranjost, vse se upočasni in ne premakne z mrtve točke, je pa odlično za končevanje že začetega, za vnovično oživljanje že poznanega, za vračanje na stare kraje ali vračanje v preteklost. Sonce in Luna nista nikoli retrogradna ali stacionarna, pa čeprav nihata v svojih hitrostih.

Lastnosti retrogradnih planetov:

  • MERKUR v retrogradnem gibanju prinaša težave pri sporazumevanju, zaprtost, skrivnostnost, velikokrat si premislimo, zastoje in nesreče v prometu, dobro za končevanje nakupov, spremembe …
  • VENERA v retrogradnem gibanju pomeni skrite ali vnovič obujene ljubezni, neizraženost čustev, nezadovoljstvo na čustvenem področju ...
  • MARS v retrogradnem gibanju nam prinaša pomanjkanje energije, poudarjen egoizem, ukvarjanje s svojo notranjostjo, težave z energičnostjo, izgubljenost …
  • JUPITER v svojem retrogradnem gibanju pomeni pretiravanje na vseh področjih, zakasnitve v napredovanju ali s širjenjem in usmerjenost vase …
  • SATURN v retrogradnem gibanju pomeni usmerjenost vase, spoprijemanje z lastnimi predsodki in strahovi, prinaša neželene odgovornosti, upočasnjenost − vse v njegovi domeni se še upočasni in okrepi …
  • URAN v retrogradnem gibanju prinaša sintezo narave serije 11 in 12, izjemen in prodoren um, odkritja; to so najboljši znanstveniki.
  • NEPTUN v retrogradnem gibanju prinaša delovanje Neptuna na drugo potenco, najglobljo intuicijo, pa tudi velike laži in prevare; to so največji umetniški talenti.
  • PLUTON v retrogradnem gibanju prinaša še poglobljeno delovanje Plutona, še večje transformacije, največjo energijo in najgloblje strasti.

Stacionarni planeti

Planet je stacionaren, ko stoji na mestu, preden se obrne v direktno ali pa v retrogradno gibanje. Kot vsa preostala gibanja je tudi takšno stanje zgolj navidezno, kot postaja, ko se planet ustavi in stoji na mestu, da spremeni način gibanja, in sicer iz direktnega v retrogradno ali iz retrogradnega v direktno. Veliko boljše je gibanje iz retrogradnosti v direktno kot pa obratno.

ZNAMENJA

1.      12 ZNAMENJ ZODIAKA

Saj poznate tisto oguljeno vprašanje: »Kaj ste po horoskopu?« Večina ljudi ima v mislih znamenje, v katerem je vaše Sonce. A astrologija je mnogo več, poleg Sonca uporablja še 9 planetov, 12 astroloških hiš in 12 znamenj ter neskončno možnost medsebojnih kombinacij, tako kot veriga DNA. In prav te kombinacije so zagotovilo za našo originalnost, enkratnost in neponovljivost na Zemlji. Naše najizrazitejše lastnosti opisujejo prav znamenja, še posebej pa znamenje ascendenta, Sonca in Lune ter preostalih osebnih planetov.

ELEMENT ALI PRVINA ZNAMENJA

ELEMENT

LASTNOSTI

ZNAMENJE

OGENJ

Gonilna sila, ki nas žene in navdihuje, osnovna energija, intuicija, veselje do življenja, akcija, spodbuda, tudi nemir in površnost …

OVEN, LEV IN STRELEC

ZEMLJA

Materialnost, realnost, uporabnost, sposobnost končevanja in doseganja ciljev, naše čutenje, fizično telo, konkretnost …

BIK, DEVICA IN KOZOROG

ZRAK

Intelekt, razum, komunikacija, informacija, izmenjava, ideje, gibanje in prenašanje, povezave …

DVOJČKA, TEHTNICA IN VODNAR

VODA

Čustva, čutnost, empatija, intuicija, iluzija, nerealno, skrito, prikrito, intima, nestabilnost, spremenljivost in prilagodljivost, imaginacija, psiha …

RAK, ŠKORPIJON IN RIBI

Elementi so osnova vsega dogajanja, saj se narava nenehno spreminja, prilagaja in spet rojeva. Vsak od štirih elementov ima določeno psihološko osnovo ali temperament. Poudarjenost ali pomanjkanje določenih elementov se izraža na doživljanju posameznika in definira njegov psihološki profil.

KAKOVOST ALI MODUS ZNAMENJ

KAKOVOST ali MODUS

LASTNOSTI

ASTROLOŠKO ZNAMENJE

KARDINALNO

Pobuda, akcija, hitrost, močna motivacija, drugačnost, posebnost, začetki, pionirstvo …

OVEN, RAK, TEHTNICA IN KOZOROG

STALNO

Srednje znamenje, utrjevanje, stabilizacija, izvrševanje, realizacija, stalno, togo, težave s spremembami in prilagajanjem ...

BIK, LEV, ŠKORPIJON IN VODNAR

SPREMENLJIVO

Spremenljivost, prilagodljivost, prerazporejanje, velikokrat površno in nerealno …

DVOJČKA, DEVICA, STRELEC IN RIBI

Modus nam opisuje neposredno izražanje ali energijo posameznega znamenja.

POLARNOST

V svoji okolici, v naravi in v univerzumu se nenehno spoprijemamo z dvema popolnoma različnima vidikoma ene in iste stvari ter z nenehnim iskanjem ravnovesja. V astrologiji tako razlikujemo med moškim, aktivnim in pozitivnim principom, ter ženskim, pasivnim in negativnim principom.

Moška energija − aktivna, pozitivna, jang, povezava z ognjem in zrakom; manifestira se kot akcija, močna volja, želja in lastna pobuda.

Oven, dvojčka, lev, tehtnica, strelec in vodnar.

Ženska energija − pasivna, negativna, jing, povezava z zemljo in vodo; manifestira se kot prilagajanje, vdanost in sprejemanje.

Bik, rak, devica, škorpijon, kozorog in ribi.

Oven ♈ (21. 3.–20. 4.)Kardinalno, aktivno in ognjeno znamenje, ki mu vlada planet Mars. Oven je prvo znamenje zodiaka, znamenje vseh začetkov in pobud, znamenje, ki si upa odkrivati neznano in nepoznano. Osebe, rojene v tem znamenju, so pogumne, spontane, so večni bojevniki, polni optimizma. So samozavestni, usmerjeni v prihodnost, ne ukvarjajo se s čustvi in občutji, ker preprosto nimajo časa, saj gredo dalje, višje in najvišje. Rezultati zanje niso pomembni. Njihova pomanjkljivost je, da si želijo vse naenkrat, zato so površni, prehitri in nezanesljivi, pogosto zaletavi, so preveč ognjeviti in nemirni, brez sposobnosti empatije. Težko prenašajo avtoritete in so ukazovalni. Deli telesa, povezani z ovnom, so glava, zgornja čeljust in možgani. Pogosto imajo poudarjeno mišičasto telo z izrazitim obrazom in s poudarjenimi obrvmi.

Bik ♉ (21. 4.–20. 5.) Zemeljsko, pasivno in fiksno znamenje, ki mu vlada Venera. Bikov značaj je veder, ljubezniv, miroljuben in razsoden. Osebnostno so strpni, resni, odgovorni, a odločni ljudje, ki se zanašajo nase. Pri delu so vztrajni in marljivi, nič jim ni pretežko, saj vedo, da jih na koncu čaka nagrada. So največji uživači med vsemi znamenji zodiaka, uživajo v hrani in pijači ter v lepem in udobnem domu. V odnosih so zvesti in lojalni, zanesljivi in previdni. Osebe s poudarjenim znamenjem bika so zelo praktične, verjamejo le v tisto, kar zaznajo s svojimi čutili. So ljudje tega trenutka, preteklost in prihodnost jih ne zanimata. Zelo težko prenašajo nezvestobo in nelojalnost, neresnost in nezanesljivost, ker izhajajo iz sebe in enako pričakujejo od drugih. So ljubosumni in trmasti, velikokrat v svojo škodo. Niso bojeviti, so počasni in okorni. Deli telesa, povezani z bikom, so spodnja čeljust, vrat, grlo, ščitnica in pljučni mešički. Imajo močno, čokato telo, ki ni najbolj graciozno, a imajo obraz z lepimi potezami.

Dvojček ♊ (21. 5.–21. 6.) Prvo zračno znamenje, aktivno in spremenljivo, vlada mu Merkur. Pomembna značilnost tega znamenja je dvojnost. Osebe s Soncem, Luno ali drugimi osebnimi planeti v tem znamenju so zelo inteligentni, vedoželjni in učljivi, so spretni in po navadi počnejo več stvari hkrati, tako mentalno kot telesno. Njihove poudarjene lastnosti so radovednost, igrivost, duhovitost, izredna prilagodljivost, otroškost in spremenljivost. Uživajo v vseh oblikah komunikacije, dobro jim gre z besedami, so najbolj klepetavi med znamenji. Poglavitna težava dvojčkov je nezanesljivost, spremenljivost in muhavost, včasih tudi dvoličnost in izmuzljivost. Z lastnimi čustvi jim ne gre najbolje, najraje se jim ognejo, znajo pa razreševati čustvene težave drugih. Deli telesa, povezani z dvojčkom, so roke, ramena, pljuča in živci. Velikokrat imajo še v pozni starosti mladostno telo in videz.

Rak ♋ (22. 6.–22. 7.) Kardinalno, pasivno in vodno znamenje, vlada mu Luna. Čustvenost, ljubeznivost in skrb za druge so poglavitne njihove značilnosti, veliko se ukvarjajo s preteklostjo, s predniki in svojim poreklom. So zvesti in ljubeči, velikokrat tihi, ker ne želijo biti v ospredju. Imajo izredno sposobnost empatije. Ljudje s poudarjenim znamenjem raka so muhasti, čustveni in dojemljivi za vplive drugih. Občutljivost in ranljivost sta njihovi veliki slabosti, saj vse vzamejo zelo osebno. Rak je plah, zadržan, preobčutljiv. Kadar so ogroženi, postanejo zelo posesivni in zaščitniški. Kljub kardinalnosti se težko spoprijemajo s spremembami. V komunikaciji se težko konkretno in direktno izražajo, saj izhajajo iz sebe in od drugih pričakujejo, da bodo zaznali in prepoznali njihove potrebe. Deli telesa, povezani z rakom, so vsi zaprti organi, rodila in prsi pri ženskah. Imajo poln obraz, na katerem se zrcali vsa paleta in spremenljivost čustev, ter nežne in okrogle oči.

Lev ♌ (23. 7.–22. 8.) Ognjeno, aktivno in stalno znamenje, ki mu vlada Sonce.

So odločni, vztrajni, neodvisni in samozavestni, a le do takrat, ko so občudovani. Lev živi polno življenje, v njem tiči močna ustvarjalna in kreativna želja. Je odličen organizator, vodja in navdušenec. Je usmerjen vase, v lastne izzive in v nenehno dokazovanje. Levi so polni energije, življenje zajemajo na veliko, le najboljše je dovolj dobro zanje. Ob slabih postavitvah pa imamo opraviti z lenobo, hvalisanjem in egoizmom. Ker so odvisni od mnenja in hvale drugih, velikokrat pristanejo na kompromise. Velikokrat delujejo velikopotezno, razkazujejo in delijo svoje bogastvo. Težko delujejo v skupini ali z drugimi, saj so nestrpni in trmasti, nagibajo se k skrajnostim. Dela telesa, povezana z levom, sta srce in hrbtenica. Ljudje, ki imajo Sonce, Luno, ascendent ali več osebnih planetov v znamenju leva, imajo izrazitejši zgornji del telesa z veliko glavo in velikokrat bujne lase.

Devica ♍ (23. 8.–22. 9.) Zemeljsko, pasivno in spremenljivo znamenje, vlada ji planet Merkur. Ljudje s poudarjenim znamenjem device so marljivi, skromni, delavni, iznajdljivi, a tudi muhasti, nervozni, bistri in preračunljivi. Preudarnost in zanesljivost sta njihovi poudarjeni lastnosti, velikokrat so preveč obzirni in premalo odločni. Nenehno iščejo nove načine in izboljšave. V partnerstvu so ljubeči in vdani, a zelo iskreni in realni. Njihov glavni poudarek je popolnost, ki se kaže v pretirani zahtevnosti in kritičnosti do sebe in drugih. Vsako nalogo morajo opraviti brezhibno ali pa se je sploh ne lotijo. To je najbolj inteligentno znamenje, ki se ne ukvarja s čustvi. So najbolj skromni in sramežljivi med vsemi znamenji. Pretiravajo z zdravim načinom življenja, z osebno nego in higieno, včasih vse to postane moteče in otežujoče zanje in za njihovo okolico. Deli telesa, povezani z devico, so prebavila in živčevje.

Tehtnica ♎ (23. 9.–22. 10.) Kardinalno, aktivno in zračno znamenje, ki mu vlada Venera. Njena glavna značilnost je nenehna težnja k skladnosti in harmoniji, je večni mediator in ima izreden čut za estetiko. Ljudje, rojeni v znamenju tehtnice, so zelo družabni in prijetni, v nenehnem iskanju ravnovesja in stabilnosti z drugimi ljudmi, nenehno gradijo in izgrajuje odnose. Izogibajo se sporom in konfliktom, vedno želijo ustreči obema stranema, pravičnost in pravica sta glavni vodili oseb s poudarjenim znamenjem tehtnice. Tehtnica je sedmo znamenje zodiaka in prvo znamenje, ki se ne ukvarja več samo s seboj, temveč z drugimi, z zunanjim svetom, z njo dobesedno pridemo v javnost, vse se postavi na ogled. Odlikujejo se po lepoti ter po izrednem umetniškem in estetskem čutu. Tehtnice so odlični diplomati, mediatorji in večni iskalci resnice, a v preveliki vnemi po pravičnosti velikokrat škodijo obema platema. Pa še nekaj jim ne gre − odločanje, to raje prepustijo drugim, pa čeprav pred tem dobro argumentirajo situacijo z obeh zornih kotov. Potrebujejo veliko komunikacije, pogovorov, usklajevanja in druženja. Deli telesa, povezani s tehtnico, so ledvica.

Škorpijon ♏ (23. 10.–21. 11.)Stabilno, pasivno in vodno znamenje, ki mu vladata Mars in Pluton. Ljudje, rojeni v tem znamenju, so skrivnostni in zapleteni, polni strasti, čustev in intenzivnosti. Življenje doživljajo z neverjetno globino in s številnimi spremembami. Škorpijoni so polni ekstremov in energije, ki pa jo morajo znati nadzorovati in pravilno usmerjati. Ne poznajo srednje poti in mlačnosti. Osebe s poudarjenim znamenjem škorpijona izžarevajo neko posebno energijo, strast, a ne lepoto, so privlačni, včasih usodni in nevarni. Življenje jih vodi iz ene skrajnosti v drugo. Zelo uspešni so v tajnih in skrivnostnih službah, povsod tam, kjer se raziskuje in odkriva, tam, kjer potrebuješ intuicijo, občutek in močno voljo. So odlični v načrtovanju in se najbolje znajdejo v kriznih časih. Imajo izjemno sposobnost čutenja, uvida in analiziranja drugih, so odlični terapevti. Deli telesa, povezani s škorpijonom, so prebavila, spolovila in rodila.

Strelec ♐ (22. 11.–20. 12.) Spremenljivo, pasivno in ognjeno znamenje. Strelci so navdušeni nad svetom, so neposredni, filozofski in večni optimisti, zazrti v prihodnost. Ljudje, rojeni v tem znamenju, so nagnjeni k pretiravanju, podrobnosti jih ne zanimajo, na svet gledajo z vrha, tako ne vidijo podrobnosti. So veliki misleci in filozofi, odprti za nove ideje in spremembe. Ljudje s poudarjenim znamenjem strelca niso malenkostni, zanimajo jih duhovni izzivi, na življenje gledajo z velikim veseljem. Povsod se počutijo doma, še najbolj pa v tujini. So odlični učitelji in iskalci smisla življenja, dobri motivatorji in meceni. Zanimajo jih višja znanja, religija in vse tuje. Njihova edina slabost je pretiravanje v vseh možnih izpeljankah. Nikdar in nikoli pa se ne odrečejo svoji svobodi, učenju ter izobraževanju in potovanjem. Za ljubezenske partnerje so premalo čustveni in preveč površni, imajo slabo intuicijo in zaznave, vse jim je treba povedati. Deli telesa, povezani s strelcem, so jetra, boki in stegna.

Kozorog ♑ (21. 12.–19. 1.) Kardinalno, aktivno in zemeljsko znamenje, njihov vladar je bog časa Saturn. Za kozoroge čas ne obstaja, nikoli ni nič prehitro, pred časom ali površno. Ljudje s poudarjenim znamenjem kozoroga so resni, vzdržljivi, zanesljivi, ambiciozni, odločni in zelo tradicionalni. Kozorogi so kot zemeljsko znamenje zelo stvarni, pripravljeni so trdno delati, so izredno praktični in disciplinirani. Pot do cilja ali doseganje vrha jim uspeva zelo počasi, a zagotovo. Kozorog je znamenje avtoritete, dolžnosti, samoobvladovanja in odgovornosti. Temeljito znajo izrabiti vse potenciale in nikoli ne odnehajo. Čas, previdnost in zatiranje lastnih čustev so njihove lastnosti. Kozorogom odnosi pomenijo težave, saj so premalo čustveni in preveč kritični, nenehno kritizirajo, so preveč varčni in nesproščeni. Konservativnost je prava beseda zanje. Deli telesa, povezani s kozorogom, so kolena, kosti, koža in lasje, zunanji videz pa je starikav in skromen.

Vodnar ♒ (20. 1.–18. 2.)Fiksno, pasivno in zračno znamenje, ki mu vladata Saturn in Uran. Vodnarje odlikuje objektiven pogled na svet, ki ni obremenjen s težo čustev. Poglavitna vrednota sta jim svoboda in neodvisnost. Vodnarji so večni idealisti, uporniki in humanisti, ki jih zanima proučevanje sveta, družbenih sistemov, ekologije in politike. So revolucionarji za vsako ceno, borci za pravico in znanilci novih trendov. Osebe s poudarjenimi lastnostmi vodnarja odlikuje prodoren, napreden in velikokrat genialen um. Nenehno si prizadevajo za višje in skupno dobro, so brez predsodkov, težko jih spravimo v družbene norme in okvire. Skozi čas lahko postanejo dogmatični in nestrpni. So odlični znanstveniki, snovalci novih trendov in pobud. So najboljši prijatelji in zaščitniki, v ljubezni in intimi pa so nekako izgubljeni. Deli telesa, povezani z vodnarjem, so meča, gležnji, krvni obtok in živčevje. Zunanji videz je poseben, ekscentričen, velikokrat neurejen.

Ribi ♓ (19. 2.–20. 3.) Spremenljivo, pasivno in vodno znamenje, ki mu vladata Jupiter in Neptun. So zadnje znamenje v zodiaku, ki je najbolj oddaljeno od zemeljske realnosti. Znamenje rib je nekako izgubljeno in utopljeno v globini lastnih čustev in čustev vseh predhodnih znamenj. Poglavitne značilnosti tega znamenja so sočutje, dobra intuicija, požrtvovalnost in omahljivost, na trenutke že izgubljenost. Primanjkuje jim realnosti. Ljudje s poudarjenim znamenjem rib so zelo nežni, čuteči, velikokrat zasanjani, izgubljeni in neprizemljeni, a imajo izredno razvit notranji glas, svojo intuicijo. Izčrpavajo se zaradi prevelikega sočutja in pomoči drugim, velikokrat so izigrani. Ribe težko izrazijo svoja občutja in čustva z besedami, veliko bolje jim gre skozi glasbo in umetnost. Telesni deli, povezani z ribami, so stopala, zunanji videz pa je poleg prosojne kože ter krhkega in nestabilnega telesa poudarjen z vodenimi, sočutnimi očmi barve morja ali reke.

Drugi in zaključni del članka preberite TUKAJ: Mala šola astrologije 2