Astro

Pretres v Sloveniji: marsikaj bo splavalo na dan!

Bern Jurečič, www.astrology.si
7. 9. 2018, 12.02
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 12.24
Deli članek:

Saturn gre direktno!

PS
Saturn

Planetarna retrogradnost je navidezno gibanje nazaj po ekliptiki. Vsi planeti imajo svoje retrogradne dele poti, počasnejši vsako leto enkrat in hitrejši vsak drugače. Sonce in Luna nista planeta in ne poznata retrogradnosti. Na začetku in koncu take sekvence se nam, gledano z Zemlje, zdi, da planet določen čas stoji na mestu in temu pravimo ‘stacionarnost’. Pri hitrejših planetih je ta prehodni čas kratek, pri počasnejših pa vse daljši.

PS
Priznani astrolog Bern Jurečič - www.astrology.si

Delovanje stacionarnega planeta je zelo poudarjeno, usmerjeno k trajnosti, stabilnosti in vzdržljivosti, odvisno seveda od planeta, njegovega položaja in njegovih povezav. Zato je v astrologiji stacionarnost zelo pomemben, čeprav pogosto spregledan dejavnik, posledično pa stacionarnemu planetu dajemo manj pomena, kot bi ga morali.

Nedvomno smo v zelo pomembnem obdobju

Včeraj se je Saturn obrnil po svoji letošnji retrogradni poti in se bo počasi odpravil naprej. Ker je njegova stacionarnost razmeroma dolga (večina virov omenja 10 dni, se pravi po pet na vsaki strani stacionarne točke), in ker se to povrh vsega dogaja na samem začetku znamenja, ki mu Saturn sicer vlada (Kozorogu), gre nedvomno za pomembno obdobje. Ker so vsa planetarna gibanja že zdavnaj izračunana in jasna, lahko naredimo horoskop njegovega obrata in poskušamo oceniti, ali je tokratno obrat res zelo pomemben. Seveda pri tem ne bo zgovorna zgolj Saturnova pozicija, ampak slika trenutka, v katerem se ta obrat zgodi.

BJ
SAdir2018-ed

Že ob bežnem pogledu na karto neba v času obrata opazimo, da je na nebu križ, sestavljen iz štirih planetov, in ker se to dogaja v (pretežno) kardinalnem elementu, si v spomin prikličemo razlago, da se taka konfiguracija obnaša kot mlin na veter – je močan, a za svojo moč potrebuje veter. In ko ta pride, mlina ni več mogoče ustaviti.
Saturn sam pa je udeležen še v drugi konfiguraciji tega trenutka, v zmaju. Ta naj bi se fokusiral na glavo, v tem primeru Venero, močno postavljeno v Tehtnico in obenem v enajsto astrološko hišo, kar nakazuje na pot naprej in ravnovesje. Toda nemalo izkušenj kaže, da zmaj deluje v obratni smeri, v tem primeru k Uranu. Ta pa je v Biku in sam po sebi pomeni pretres, obrat, korenite in nagle spremembe, nekaj novega, neobičajnega, nepričakovanega. Če Bik sočasno govori o trdnosti in tudi o moneti, sta ravno ti dve kvaliteti najbolj na udaru. Trdnost monetarnega sistema?
Pod črto: stacionarni Saturn je močan, Kozorog nakazuje na strukturo, gradnjo, pomen izgradnje, močni Uran nujnost (nagle) spremembe, povezava obeh planetov kaže na dolgoročnost sprememb, križ na ‘spremembe in dogajanje, ki ga ne bo mogoče zavreti’, zmaj pa na ogromno nakopičeno energijo, ki se usmerja prav tako v spremembe, tokrat trdnosti.
Saturn je v Kozorogu že od konca decembra 2017, in ker govori o nalogi, je tokrat ‘naloga in obenem lekcija’ vsekakor v strukturi, bodisi njeni utrditvi bodisi ponovni izgradnji, če ni ustrezna. A do svojega povratka ni imel take močne podpore preostanka horoskopa oziroma planetarnih energij. Sedaj pa jo ima.

BJ
SLO-SAdir2018-ed

Če se ozremo še na povezavo tega trenutka s horoskopom Slovenije, glede na to, da je država v precej občutljivem obdobju, potem je tudi v tej karti videti veliko tega.
Obe konfiguraciji nimata pravega efekta, če ne aktivirata elementov nekega horoskopa. V danem primeru je take aktivacije več kot dovolj – najprej so dotaknjeni trije koti od štirih (veliki krogi na robu), se pravi tako ascendent (identifikacija, država kot ‘jaz’) kot tudi MC/vrh neba (oblast); druge aktivacije so vidne z manjšimi krogi in črtami, gre pa za izjemno natančne stike med planeti in točkami!

Kaj bi lahko našli v naboru možnih razlag?

Oblast pod velikim pritiskom, pričakovanj po eni, možnosti po drugi in okolice po tretji strani; podoba v tujini (ki je vse manj naklonjena); razkrivanje (in nezmožnost držanja pod preprogo) nečednosti iz preteklosti, predvsem finančne narave (napovedano že pred časom za leto 2018) (ne nazadnje se je zadnji mrk zgodil natančno na Veneri Slovenije, ta pa je del kraj, korupcije in vsega, kar tiči v tovrstni vreči; in posledice mrka so časovno omejene, sedaj je čas zanje …), in še kaj bi se našlo.
Ne bo ne lahko ne dolgčas.