Astro

Bachova cvetna terapija čudežno deluje

Mojca Gregorčič, svetovalka Bachove cvetne terapije
6. 9. 2018, 11.09
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 12.27
Deli članek:

Jesen je za številne začetek novega, saj nas ni malo, ki leta štejemo po preživetih poletjih in ne po koledarskem letu.

PS
Cvetne esence delujejo preko vibracije in informacije zapisane v cvetovih rastlin.

Vse lepo enkrat mine, tako tudi poletje, dnevi se počasi, a zanesljivo krajšajo, na velika vrata se vrača jesen, čas novih ali ponovnih začetkov in sprememb, čas udejanja že načrtovanega in obljubljenega. Nemir in stres, strah in občutek negotovosti se lahko znova pojavijo. V jeseni, ne takoj septembra, temveč malce kasneje sredi oktobra  zaznavam pri svojem delu povečano povpraševanje po izbiri osebnih Bachovih esenc. V takšnih trenutkih, ko smo v posebnih čustvenih stanjih, ko smo ranljivi nam na pomoč priskoči dr. Edward Bach s svojo cvetno terapijo. Staro, že neštetokrat preverjeno metodo, ki nas na izredno subtilen in neškodljiv način popelje v za nas ustrezno čustveno stanje, nam povrne življenjsko moč in zaupanje v sebe. Včasih je potrebno tako malo, le ozreti se je potrebno okoli sebe, izbrati in prebrati med množico informacij in se odločiti za spremembo.

Avtorica članka Mojca Gregorčič je svetovalko Bachove cvetne terapije, zato vam lahko najbolje svetuje pri izbiri Bachovih cvetnih esenc. Njena telefonska številka je:  041 639 408

Bachove esence so odlična rešitev vsakič, ko moramo preseč samega sebe, da ne ostanemo ujeti v starih, že stokrat obdelanih, a nikoli do konca predelanih vzorcih, ko potrebujemo spodbudo in pomoč, da lahko naredimo najboljše kar zmoremo in znamo v danem trenutku.

Osebni arhiv
Mojca Gregorčič

O BACHU

Dr. Edward Bach (1886-1936) kreator sistema cvetnih esenc, zdravnik, zdravilec, homeopat in bakteriolog, se je pri svojem delu srečeval z neizmernimi stiskami in težavami ljudi. Z izrednim čutom in posluhom do sočloveka, je celo svoje življenje iskal načine in sredstva, koko bi na enostaven, učinkovit in vsem dostopen način, pomagal ljudem. Vse skozi se je zavedal dejstva, da je pomembno poiskati in odpraviti izvor ali vzrok bolezni in ne zgolj lajšanje njenih simptomov. Imel je izredno vizijo, intuicijo in željo pomagati ljudem in ni mu bilo težko opustiti delo zdravnika v Londonu, ter se preseliti na angleško podeželje, kjer je lahko raziskoval rastlinski svet.

profimedia
Dr. Edward Bach

Vseskozi je trdil, da neustrezna čustvena stanja kreirajo in vodijo naša življenja, saj so izvor vseh naših težav in bolezni. Potrditev je dobival pri svojem vsakdanjem zdravniškem delu.

Pravi vzroki bolezni so dolgotrajna, negativna čustvena stanja, kot so jeza, sovraštvo, strah, ljubosumje in še mnoga druga.

Želel in prizadeval si je poiskati rastline, ki bi takšna čustvena stanja postavila uravnotežila. Kot človek z izredno intuicijo, je odkril 37 samoniklih, nestrupenih, divjih rastlin in postavil sistem zdravilnih esenc.

Celoten sistem sestavlja 37 cvetov, 38. esenca je studenčnica in 39. pa je rešilno zdravilo, edina Bachova receptura.

BACHOVE CVETNE ESENCE IN NAŠA ČUSTVA

Dr. Bach je definiral 38 čustvenih stanj s pozitivnim in negativnim načinom delovanja.  Potemtakem čustva niso samo jeza, ljubezen in ljubosumje.

Bachova cvetna terapija se v izbranem trenutku osredotoči na karakterno in trenutno čustveno stanje in poišče ravnovesje, poišče nasproten pol tega čustva, ki je za nas ustreznejši.

Karakterno čustveno stanje je stanje čustev, ki nas osebnostno definira. Morda nenehno sanjarimo; morda smo vedno pripravljeni poslušati druge, na sebe pa vedno pozabimo; mogoče smo hitri, zelo hitri, drugih počasnejših pa sploh ne razumemo, še več njihov naravni ritem nas vsakokrat iztiri in vrže iz ravnovesja. Smo v nenehnem strahu, izvor strahu pa je lahko znan ali neznan. Morda neprestano gledamo nazaj, v preteklost, idealiziramo vse staro in preživeto, stika s sedanjostjo pa nikoli ne najdemo. Menimo, da je naša življenjska naloga, da vsem svetujemo, pa če nas prosijo ali ne za pomoč. Smo večni garači, delamo in delamo brez odmora, a pravega rezultata ni in ni. Ta in še mnoga druga čustvena stanja nas usmerjajo, bolj ali manj uspešno skozi naša življenja.

KAKO DELUJEJO BCE?

Cvetne esence delujejo preko vibracije in informacije zapisane v cvetovih rastlin. Izredno prefinjen, subtilen in neškodljiv način delovanja, ki je brez stranskih učinkov. Njihovo pridobivanje pa je popolnoma neškodljivo in prijazno do narave.

Pri neustreznem čustvenem stanju nam BCE pomagajo nevtralizirati obstoječe čustveno stanje in ga nadomestiti z ustreznejšim za nas.

Cvet gorjušice nam v trenutkih popolnega obupa in teme povrne upanje, cvet oljke nam je v pomoč, ko smo popolnoma telesno in duševno izčrpani, cvet bora nam povrne samozavest, takrat ko si sam sebi največji krvnik, cvetna esenca rožiča ti pomaga v trenutkih, ko si popolnoma izgubljen in nepovezan s seboj, ko neprestano druge prosiš za mnenja in potrditev in ti povrne zaupanje v lastno intuicijo.

JESEN IN BCE

Jesen je po navadi prelomen čas, čas novi začetkov in hkrati nadaljevanje starih obveznosti. Spočiti, polni novih idej in optimizma se strastno spopademo z življenjem, a lahko se nam kaj hitro zgodi, da hitro naletimo na prve ovire.

Potrebo se je odločiti, izbrati med mnogimi idejami in željami. Kaj je za nas najprimernejše?

Morda se v množici novih idej ne moremo odločiti in izbrati najustreznejšo za nas, lotevamo mnogih stvari, a nas navkljub uspehu puščajo prazne in nezadovoljne. Takrat nam priskoči na pomoč cvetna esenca stoklase, da prepoznamo kaj resnično potrebujemo, da kvaliteta zmaga nad kvantiteto in da dejansko zadovoljimo svoje potrebe.

Ne zmoremo odločilnega koraka

Smo že čisto na koncu, tik pred ciljem, odločilne, zaključne poteze pa ne moremo in ne moremo izvršiti. V veliko pomoč nam je cvetna esenca oreha, nas podpre, da ne omagamo ali odstopimo, da vztrajamo pri svojih odločitvah, pa čeprav jih okolica ne podpira. Omogoča nam prodor, napredek, da končno pustimo staro za seboj in gradimo novo, prepričani v sebe in svoj uspeh.

dreamstime
oreh

En sam nemir je v nas, smo polni idej in zamisli, vsi okoli nas pa so tako počasni in neuglašeni z nami

Spočiti, polni idej in zamisli se lotevamo novih izzivov v svojem ritmu, a vsi ostali tako zaostajajo, nam ne sledijo, nas pa neizmerno vznemirjajo nenehni zastoji in nenehna čakanja. Cvet nedotike prinese olajšanje, da vsaj za trenutek postaneš, se umiriš in se zaveš, da vsak deluje v svojem ritmu. Uspe ti to dojeti in dopustiti soljudem njihov lasten tempo, si sposoben kdaj tudi kaj odložiti in počakati, ne pa vedno vse narediti sam, ker si najhitrejši in najboljši, brez potrpljenja, da bi čakal na druge.

Dreamstime
Nedotika

Želiš si sprememb in novega, a ne gre in ne gre

Ne moreš sprejeti dejstva, da se vse spreminja in razvija. Vsak trenutek prinaša nove izzive, ti pa si z mislimi še vedno v preteklosti, dobesedno se je oklepaš. Morda prvič prestopiš šolski prag, zamenjaš kraj šolanja, službovanja  ali se preseliš. Težko ti je v novem okolju, med nepoznanimi ljudmi. Nenehno razmišljaš in se oklepaš preteklosti, pogrešaš staro okolje in stare prijatelje. V takšnih trenutkih ti je v podporo cvetna esenca kovačnika, ki ti prinese zavedanje o nenehnem spreminjanju sveta in da moraš živeti v sedanjosti, tukaj in zdaj. Prinaša ti moč, da lahko tudi v novem poiščeš in prepoznaš dobre plati in izzive za nadaljevanje življenja.

Vedno iste napake, nenehno se ti dogajajo iste zgodbe

Tokrat si odločen, da bo drugače. Zavedaš se, da si ujet v neke vzorce, mehanizme ali v krog istega dogajanja. Cvetni popek divjega kostanja ti pomaga prepoznavati te ponavljajoče se programe, da jih ozavestiš in nadomestiš z ustreznejšimi za tebe. Učiš se iz lastnih napak in bogatejši z novimi izkušnjami se podajaš na novo pot. Divji kostanj te uči, da v sebi razviješ sposobnost prepoznavanja svojih napak in učenja na lastnih napakah.

Dreamstime
divji kostanj

Neprestano tehtaš, razmišljaš, a se ne moreš odločiti

Ena sama razdvojenost, dvom, preučevanje in nenehna notranja mediacija, na koncu pa sploh ne veš kaj bi. Če se že odločiš, se hitro premisliš. Si razdvojen, labilen, nezanesljiv, tvoje razpoloženje je kot gugalnica, gor in dol, iz ene skrajnosti v drugo, tipa še vedno ne veš kaj hočeš, kaj si resnično želiš. Cvet mešiča ti pomaga poiskati in poslušati notranji glas, tvojo intuicijo, katera te vodi na pravi poti, da postaneš trden, odločen, da v pravem trenutku izbereš najboljšo odločitev.

Dvomiš o sebi, o svojih dejanjih in se neprestano dokazuješ

S pomočjo cvetne esence macesna ugotoviš, da  dokazovanje ni potrebno. Morda te bližnji ne podpirajo, ne sprejemajo. Prinese ti zavedanje, da si takšen kot si – unikaten, nenadomestljiv in edinstven. Pomaga ti, da se sprejmeš in se ceniš, predvsem pa opustiš nenehno dokazovanje.