Astro

Pozdravite svoj dom!

T.P.
30. 7. 2018, 16.01
Posodobljeno: 30. 7. 2018, 17.00
Deli članek:

Svetovno znana japonska svetovalka za čiščenje, pospravljanje in urejanje doma Marie Kondo, ki je na to temo napisala tudi več knjižnih uspešnic, najbolj slovi po nasvetu, naj med svojimi stvarmi zadržimo samo tisto, kar nas osrečuje.

Ravnajmo hvaležno in spoštljivo s svojim domom, ki nam nudi udobje, varnost, toplino.

Metoda Kon Mari, ki jo je razvila, je zelo preprosta: poglejte prav vsako stvar v svoji omari, nato pa še predmete po hiši (knjige, spominke, pohištvo, orodja …) in se vprašajte, ali vas ta predmet radosti. Ne iščite predmetov, ki jih lahko vržete stran, temveč tiste, ki jih želite obdržati.

Vsak dan nas zvesto čaka in nudi streho nad glavo, naša hiška. Zasluži si pozdrav.

Videli boste, ostala bo samo peščica stvari, vse drugo vrzite stran, ali pa podarite v humanitarne namene oziroma prodajte na bolšjem trgu. Ko se boste v življenju obkrožili samo s stvarmi, ki vas radostijo in boste zaradi selekcije osebnih predmetov v hipu osvobojeni nenehnega pospravljanja, bo sprememba neverjetno blagodejna.

Hvala, ker mi nudiš zavetišče

Nas pa je posebej navdušil Mariejin nasvet glede tega, kako vzpostaviti globlji odnos s svojim domom. Ključ je v pozdravu. Kot bi pozdravili družinskega člana ali domačega ljubljenčka, recite ob prihodu domov svojemu domu: »Zdravo! Prišla sem!« Če ob vstopu v hišo ali stanovanje pozabite na pozdrav, kasneje, ko se spomnite, recite: »Hvala, ker mi nudiš zavetišče.« Če vam je to nerodno reči na glas, lahko omenjene besede izgovorite samo v mislih.«

Povežimo se z energijo našega doma.

Počnite to redno in sčasoma boste začutili, da vam dom odgovarja, ko se vrnete vanj. Njegovo zadovoljstvo boste začutili kot blagi vetrc. Postopoma boste v obliki občutkov začeli sprejemati njegova sporočila o tem, kje želi, da ga pospravite in kam želi, da postavite določene stvari. Med pospravljanjem nadaljujte pogovor s svojim domom in presenečeni boste, s kakšno hvaležnostjo se vam bo odprl in kaj vse vam bo povedal.