Zapisano v zvezdah

Zvestoba do groba? Odvisno od astrološkega znaka ...

Bern Jurečič, astrolog
16. 12. 2021, 18.10
Posodobljeno: 16. 12. 2021, 18.13
Deli članek:

"…Dokler naju smrt ne loči," se glasi ena od najbolj znanih izjav, povezanih z zakonsko srečo in pravzaprav tudi z vsako drugo stalno ljubezensko zvezo.

Dreamstime
Sestavni del šopka želja za zvezo, ki se sklepa, je tudi zvestoba.

Ko se poročimo, večina od nas ne razmišlja nič drugače, čeprav seveda obstajajo tudi izjeme, ki gredo pred oltar - iz katerega koli že razloga – s figo v žepu. O trajnosti, čvrstosti, idealu ljubezni, sožitja in sodelovanja govorita tako Biblija kot tudi poročni nagovor, kakršnega so – z le malo razlikami – novoporočenci deležni po domala celem svetu. In sestavni del tega šopka želja po večnosti in visoki kvaliteti zveze, ki se pravkar sklepa, je tudi zvestoba.

Če pogledamo malo v naravo, lahko vidimo vse mogoče principe in prakse, od mnogoženstva do mnogomoštva, ljubezen v krdelu, hierarhijo različnih vrst, stalne bitke za paritvene partnerje in svečano ženitvene oprave, pa tudi zapustitev partnerja takoj po oploditvi, da o slastni malici, ko samica po paritvi požre samca, ne govorimo.

Tudi v človeškem rodu je praksa različna, pri nekaterih narodih imajo možje toliko žena, kolikor jih lahko preživijo in glej, sistem čisto dobro deluje. Kljub vsemu pa se je skozi tisočletja kot najbolj razširjeno načelo uveljavila zakonska zveza dveh – moškega in ženske. Tretji tu nima kaj iskati. Pustimo vnemar dejstvo, da se taka zveza kaj lahko izrodi v posestvovanje takšne ali drugačne vrste, kajti to je tema za kak drug prispevek. Zelo pogosto se zgodi, da "enega od njiju mine" in da se prične ogledovati še za kom drugim, kar se potem izteče bodisi v sanjarjenje bodisi v tisto, čemur Slovenci pravimo "skakanje čez plot". Nekateri so k temu nagnjeni bolj, nekateri manj, nekateri celo sploh ne. Astrološko gledano je to mogoče ugotoviti skozi različne pokazatelje, od na primer položaja Venere in Marsa, do potencialov pete, dvanajste in še katere astrološke hiše, a četudi ne gremo v take analize, nam že sama astrološka znamenja pogosto nakazujejo, kaj lahko pričakujemo od rojenih v Ovnu, Biku in tako naprej. Pa si oglejmo, kaj nam o znamenjih s tega zornega kota povedo zvezde.

TRIJE PREMIŠLJENI

Pogosto se prav tisti najbolj zadržani izkažejo za najbolj zveste. Taka vrsta obnašanja je morda še najbolj značilna za zemeljska znamenja. Najbolj čustveni med njimi so Biki, čeprav je tudi zanje tako kot za Device in Kozoroge značilna racionalnost in nagnjenost h kontroli. Zaradi tega so na splošno smatrani za zveste, na prevaro pa bodo pomislili le v izjemnih primerih, ko jih bo na primer močno razočaral partner (značilno za Bika), ko jim bo nekaj zameglilo um ali pa bodo dospeli v krizo identitete (Devica) ali pa ko bodo hoteli partnerja kaznovati (Kozorog). Zemeljska znamenja se ne postavljajo z visokoletečimi, sladkimi in izrabljenimi frazami, pač pa vzajemnost odnosov smatrajo za nekaj samo po sebi umevnega. Vzporedne zveze jih utrujajo in jim povzročajo dodatne skrbi. Na kaj takega morda pomislijo poleti ali pa kje daleč od doma, tam, kjer jih nihče ne more spoznati.

TRIJE OSVAJAŠKI

Ognjena znamenja si ljubezni, vznemirjenja in dokazovanja želijo do te mere, da je angažiranost na več straneh istočasno zanje neke vrste nuja. Ko se zaljubijo, so nagnjeni k dramatiziranju, držijo se za srce in sipajo iz rokava ljubezenske izjave o večnosti ter na splošno gorijo od vznesenosti. Majhna težava nastopi tedaj, ko spoznajo, da ta taktika dobro uspeva, nakar jo preizkusijo še kje drugje. Ovni so na primer rojeni Casanove, čeprav je zanje podobno kot za Leve in Strelce značilno, da veliko več govorijo kot pa napravijo v resnici. Več jim pomeni kvantiteta (količina) od kvalitete, poleg tega se niti slučajno ne trudijo spoznati notranjosti in duše svojega partnerja. Tuje srce osvojijo razmeroma lahko, zato pa bodo dosti teže zvezo tudi obdržali. V začetku jim to ne bo pomenilo dosti, kasneje pa bodo imeli vedno manj možnosti. Ker kipijo od energije, jim ljubezen ene same osebe ni dovolj. Ne glede na njihove izjave, da "na svetu razen njihovega partnerja ne obstaja nič drugega", v osnovi niso zvesti. Njihov ogenj se vname hitro, vendar se kmalu tudi pogasi.

TRIJE ROMANTIČNI

Ravno nasprotno pa vodna znamenja spadajo med tihe osvajalce (nekoliko iz tega izstopajo Škorpijoni, rojeni v vladavini Plutona in Marsa), pa tudi romantike brez primere. Medtem ko bodo tisti bolj romantični svoji ljubezni na glas prebirali Jeseninove verze, malo bolj nadarjeni pa odigrali nekaj Chopinovih sonat, bodo tisti bolj sramežljive sorte molčali kot riba in se delali, da so se v tej zvezi znašli čisto slučajno.

Raki in Ribe se nasploh zaljubijo izredno hitro, njihova romantičnost je težko primerljiva z ostalimi znamenji. Skrivnostni Raki molčijo, vendar po malem sumničijo partnerja, medtem ko za Ribe velja izrek, da “bodo izvedele zadnje”. Škorpijoni so najbolj ljubosumno znamenje v celem zodiaku, pogosto čisto brez razloga. Zato pa sami varajo vedno “z razlogom”. K temu jih praviloma pripelje nezvestoba njihovega partnerja. Maščevalnost je njihovo pogosto vodilo, navadno pa jim pomeni tudi nekakšno nadomestilo za “pretrpljeno škodo”. Ribe o prevari ne razmišljajo, to se jim lahko celo “zgodi”, ne da bi se tega zavedale. Na hitro podležejo romantični atmosferi, svečam in mesečini, če pa je to podkrepljeno še s toplo roko okoli vratu in zlasti s primerno besedo, bo skušnjava že kar velika. Treba pa je priznati, da bodo z enako lahkoto nezvestobo odpustili tudi svojim partnerjem, če jim bodo le zagotovili, da so "oni (Ribe) tisti, ki jim še vedno pomenijo največ". Raki se bodo spričo partnerjeve prevare znašli sredi hudega obupa, vendar tega ne bodo pokazali, temveč tiho trpeli v sebi. Najpomembnejše zanje je, da je partner še vedno ob njih, četudi odnos ni čisto idealen. Če so zaljubljeni, bodo težko našli razlog in povod, da bi sami prevarali partnerja.

IN TRIJE SPOGLEDLJIVI

Zračna znamenja so najverjetneje najmanj zvesta v zodiaku. Zlasti to velja za spremenljive, prilagodljive in radovedne Dvojčke. Letanje s cveta na cvet je njihova priljubljena zabava, pogojena z dejstvom, da so prepovršni in kot taki nesposobni za globlja čustva. Zanje je najpomembnejše druženje, možnost, da se pokažejo v družbi s svojim partnerjem. Resne, globoke in trajne zveze, ki jim “pretijo” s svojo stabilnostjo, rutino in dolgočasjem, jih odbijajo. Njihova sreča je v tem, da niso posebno ljubosumni, vendar je tudi to samo odraz količine ljubezni, ki so jo pripravljeni vložiti v odnos. Tehtnice so osvajaške in spogledljive, v resno zvezo se ne spustijo kar tako. Ker jim največ pomeni družba, se jim lahko zgodi tudi spodrsljaj. V primeru, če pa jih prevara partner, so mu nagnjene vrniti milo za drago, v njihovi naravi pa je tudi dajanje samo videza o prevari, s čimer naj bi bil partner dovolj kaznovan. Same in zapuščene neskončno trpijo, zato se zelo trudijo, da bi njihova zveza obstala. Vodnarji na zvestobo in nezvestobo reagirajo zelo različno. Med njimi najdemo take, ki so eni sami osebi zvesti do groba, pa tudi take, ki cel svet ljubijo enako močno. Med slednje spadajo "otroci cvetja" in dnevni osvajači, ki obljubljajo po tekočem traku ter ne vedo točno, kaj vse so izjavili. Kljub vsemu pa se bodo trudili s svojimi partnerji zgraditi razumevajoč odnos brez nasilja, poln medsebojnega spoštovanja in zaupanja.