Astro

Razmišljate, da bo nekaj šlo narobe? Potem bo tudi šlo!

Sonči Nered Čebašek
11. 6. 2018, 10.59
Posodobljeno: 14. 6. 2018, 12.24
Deli članek:

Se kdaj zalotite, ko se na glas pogovarjate sami s seboj, zlasti ko vas kaj pesti, pa iščete rešitve? Verjetno, saj moramo enostavno vsi včasih slišati svoje misli.

PS
Melita Kuhar, strokovnjakinja za odnose

Znanstveniki pravijo, da imamo na dan približno 70.000 misli!

Če o sebi slabo mislimo, dvomimo v svoje sposobnosti, ne zmoremo se odločiti, ker nimamo pojma, kaj je v redu za nas, vse to povzroča poškodovanje svoje vrednosti, s tem pa ogrožamo duševno in telesno zdravje

Strokovnjakinja za odnose Melita Kuhar nam je naštela nekaj vaj za trening možgančkov, s katerimi lahko poskrbimo za srečo in uspeh. Ni tako težko, pa tudi ne vzame dosti časa.

PS
Trening možganov je v vsakem primeru zelo koristen.

1. Sebi svetujte enako kot bi svetovali najboljšemu prijatelju. Verjetno ste do sebe preveč kritični in se preveč osredotočate na napake in neuspehe, s tem pa se potiskate še bolj na dno. Bodite do sebe sočutni in prijazni.

2. Razlikujte med premlevanjem problemov in med njihovim reševanjem. Če tuhtate aktivno, kako rešiti nek problem, je to v redu. Če pa premlevate in študirate, kaj vse bi lahko šlo narobe, bo seveda šlo. Prekinite takšne misli in se osredotočite na bolj pozitivne plati. Bodite kreativni pri iskanju rešitev. Nehajte se vrteti v krogu.

3. Poimenujte svoja čustva. Veliko ljudi ne mara govoriti ali kazati svojih čustev. Rezultat je, da postanejo odtujeni od svojih čustev in posledično tudi težko razpoznajo, kako se počutijo v nekem trenutku ali situaciji. Naloga: nekaj minut na dan posvetite priznavanju vam lastnih emocionalnih stanj. Poimenujte svoja občutenja in pomislite o tem, kako lahko vaša čustva vplivajo na vaše odločitve.

PS
Racionalno pomislite, kakšne posledice bi imelo hipno čustveno reagiranje.
4. Uravnovesite svoja čustva z logiko. Ko ste živčni in ste čustveno padli ven, skušajte takratne hipne odločitve uravnovesiti z logiko oziroma razumom. Racionalno pomislite, kakšne posledice bi imelo hipno čustveno reagiranje, kajti posledice takšnega čustvenega reagiranja kasneje pogosto obžalujemo.

Melita Kuhar ima svoj način izražanja hvaležnosti: »Pred spanjem ponovim dan v mislih in sem za vsako posamezno aktivnost hvaležna, četudi me je kaj spravilo “s tira” – je že bil razlog za to in sem tudi za ta razlog hvaležna.«

5. Prakticirajte hvaležnost. Ta nam omogoča občutke sreče, miru, zadovoljstva, skratka občutimo “mir v srcu”, za katerega si tako močno prizadevamo. Trenirajte možgane, da vidijo dobro in pozitivno v življenja, pišite dnevnik hvaležnosti.

6. Oblikujte zdravo videnje sebe. Pogovarjajte se s seboj. Lahko tudi na glas. Da dosežete svoje največje potenciale, trenirajte mentalno mišico. Možgani in srček so najbolj uspešni in delujoči v medsebojni povezavi.