Boj za preživetje

Kadar sanjate vrabca, to ni naključje!

Marjetka Jeršek, energijska raziskovalka in pisateljica
11. 3. 2023, 14.30
Deli članek:

Danes se v mestnih središčih vrabcev otepajo kot nadloge, ki vsiljivo berači za koščki hrane, vendar vedno ni bilo tako.

dk
Totemska žival: mali vrabec je veliki bojevnik.

V naravi ima ta ptič svoje pomembno mesto in slovi kot umetnik preživetja.

Predrzen in domišljav, samozavesten in gotov vase se zmore neustrašno postaviti po robu številnim predatorjem. Živi v najraznolikejših okoljih in uspešno preživi še tako težavne razmere.

PS
Vrabec prebudi plemenitega bojevnika v izkoriščanih.

Vrači verjamejo, da v vrabcu prebiva neuničljivi duh trdoživega, vztrajnega in pogumnega bojevnika, ki se ne ozira na strahove, zunanje nevarnosti, bolečine in grožnje. Povezovanje z njimi zmanjšuje občutke ogroženosti in manjvrednosti, briše globoke notranje strahove in prispeva k stiku s svojo najglobljo življenjsko silo, ki iz poražencev, izkoriščanih, trpečih in prestrašenih potegne nepremagljivega duha zmagovalca.

PS
Marjetka Jeršek: "Sanje o vrabcu na splošno pomenijo borbo za preživetje, ki se bo za sanjalca nadvse uspešno iztekla."

LEGENDA

V jatah teh ptic veljajo posebna pravila, zakoni in zgodbe. Neka krščanska legenda pripoveduje o tem, da je bil vrabec edina ptica, ki je bila vseskozi prisotna pri križanju Jezusa Kristusa, izražajoč sočutje in podporo, ter tako postala simbol zmagoslavja po dolgotrajnem trpljenju. Hišna božanstva v antični Britaniji so ga privzela za svojo značilno žival. V srednjem veku je veljal za simbol upornega kmečkega ljudstva in nižjih razredov po vsej Evropi. Brezpravni tlačani so se počutili nemočne pod kruto nadvlado svojih neusmiljenih zemljiških gospodarjev. Zgodbe o zmagi majhnega, na videz nepomembnega vrabčka nad mogočnimi sovražniki, kot so volkovi, levi, orli in medvedi (tradicionalnimi plemiškimi simboli), so jim vlili novega poguma in vere v boljše življenje.

PROLETAREC

V dobi marksizma so ga proglasili za proletarskega ptiča, ki se bojuje za svoje pravice in predrzno izmakne košček kruha izpred nepozornih kljunov buržujskih golobov. Čeprav veliko večji in močnejši skoraj nikdar niso kos gibčnosti, spretnosti, pretkanosti in pogumu za manj kot dlan velikih pernatih sorodnikov.

Vrabčevski naravni nagon po učinkovitem in obilnem razmnoževanju ter po zahtevanju svoje pravice zase ne glede na zunanjo nevarnost odraža zamisel po plemenitosti slehernika in njegovi sposobnosti, da se povzpne više, kot mu je ob rojstvu zapisala nemila usoda, katero lahko preseže s prezirom in močno voljo. Vrabci so nekakšne pogumne revolucionarne ptice, ki se zavedajo svoje vloge in notranje moči, ter si vselej zmorejo izboriti boljši prostor pod soncem. Tega učijo tudi tiste, ki se jim v sanjah prikažejo kot njihove varovalne ptice.

PS
Z energijo vrabca se šamani povezujejo skozi vse leto in tako prebujajo v sebi zmagoslavje plemenitosti običajnega človeka.

SANJSKI SIMBOL

Sanje o vrabcu na splošno pomenijo borbo za preživetje, ki se bo za sanjalca nadvse uspešno iztekla. Skoznjo bo ponovno spoznal svojo vrednost, cenil bo svoje na novo odkrite sposobnosti in se spet trajno vpisal v krog zmagovalcev.

Vrači svetujejo tistim, ki se jim je vrabec prikazal kot totem, da se ozrejo globoko vase in ugotovijo, ali dopuščajo drugim, da jim vedno znova odvzemajo njihovo dostojanstvo. Povezovanje s to ptico jim lahko učinkovito povrne izgubljeno samospoštovanje in dvigne njihovo samopodobo v nove višave.

Pomembno je, da se osvobodite občutka, da se vselej znajdete pod peto tlačitelja, nekoga, ki vas izkorišča in pije vašo dragoceno energijo, pa naj bo to šef v službi, oblasten partner, starši z zavestjo žrtve ali navidezni prijatelj, ki vleče vašo pozornost venomer nase.

Vrabec vam bo pokazal, kako se boriti zase, se osvoboditi, preživeti in zmagati.

Njegova moč bo v vas prebudila nov ponos, dostojanstvo, samospoštovanje in zavest bojevnika, ki se lahko dotakne zmage ne glede na to, kako brezupne se morda zde zunanje omejujoče okoliščine.

PREBUJEVALEC

Ena od podvrst tega ptiča, pevski vrabec, ima tri točke različnih barv, ki tvorijo nekakšen trikotnik z dvema vrhovoma na grlu in enim na prsih. Temna pika leži na vsaki strani njegovega grlenega energijskega središča , največja pa počiva na njegovih prsih. To odraža vlečenje pridobljene in sprožene energije navzdol, kar vseskozi prebuja delovanje srčnega in grlenega energijskega središča.

Moč volje vselej prinese na plano samozavest in plemenitost znotraj nas, tako da modra plemiška kri našega božanskega izraza, ki se pretaka po nevidnih žilah našega duha, lahko živo zapolje skozi vsakdanje življenje. To je ena od osnovnih lekcij, ki jih vrabec kot ptica zaščitnica nauči svoje varovance in vse tiste, ki so se odločili zbližati z njegovo energijo.