Astro

Shujšajte z meditacijo - 3 kg na teden

Marijana Mandić
14. 5. 2018, 11.34
Deli članek:

Da bi shujšali do 3 kilograme na teden, je dovolj, če si privoščimo 10 minut meditacije na dan! Verjeli ali ne z meditacijo se lahko hujša!

nn
meditacija

 Vnetni procesi v telesu, ki jih povzročajo onesnažen zrak, kajenje, razni virusi in bakterije, predvsem pa stalen stres, prispevajo k pridobivanju teže. Zdi se nam, da kaže tehtnica čedalje več brez jasnega razloga. A ko nas zdravnik povpraša: »Gospa, bi si lahko za začetek vzeli nekaj več časa zase?« začenjamo razumeti, saj ne zmoremo odgovoriti pritrdilno. Izkazati se moramo kot odlična kuharica, gostiteljica, žena, prijateljica, mama, sodelavka, ki vse razume in vsepovsod pomaga, hrana pa nam je pri tem v odlično tolažbo. Dobra novica se glasi, da nam ni treba popolnoma izpreči. Da bi shujšali do 3 kilograme na teden in nas praznične dobrote ne bi preveč mikale, je dovolj, če si privoščimo 10 minut meditacije na dan!

Dreamstime

Kako meditacija pomaga?

Številne raziskave so pokazale, da imajo ljudje z močno duhovno voljo za polovico manj vnetnih snovi, imenovanih C-reaktivni protein (CRP) ter interlevkin 6 (IL-6), ki pa ne odločata zgolj o vitkem stasu, ampak tudi povečata ali zmanjšata našo dovzetnost za resne zdravstvene zaplete, med drugim za srčni infarkt in diabetes. Kajpak se z manj CPR in IL-6 občutno zmanjša tudi raven stresnega hormona kortizola, zaradi česar postane hujšanje prijeten izziv in ne še en vir skrbi in razočaranj. Zdi se, da se naše zdravje lahko vrti v pozitivnem ali negativnem začaranem krogu: bolj ko smo zdravi oziroma bolj ko je močan in umirjen naš imunski sistem, ki se mu ni treba kar naprej bojevati zoper vsiljivce, kakršen je stres, vitkejši smo in manj dovzetni smo za kronične bolezni.

nn
meditacija

Da bo meditacija uspešna

Če v višjo silo, pri kateri iščemo pomoč, ne verjamemo, je boljše, da sploh ne poskusimo. Meditacija mora biti skladna z našimi verovanji, zato moramo dobro prisluhniti notranjemu glasu. Nekateri verjamemo v boga, drugi v naravne zakone oziroma vsemogočne vesoljne zakone, tretji v Budo ali celo živalska božanstva. Da bo izbira individualne tehnike sproščanja lažja, navajamo nekaj konkretnih zgledov, ki so pomagali shujšati milijonom žensk po svetu.

Molitveni dnevnik

Ne, ne mislimo na molitev, kakršno slišimo v cerkvi. Spodbuditi se želimo k pisanju gorečih želja in lahko začnemo povsem preprosto: »Prosim te, pokaži mi, kar moram spoznati. Katera čustva hranim, pa jih ne bi smela? Katera pa bi morala vnesti v svoje življenje?« Nekaj minutk na dan se bomo tako družili sami s seboj in z višjo silo, ki nam lahko pomaga ozavestiti negativne prehranjevalne vzorce, denimo kompulzivno prenajedanje, ki je največkrat posledica čustvenih pretresov. Nadaljujemo lahko: »Pomagaj mi zbrati pogum, da se bom soočila s čustvi jeze ali žalosti in jih ne bom potlačila ter iskala rešitve v hrani. Pomagaj mi ločiti med telesno in duhovno lakoto.«

Izrazi hvaležnosti

Če si bomo vzeli čas za zahvalo za vse, kar nam je bilo doslej lepega in dobrega namenjenega, bomo močnejši in bolj motivirani za hujšanje. Ljubeč soprog ni samoumeven, zdravi in razposajeni otroci ravno tako ne, služba, ki jo radi opravljamo in nam omogoča spodobno življenje, pa je v teh časih že pravcati čudež. Z osredotočanjem na dobro bomo v vsakdanu doživljali manj stresa in lažje se bomo držali zdravih prehranjevalnih navad.

Sproščujoča telovadba

Neverjetno pomirjajoč je lahko tudi kratek sprehod ali, še lažje, 20-minuten ples v dnevni sobi. Nemalo žensk je spoznalo, da meditacijo najlažje izvajajo kar med gibanjem.

Kadar je hujšanje posebej težavno

Takrat je še posebej dobro ozavestiti, da bo vedno nekdo višji od nas in da nam bo višja sila zanesljivo pomagala, če bomo za pomoč vztrajno prosili. Meditirajmo nekaj minut dlje, večkrat na dan, in glejmo na to tudi kot na priložnost, da pobegnemo prazničnemu vrvežu. Bodimo pozorni na znamenja, kakršno je lahko zanimiva in zdrava dieta, ki nam jo priporoči prijateljica.

Prehranjevalni načrt, ki podpre meditacijo

Pomembno je, da se privadimo jesti čim bolj svežo hrano, saj vsebuje veliko sestavin, ki ustavijo vnetne procese. V ta namen se odpovejmo hrani iz vrečk in gaziranim pijačam, ki vsebujejo ogromno sladkorja in kemikalije, ki spet povzročajo vnetje. Kot rečeno, odleglo nam bo v zavedanju, da med hujšanjem nismo sami. Oprimo se na višjo silo, hujšanje pa kar se da poenostavimo s temi namigi:

-         Avtomatizirajmo prehrano: Vsako načrtovanje in kuhanje je lahko stresno samo po sebi, zato si za 14 dni izberimo le po en zajtrk, kosilo in večerjo, po dveh tednih pa meni zamenjajmo.

-         Jejmo pogosto: Zajtrk pojejmo takoj, ko se zbudimo, potem pa čez tri ure že prvo malico. Vsega skupaj nam pripadajo tri malice na dan.

-         Poiščimo ravnotežje: Od 40 do 50 odstotkov kalorij naj bi prišlo iz zdravih ogljikovih hidratov. Dnevno naj bi zaužili pet porcij neškrobne zelenjave, denimo zelene solate, brokolija, korenčka, in vsaj štiri porcije škrobne zelenjave in sadja, kot so fižol, krompir, rjavi riž, banane. Med 15 in 25 odstotkov kalorij naj bi prišlo iz beljakovin. Potrudimo se jih jesti v vsakem obroku: jajca, pusto meso, oreščke, ribe, posnete mlečne izdelke, sojo. Dieto zabelimo z 20 do 30 odstotki zdravih maščob, od avokada do kokosove maščobe in olivnega olja.

-         En dan v tednu lahko jemo, kar hočemo in kolikor hočemo. S tem se bomo izognili naveličanosti in občutkom prikrajšanosti.