Astro

Z ajdo nad raka

Sonja Grizila
14. 5. 2018, 11.34
Deli članek:

Ruski zdravnik Vulf Abramovič Laskin je deloval na različnih področjih medicine, preden je postal onkolog, imel je torej široko znanje, zato je bil obup, ko marsikomu ni mogel pomagati, toliko večji.

Ruski zdravnik Vulf Abramovič Laskin je deloval na različnih področjih medicine, preden je postal onkolog, imel je torej široko znanje, zato je bil obup, ko marsikomu ni mogel pomagati, toliko večji. »Vem, kako raka ne smeš zdraviti, ne vem pa, kako ga moraš,« se je pritoževal in prav vsak dan namenil vsaj del svojega časa študiju različnih odkritij, pa tudi na videz popolnoma norih idej. Skupaj s kolegom je sestavil dieto, ki je podprta z znanostjo, za povrh pa ne more škoditi, je pa dokaj naporna, saj je treba jesti dva meseca predvsem ajdovo kašo in spiti po dva litra vode. Precej dolgočasno in neokusno. No, seveda, ampak vedeti je treba, da ta dva meseca bolnik ne je hrane, ampak zdravilo, pojasnjuje Laskin. Ker dieta koristi še številnim drugim boleznim in ker ni nobenih zahtev, da bi opuščali zdravila in predpisane terapije, vam jo z veseljem predstavljamo.

Vulf Laskin, po rodu iz Belorusije, dolga leta je delal v Moskvi, po upokojitvi pa je živel pri sinu v Ameriki in proučeval tamkajšnje zdravstvo, je bil precej razočaran nad zdravniško srenjo marsikje po svetu. Kolegom je očital, da se kot pijanec plota držijo tistega, kar so se naučili na fakulteti, in da se bojijo inovacij, ker bi jih lahko imeli kolegi za neresne. Sam se je pol življenja boril s putiko, ki je bila tako huda, da so mu po neki zabavi, ko se mu je zdelo, da ima noge dobesedno v ognju, zdravniki dali obe nogi v mavec. Takrat se še ni vedelo, kako zelo je putika povezana s hrano. Laskin jo je pri sebi ozdravil najprej s postom in nato z ajdovo dieto. V Rusiji mu pravijo kar dr. ajda.
Mar res ni zdravila? Na začetku svoje prakse je bil splošni zdravnik, potem kirurg in še nekaj specialnosti je zamenjal, nato pa je bil 35 let onkolog, ki je zdravil kakšnih 13 000 pacientov. Ni se mogel sprijazniti z diagnozami, ki so kar prevečkrat pomenile smrtno obsodbo, zato je vsak prost trenutek posvetil študiju alternativnih metod, za kar je rusko zdravstvo precej bolj odprto kot naše. Laskin se nima za ne vem kakšnega izumitelja, saj je bil flavonoid kvercetin, ki uspešno uničuje rakave celice, znan že prej. Raziskovalci po vsem svetu so se trudili najti način, kako kvercetin spraviti na pravo mesto v pravi koncentraciji in Japoncem se je to posrečilo z dieto z rjavim rižem. Takrat v Rusiji takšnega riža še ni bilo mogoče kupiti, zato je Laskin brž ugotovil, da ga lahko nadomesti z ajdo, grečko, kot ji pravijo Rusi. Pri njih je pogosto na jedilniku.
Je kvercetin samo v ajdi in rjavem rižu? Ne in ne, je vedno znova poudarjal Laskin. Po odstotkih ga je največ v čebuli in česnu (deset), a pojej toliko česna, če moreš! Veliko ga je v črnem in zelenem čaju, jabolkih, brokoliju, rjavem rižu in celo v rdečem vinu. V ajdi ga je osem odstotkov, in če je na dan pojemo 30 dag, kot priporoča dieta, ga dobimo 24 gramov. Američani so seveda takoj naredili farmacevtski kvercetin, a kaj, ko ga je v desetih tabletah toliko kot v eni porciji ajde, ki zaradi vlaknin ugodno vpliva tudi na presnovo in nima stranskih učinkov!