Astro

Konoplja bi morala biti legalizirana v zdravstvene namene!

Miša Čermak
14. 5. 2018, 11.34
Posodobljeno: 14. 5. 2018, 14.25
Deli članek:

»Oblast bi morala razmisliti o legalizaciji gojenja indijske konoplje v zdravstvene namene!« pravi biolog in oče treh otrok Gorazd Klemenčič. »Morda bi jih prepričale izjave ljudi, ki so umirali za rakom in po nekaj mesecih jemanja konopljinega olja ozdraveli, kar so preverili zdravniki.«

PS
Oblast bi morala razmisliti o legalizaciji konoplje

»Oblast bi morala razmisliti o legalizaciji gojenja indijske konoplje v zdravstvene namene!« pravi biolog in oče treh otrok Gorazd Klemenčič. »Morda bi jih prepričale izjave ljudi, ki so umirali za rakom in po nekaj mesecih jemanja konopljinega olja ozdraveli, kar so preverili zdravniki.«

V Kanadi se dogaja sleče

Oblasti ozdravljeni bolniki niso prepričali, tudi farmacije ne – ker olja ni mogoče patentirati, saj je naravno zdravilo, bolniki pa naj si ga priskrbijo, kakor vedo in znajo, saj je pridelava konoplje prepovedana. Tudi pri nas je raka preveč, zato bi prišlo prav zdravilo, ki regenerira celice, pravi inženir agronomije Dejan Rengeo, prav tisti, ki je imel težave z gojenjem industrijske konoplje v rodnem Prekmurju že pred petnajstimi leti!

Gospod Rengeo, vi ste kmet, ki že skoraj dve desetletji sadi industrijsko konopljo, ste avtor knjige, imate društvo za gojenje te konoplje … Zakaj?
Prvi v Sloveniji smo jo začeli redno gojiti in takrat so bile težave: v okviru etnološkega društva Bujroš smo zastavili setev konoplje, da bi prikazali staro obrt. Pri nas, v Prekmurju, je to tradicija: konoplja je osnova za platno, pa vrvi, grobe srajce za kmečka oblačila. Skoraj vsaka hiša je gojila industrijsko konopljo, ker je bila trpežna. Takrat olja niso uporabljali za prehrano, uporabljali so ga za mazanje strojev, za les, čevlje.


V času Jugoslavije se je smela gojiti industrijska konoplja, tudi indijska – z dovoljenji. Zakaj se je zatikalo in se še zatika z gojenjem industrijske konoplje?
Po letu 2004 smemo s posebno evropsko odredbo gojiti industrijsko konopljo, prej sem imel zelo velike težave. Država mora izdati dovoljenje, pridelovalec mora izpolniti administrativno zahtevo, da lahko goji konopljo. A sicer država sistematično nič ne pomaga: zdaj se zatika predvsem v tehničnem smislu: konoplja je zahtevna rastlina pri spravilu, potrebovali bi posebne stroje, zato si pomagamo s starimi.


Ne dobite subvencij?
Jih, kot za vsako drugo poljščino. Toda država bi morala odpreti tovarno ali pomagati s stroji. Zdi se mi, da se tega bojijo, ker je bilo gojenje konoplje preveliko let zatirano in preganjano in to je pustilo pečat pri ljudeh na vseh ravneh – od kmetov do predsednika države. Ta politika se je začela po drugi svetovni vojni, prihaja pa iz ZDA, kjer sta združili moči naftni in farmacevtski lobi, gojenje konoplje jim kvari posel: s posredovanjem OZN so proteste spravili na mednarodno raven.


Nenavadno, saj industrijska konoplja ni škodljiva, celo nasprotno, strokovnjaki pravijo, da olje izredno dobro vpliva na človeka!
Tudi indijska ni škodljiva. Nenormalno je, da so derivati heroina in koke zelo razširjeni v medicini, kanabisa pa v medicini ni! Zdravniki naprednejših držav (Avstrija, Švica) pa indijsko konopljo že uvajajo v zdravljenje – seveda pod nadzorom. V Švici je bilo celo olje iz indijske konoplje povsem legalno in se je uporabljalo, potem pa je farmacevtski gigant Novartis zagrozil, da se bodo ob dovoljeni uporabi kanabisa izselili iz Švice, kjer imajo sedež. Slišal sem sicer, da se da zdravilno olje indijske konoplje tam še vedno dobiti z ustreznimi dovoljenji. V Avstriji pa kanabis uporabljajo pri registriranih zdravilih za hude bolnike – natančno so predpisali vsebnost vseh komponent, a ker je kanabis naravna stvar, je težko standardizirati. No, doslej so uporabljali sintetični THC, a se je izkazalo, da ni dober, da ne učinkuje – naravni izvleček je najboljši.