Astro

Črevesje, naši drugi možgani

Miša Čermak
14. 5. 2018, 11.34
Deli članek:

»Ajurveda je umetnost zdravega bivanja!« Besedam in znanju Smaja Gupta Safića, mojstra ajurveda medicine, ki se je rodil materi Bosanki in očetu Indijcu, službujočemu v Jugoslaviji, prikimava veliko ljudi.

»Ajurveda je umetnost zdravega bivanja!« Besedam in znanju Smaja Gupta Safića, mojstra ajurveda medicine, ki se je rodil materi Bosanki in očetu Indijcu, službujočemu v Jugoslaviji, prikimava veliko ljudi. Njegova pot se zdi samoumevna: ko je v Indiji pri očetu preživljal šolske počitnice, se je kmalu začel zanimati za indijsko kulturo. V Indiji se je izšolal za zdravnika, leta 1989 pridobil certifikat razreda A ajurvedske medicine B. A. M. S. (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery), se dodatno izobraževal v psihosomatiki in pridobil tudi certifikat za NPK maserja, ki mu omogoča, da odpre ajurvedsko dejavnost.

Nenavadni začetki. Ajurveda, pravi Smajo, ki ljudem brez denarja svoje pomoči ne zaračuna, lahko pomaga trajno in vsakomur. »Ko sem bil še otrok in v Indiji, so bili moji mojstri (ljudje in družine, ki prenašajo znanje na številne rodove) še živahni in zdravi tudi pri stodvajsetih letih – pa so delali cele dneve. Toda ni me prepričalo to; kot otroka me je v Indiji ugriznila kača. Pozneje so mi pripovedovali, da sem bil že na drugi strani, toda pozdravila, znova oživila me je ajurvedska medicina. Ko sem začel bolj dojemati duhovni svet, me je začela ajurveda bolj zanimati.« Študij je trajal štiri leta v Indiji in še dve v ZDA. Toda kaj je sploh ajurveda? »To je celovit, predvsem preventiven pristop k zdravju: ni rešitev za vse življenjske težave, vendar ponuja pot, po kateri človek lahko doseže vse faze življenja, telesa, uma in duha.«
Radoveden fantič Smajo, ki se je v Indiji kmalu začel zanimati za duhovnost, je pozneje postal doktor ajurvedske medicine. A njegova pot ni tekla premočrtno: v mladosti se je aktivno ukvarjal s košarko, ki ga je profesionalno vodila po svetu in ga nazadnje pripeljala tudi v Slovenijo. Toda športna kariera se je zaradi poškodbe končala in postal je svetovalec za nadarjene mlade športnike.