Astro

Duhovnost kot tržna niša

Žana Kapetanović
14. 5. 2018, 11.34
Deli članek:

Svetovna gospodarska kriza je zamajala naš temeljni občutek varnosti. Zdaj se zdi, da ji bodo sledile še ekološka, podnebna in moralno-etična kriza. Preplašeni človek na vse mogoče načine išče oporo, pomoč, odgovore, smisel in upanje. Tudi v knjigah za samopomoč.

Svetovna gospodarska kriza je zamajala naš temeljni občutek varnosti. Zdaj se zdi, da ji bodo sledile še ekološka, podnebna in moralno-etična kriza. Preplašeni človek na vse mogoče načine išče oporo, pomoč, odgovore, smisel in upanje. Tudi v knjigah za samopomoč. Orodij in tehnik, ki mu jih ponujajo, je na pretek: v knjigarnah se šibijo police pod knjigami resne in manj resne pomagaj-si-sam literature, na spletu je na stotine naslovov za delavnice, seminarje, vaje in priročnike. Vsi bi nam radi pomagali (pre)živeti. Samopomoč tako postaja pravcata prodajna uspešnica, od katere mnogi sijajno živijo, četudi prodajajo meglo.

"Naj si vsak pomaga sam, da bi se bolje počutil, je pred 150 leti predlagal Samuel Smiles v svoji knjigi Samopomoč (Self Help). Knjiga je bila prodana v neverjetno veliko izvodih, ena njenih vodilnih misli pa se je glasila: »Nebesa pomagajo tistim, ki si pomagajo sami.«

Iz dneva v dan se nam čedalje bolj vsiljuje trditev, da se bomo morali spremeniti tudi tisti, ki tega doslej nismo hoteli ali znali narediti. Zdi se, da nas bo gospodarska kriza prej ali slej (če nas še ni) prisilila, da sami sebe temeljito prevetrimo. To namreč napovedujejo resni avtorji, pa tudi instantna duhovnost nove dobe. Vedno znova nas opozarjajo, da moramo spremeniti razmišljanje, pogled na svet in življenjski slog.
A kaj, ko se je v tej obilici ponudbe resnično težko znajti. Kajti, kot pravi priljubljeni psiholog, pisec in terapevt Bogdan Žorž, med vso to ponudbo so »tudi takšna skrpucala, da se človeku ob branju naježi koža«.
»Zahodni, praktični človek, človek naglice in hitrih rešitev, ne more iz svoje kože. In tako sega po literaturi, ki obljublja hitro, nebolečo ozdravitev, srečo in harmonijo. Naš čas je zelo primeren za vse, kar ponuja duhovnost nove dobe (new age): udeležiti se kratkega tečaja, prebrati drobno brošurico – in že sem razsvetljen. Vsrkal bom vase vso modrost in vse skrivnosti življenja, zaživel bom srečno, popolno življenje,« pravi Bogdan Žorž.
Mar tovrstna literatura, ki zgolj diši po psihologiji, svetovanju in osebni rasti, pravzaprav izkorišča osebne stiske sodobnega človeka? »Da! V tej duhovnosti ne vidim nič dobrega. Zahodnemu potrošniku so se začele odpirati njegove zatrte duhovne potrebe in nastala je tržna niša, ki teži k temu, da tudi duhovnost in stiske sodobnega porabnika spremeni v svoj vir zaslužka. Žal je s tem na knjižnem trgu nastala velikanska zmeda. Celo poznavalci težko prepoznajo dobro literaturo v tej potrošniški šari. Kako naj se pri vsem tem znajde človek, nepoznavalec, ki pač – išče?«

Potrošniki zahodnjaške sorte
O tem, da vlada za »literaturo« s tega področja v resnici velikansko zanimanje, pričajo lestvice branosti. »Slovenci smo postali potrošniki tipične zahodnjaške sorte. Kar se dobro prodaja in izposoja po knjižnicah v zahodnem svetu, se enako dobro prodaja in izposoja tudi na Slovenskem,« pravi Manca Košir.
Vsakomur, ki se poglobi v to literaturo, postane hitro jasno, da je recikliranje že objavljenega na popularno temo odličen način za proizvajanje uspešnic, če izdajo pospremi še razmeroma uspešen marketing. Zanimivo je, da se nekateri tovrstni pisci brez zadržkov razglašajo za najbolj brane, svoje knjige pa predstavljajo kot svetovne uspešnice oziroma kultna dela, pa čeprav gre za knjižice tipa »sedem korakov do bogastva« ali »hujšajte s čudežno zeljno juho«. Z visokoletečimi besedami vsi po vrsti zagotavljajo, da ne bo nikoli več tako slabo, kot je bilo. Nekateri od njih si drznejo napisati celo svojevrstno opozorilo, kot je: »Knjiga, ki je pred vami, nosi v sebi zelo močno energijo. To pomeni, da se lahko na podlagi informacij, ki jih začutite ob branju, sproži v vas karmični proces ... sprosti se koda, ki nakazuje novo obdobje ... Torej, če menite, da še ni čas za spremembo oziroma za korak naprej, premislite, ali morda ne bi bilo boljše, če bi knjigo odložili.«

Res je, prodajam meglo!
Ne gre zgolj za prevode tujih avtorjev, temveč tudi za vrsto domačih, ki v samozaložbi ali pod okriljem manjših založb izdajajo, kar se njim zdi veliko delo. Med pisci literature za osebnostno rast pri nas prevladujejo ljudje brez izobrazbe ali izkušenj. V glavnem se razglašajo za samostojne podjetnike, ki jih je po nizu neuspehov nenadoma razsvetlilo, nato pa so se odločili, da bodo svojo izkušnjo opisali. Veliko jih je, ki so pred tem tavali po svetu in iskali sami sebe, nato pa zavohali dobro tržno nišo. Nekateri so se v prebijanju skozi lastno nesrečo povzpeli do osrednjega položaja v skupini sebi podobnih ljudi, izdali knjižico, organizirali predavanja, delavnice, srečanja, klube in izlete ..., in – zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača – zdaj od tega prav lepo živijo. Franci Petrič, avtor knjige Kako obogateti in najti srečo, ustanovitelj Kluba srečnih in po novem tudi lastnik Zdravilne čajnice, ki deluje v sklopu omenjenega kluba, je na mojo trditev, da se mu je od trenutka, ko je napisal knjigo, odprl svet novih priložnosti, da pa po mnenju mnogih v resnici »prodaja meglo«, odgovoril, da je napisal knjigo, ker si je preprosto želel svoje izkušnje podeliti z drugimi ljudmi. »Morda jim lahko pomagajo na njihovi poti. Pravzaprav res prodajam meglo. Vse, kar je povezano z dušo, ljubeznijo in s srcem, je belo, megleno. Ker tega ne znamo spraviti pod okrilje znanosti. Sicer pa se lahko vsakdo, ki želi temu priti do dna, oglasi v čajnici in sam razišče, ali mu morda manjka prav ta megla.«

Pot k sreči
Franci je po poklicu kuharski tehnik, ki se trenutno menda preživlja kot natakar v omenjeni čajnici. Tako kot on je tudi večina drugih domačih avtorjev knjig, knjižic in priročnikov za samopomoč samooklicanih pisateljev, terapevtov, svetovalcev ... Med njimi boste našli maturantko z nekaj opravljenimi izpiti na fakulteti, nekdanjega delavca v tovarni avtomobilov, neuspešnega podjetnika, propadlega umetnika ... Ti vsaj priznajo, da nimajo ustrezne izobrazbe, nekateri drugi pa se preprosto skrivajo za trditvami, da so vse svoje dosedanje življenje posvetili osebni rasti ... Eden od njih celo priznava, da je »svoje največje probleme iz mladosti – pomanjkljivo izobrazbo, slabo komunikacijo in pomanjkanje denarja – spremenil v prednost in modrost, s katero kaže ljudem pot rasti duše, s tem pa tudi način, na katerega je mogoče najti trajno srečo«. In to mi lahko verjamete, ker je to človek iz krvi in mesa, ki od te dejavnosti (dobro) živi med nami.
»Ni vsakdo, ki se mu zdi, da je doživel razsvetljenje, zato že pisatelj,« pravi Luka Novak, direktor in glavni urednik založbe Vale Novak. »Seveda pa se je mogoče izogniti šundu. Mi zato izbiramo knjige, ki so prvinske in iskrene. Ne izdajamo knjig na prvo žogo, temveč iščemo predvsem dobre avtorje, ki lahko človeku v resnici nekaj dajo. Izdajamo tudi alter samopomoč, kot je, denimo, knjiga Življenje je za pop**** prekratko avtorice Janet Street Porter. Res je, da imamo tudi knjigo Kako postanem Buda v petih tednih, vendar gre za duhovno knjigo, ki nas poduči o tem, kaj je izvirni budizem v nasprotju z njegovimi instantnimi izpeljavami. Pot k sreči pa je delo Martina Kojca, avtorja, ki je razvil pristno slovensko duhovnost, ki jo bralci sprejemajo že desetletja. Izbrati prvo, drugo ali tretjo pa je še vedno odločitev bralca, tako kot bralec na koncu koncev tudi sam odloči o tem, kaj od tega bo krajše in kaj daljše sape,« pravi Luka Novak.

Tudi laik lahko pomaga
Sicer pa nekdo, ki se je vse svoje življenje iskal in ni našel ne službe ne dela, nato pa se je kar nenadoma odločil in napisal knjigo ter našel ljudi, ki ga želijo poslušati, tako da organizira delavnice, pri tem pa še nekaj zasluži, za družbo ni nujno nevaren. So morda lahko nevarni njegovi nestrokovni nasveti, ki jih ponuja v knjigi ali v pogovorih iz oči v oči?
»Načelno – da. Tak človek je lahko nevaren. Upravičeno sicer lahko zelo verjamemo, zaupamo nekomu, ki je rešil svoje težave. Vemo, na primer, da lahko ozdravljeni zasvojenec zelo uspešno pomaga drugim zasvojencem. Tudi nekdo, ki je prebrodil hudo depresijo, lahko zelo uspešno pomaga drugemu človeku v depresiji. Prav tukaj pa se lahko skriva past: človek, ki je »rešil« svoje finančne težave tako, da je obogatel s knjigo, je zlorabil lahkovernost drugih ljudi v stiski, ki pridno kupujejo njegove knjige – in povečujejo njegovo bogastvo. No, v Sloveniji to skorajda ni mogoče, ker naš mali trg tega ne dopušča,« pravi Bogdan Žorž.
Ali je s knjigo obogatel, vprašam ljubeznivega Francija Petriča, edinega od vseh avtorjev, ki sem jih prosila za pogovor, ki je bil pripravljen odkrito spregovoriti o svoji dejavnosti. Kakor pravi, s knjigo ni obogatel (letos je prodal en sam izvod, pove v smehu) in v krogu svojega Kluba srečnih ni nikogar naredil nesrečnega. »S knjigo in Klubom srečnih zgolj z drugimi delim svoje izkušnje in spoznanja. Srečen sem. In tudi bogat, res je. Že zdavnaj sem obogatel in vsak dan sem še bogatejši,« doda Franci Petrič.
Cvetje ali plevel?
Tudi Bogdan Žorž pravi, da so ljudje od nekdaj svetovali drug drugemu in da v tem ne vidi nobene posebne nevarnosti. »Psihološko svetovanje, psihiatrija, psihoterapija in kar še sodi k temu, kar danes označujemo kot strokovno, je razmeroma mlada znanost, ki obstaja komaj kakšno stoletje – človeštvo pa je vse mogoče krize in preizkušnje preživelo tudi brez te strokovnosti. Tisto, kar je dandanes resnično nevarno, pa je, da se mnogi sami razglasijo za strokovnjake, čeprav nimajo pravega znanja.«
Večini nam je jasno, da lahko kultura samopomoči in pozitivna življenjska naravnanost »na ukaz« uspevata prav v potrošniški kulturi. Ta nenehno ponuja tudi obilico sredstev, ki jih menda potrebujemo za to, da bi dosegli srečo ... Ker pa je idealizirana podoba nedosegljiva, ubogi človek ni nikoli kos tej brezkončni nalogi. Kljub temu pa mora verjeti v uspešen konec. Saj veste, uspeh je nova religija sodobnega sveta. In kdo, če ne prav ta človek, bo polnil blagajno sodobne družbe in žepe neštetih svetovalcev, ki se mu ponujajo na tej poti?
Čeprav smo kritični do naštetega, nikakor ne želimo trditi, da se ni mogoče prav z lastno močjo in voljo dvigniti nad (brezupne) življenjske okoliščine in v sebi prebuditi virov notranje moči. Večina nas je že doživela trenutke, v katerih je tok našega življenja zanihal v smeri, ki je nismo predvideli, ki nam ni bila všeč, ali pa smo, še hujše, izgubili nadzor nad lastno usodo. Od nas samih je bilo odvisno, ali se bomo prepustili malodušju in duhovni temi ali pa vendarle poiskali lučko v predoru obupa. Če vam pri tem pomaga branje terapevtskih knjig, jih berite. Vendar pa poskusite ločiti plevel od cvetja, s katerim se boste polepšali na poti v boljše življenje.

Knjige, ki jih priporoča Manca Košir
Tuji avtorji: E. Tolle, Nova Zemlja: knjigo je vredno počasi in zbrano brati, kajti vsak odstavek vsebuje dragocena spoznanja, ki jih je treba najprej zares dojeti in potem globoko v sebi preveriti. Čeprav zvenijo znano, se velja vprašati: mar res živiš tako, kot misliš, da bi bilo prav?« Duhovni učitelj: toplo priporočam prebiranje knjige zakoncev Kononenko, v kateri so citati največjih duhovnih mojstrov. Medved Zdravko: na internetu najdete priročnik o izjemno učinkoviti tehniki čustvene osvoboditve EFT, s katero deluje letošnja sončna osebnost leta Sabina Šilc in njen vrhunski projekt za pomoč otrokom Medved Zdravko. Predlagam tudi knjigo S trkanjem do zdravja. Za sončno knjigo leta sta bili nominirani dve knjigi: Srečni kar tako (M. Shimoff, C. Kline) in Umetnost preprostosti (D. Loreau), ki je kot nalašč za čas recesije. Navdihujeta jo japonski način mišljenja, ki pravi, da je treba sprejeti življenje takšno, kot se ponuja, ne da bi poskušali vse razložiti, vse analizirati in secirati, ter vodilo manj je več. Je čas, da postane tudi naše vodilo? Ljubezenske zgodbe: med moškim in žensko, starši in otroki, nami in svetom: izvrstna knjiga Berta Hellingerja, tako kot je izvrstna tudi njegova metoda o postavitvi družine. Na Slovenskem jo opravlja Matej Škufca, ki je prevedel njegovi dve najpomembnejši knjigi. Gre za posebno metodo za reševanje družinskih sporov in čustvenih vozlov. Odlična je zlasti za Slovence, med katerimi je ogromno alkoholikov, alkoholizem pa je družinski vzorec, ki ga lahko prekinemo samo z resno terapijo in s trdim garanjem. Ljubezen in žalost: knjiga Steina Huseba, ki jo priporočam žalujočim staršem, ki so izgubili svoje dete.
Domači avtorji: Imamo odlične domače avtorje. Številni od njih so boljši od večine tujih. Priporočam: Blagor ženskam – priročnik neprekosljive Alenke Rebula, in to tako v vsebinskem kot v jezikovnem smislu. Tudi njena študija Globine, ki so nas rodile je izjemna. Družina na križpotju: obvezno branje za alkoholike izpod peresa Rugljevega učenca dr. Andreja Perka. Pomembne so tudi knjige terapevta Christiana Gostečnika. Šolar na poti do sebe: knjiga Viljema Ščuke, brez katere ne bi smelo biti družine s šolajočim se otrokom, pa tudi ne slovenskega učitelja oziroma učiteljice.

Kar pomaga, je dobro
Te besede so vodilo knjigarne OM Šiva Ezoterika. »O knjigah, ki se pri nas najbolje prodajajo, največ povedo naše lestvice. Med domačimi avtorji so pri nas najbolj iskani: Martin Kojc, Marjan Ogorevc in Alenka Rebula, ki je avtorica knjige Blagor ženskam. Toplo jo priporočam v branje vsaki ženski,« pravi Alenka Krek.
Najbolj prodajane knjige s področja »samopomoči« v knjigarni OM Šiva Ezoterika v zadnjih petih letih so:
Tuji avtorji:Alkalizirajte ali umrite, A. Baroody dr. Theodore; Življenje je tvoje, Louise Hay; Ajurveda – popolni vodnik po domači lekarni, dr. Vasant Lad; Sistem joga v vsakdanjem življenju, Paramhans Swami Maheshwarananda; Prosite, dano vam je, Jerry Hicks, Ester Hicks; Skrite moči v človeku, Paramhans Swami Maheshwarananda; 101 pot do sreče, Louise Hay.
Domači avtorji: Učbenik življenja, Martin Kojc; Samozdravljenje s karmično diagnostiko, Marjan Ogorevc; Blagor ženskam, Alenka Rebula.

• Luka Novak, direktor in glavni urednik založbe Vale Novak: »Ni vsakdo, ki se mu zdi, da je doživel razsvetljenje, zato že pisatelj.«
• »Res je, prodajam meglo,« pravi Franci Petrič, avtor knjige Kako obogateti in najti srečo.
• Mojca Horvat iz Mladinske knjige je med njihovimi uspešnicami s področja samopomoči omenila dela pokojnega predsednika Janeza Drnovška, motivacijske knjige Vlaste Nussdorfer, razne priročnike (Otroci so iz nebes, Skrivnosti o moških, ki bi jih morala poznati vsaka ženska ... ), knjigo Zadnje predavanje ter knjigo dr. Zorana Milivojevića Formule ljubezni ...
• Alenka Krek iz knjigarne OM Šiva Ezoterika: »Za nekaj posebnega šteje pri nas knjiga Življenje je tvoje avtorice Louise L. Hay, ki je izšla leta 1994 in je v naši knjigarni malone ves čas med desetimi najbolj prodajanimi.«